F-16 Sorun mu Çözüm mü?

21 Ağustos 2023
Okuyucu

Ukrayna’ya F-16 savaş uçaklarının verilmesi konusunu irdeleyelim. Bu sorun mu yoksa bir çözüm mü, şeklinde soralım. Düşünceme göre, bu daha başlangıç, Ukrayna’ya silah sistem tedariği çeşitlecek, savaş uzayacak, savaşın hedef kategorileri ve hava sahası genişleyecek. Nasıl mı?

UKRAYNA

Zelensky uçak istedi, ABD formülü buldu, ilk parti F-16’lar temin dildi ve teslimat zamanı yaklaşıyor.

Hollanda ve Danimarka’dan Ukrayna’ya F-16 veriliyor. Dün Zelensky F-16 kokpitinden görüntüler verdi. Açıkçası ben de merak ediyorum, nasıl sonuçlar alınacak diye. Sanırım dünya savaş tarihinde bu büyüklükte ve hızda ilk deneyim olacak. Ana silah sistemlerinin dokuya alınması öyle kolay projeler değildir! Ukrayna F-16’ları için lojistik ve altyapı hazırlanıyor, pilot eğitimi veriliyor, uçaklar bir yerlerden toparlanıyor. Eğer bu önemli savunma projesinde işler yolunda giderse ABD başka kanallarla da Ukrayna’ya uçak tedariğini sürdürür. O halde bu bir başlangıç olacak.

Savaş içindeki Ukrayna’nın şartlarda F-16’larla operasyon nasıl yapılacak? Hava üslerinin savunması, ikaz sistemi, istihbarat, reaksiyon, dağılma meydanları, fabrika seviyesi bakımlar, sürekli mühimmat ikmali, gibi o kadar çok çözüm bekleyen konu var ki!.. Artık öyle görünüyor, bunlar şu ana kadar uzmanlarca kağıt üzerinde çözümlendi, uygulama yapılacak. Pek çok mevcut elbette NATO sistemleriyle desteklenecek.

F-16’larla bölge hava savunması yapılacak mı? Hava muharebesi görecek miyiz? Benim tahminin yer taarruz görevleri uçulur gibi. Kritik hedeflere hassas mühimmat da dahil olmak üzere taarruzlar yapılır. Ama şu da var, örneğin bugüne dek Ukrayna Karadeniz civarında ve işgal altındaki noktalarda asimetrik karşı saldırılar düzenledi, artık Ukrayna Hava Kuvvetleri F-16’ların kapasitesinden yararlanarak simetrik taarruzlar yapabilecek. Örneğin Sivastopol deniz üssüne, buradaki gemilere, çeşitli tip mühimmat ve füze depolarına taarruzlar söz konusudur. Karadeniz bölgesi geneli, Kırım’ın tamamındaki askeri hedefler, Kerch Köprüsü gibi ulaştırma hatları, Novorosisk Limanı ve Rostov’daki Ordu Harekat Merkezi temel hedefler olabilecektir.

Ukrayna’nın baharda başlatılan karşı saldırısının başarısı üzerinden bu F-16 konusunu irdelemenin kısıtlı bir bakış şekli olduğunu da belirtmek isterim.

RUSYA

Eğer tehdit ve harekat müessiriyeti bu denli değişecek ise Rusya’nın buna alabileceği önlem olmayacak mı? Sadece yerden alçak, orta ve yüksek irtifa sistemleriyle mi hava savunma yapılacak? Mukabil Hava Harekatı yapılmadan Hava Üstünlüğü sağlanamaz! Bu sebeple Ruslar’ın F-16’ların ve harekat yönüyle beslendiği tüm noktaları vurması icap eder.

ABD

O halde bu harekat açılımı meselesinin sürdürülebilirliği nedir? Bu sorun hem Ukrayna hem de Rusya içindir. Ama bir de arkadaki ağabey var, hesaba katılması gereken, ABD!

Cevap için akla getirilmeyen bir yönden bakalım mı? ABD için bu savaşın tarifini yaptık; Rusya’yı yıpratmak ve mümkün mertebe kaynaklarını tüketmek, şeklinde. Şubat 2022’den bugüne Rusya’nın satıh birlikleri için kullandığı sistemleri ve bir kısmıyla insan kaynağı sarfı söz konusu oldu. Yaşananları hatırlayın. Şimdi ABD bu aşamada ne yapmak isteyebilir? Rusya’nın özellikle hava gücünün bir kısmıyla ve Karadeniz’deki deniz gücünün önemli bir kısmının yıpratılması. Bu neyle olacak? Bu Ukrayna’ya verilen F-16 paketi yetmeyecektir, bu ancak başlangıç olacaktır.

DOĞU AVRUPA

F-16’ların ikmali ve harekat desteği Doğu Avrupa’dan olacak. Bu bölge karşı taarruzlar açısından kritik hale geliyor. Doğu Avrupa’da Belarus-Polonya arası sınır bölgeleri daha kritik olacaktır. Kendi sahalarında kalarak, NATO uçakları bölgede devriye yapacaklardır.

KARADENİZ

Defaten hatırlatma gereği duyuyorum, Karadeniz giderek kritik bir hal alıyor. Ukrayna’ya F-16 verilecek ve seçilecek hedef alanı daha çok Karadeniz’e çıkışı olan mevkilerde olacak. Bu bölgede NATO istihbarat, keşif ve gözetleme (ISR) uçakları (done dahil) uçacak. Bu NATO’nun F-16’lara operasyonel desteği şekline dönüşecek. Ruslar buna göre tedbir almak isteyecek.

Karadeniz’de NATO deniz kuvvetleri olacak mı olmayacak mı? Montrö konusu nereye seyredecek? Bu gibi sorular üzerine tartışanlar oldu. Hatırlatırım, Karadeniz’de NATO uçaklarına yönelik Rus angajmanı olursa durum ne olur?

TÜRKİYE

Türkiye bahsine birkaç cümleyle değineyim. ABD, müttefiki Türkiye’ye F-16 vermek için birtakım şartlar ileri sürüyor ve politik manevralar yapıyor, ancak savaş halinde olan Ukrayna’ya, ki henüz resmi biçimde NATO üyesi değil, F-16 verilmesinin yolunu açıyor. Türkiye daha ne kadar bekleyecek? Amaç güçlenmek mi, Türkiye’ye dolaylı şekilde başka şeyler mi söylenmek isteniyor?

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

ÖNCEKİ YAZI

Ukrayna’daki Savaşta İşlevsel Medya

DİĞER YAZI

F-16 Supply to Ukraine

Güvenlik 'ın son yazıları

162 views

Etki Ajanlığı Yasası

Bu çağda, etki ajanlarına karşı önlem almak ve ülke yararına çalışanların eline mücadele etmek adına imkan vermek gibi konularda aksi düşünülebilir mi? Bu gerekli, ülke güvenliği açısından yerinde bir hamle. En azında caydırıcılık çok önemli. Ajanlar ve etki ajanları öyle cirit atmasınlar... Gerekli önlemleri ve bu kapsamda belli yasal düzenleme imkanlarını yaratalım. Her türlü tehdit var. Onları caydıralım, caydırıcı nitelikte ülkenin somut eylemleri olsun. Türkiye'de istihbarat hizmetleri 2014'dan itibaren iyi bir seyirle gelişiyor. İlk olarak operasyon yapma imkanı oldu. Kötü mü? Operasyonel İstihbarat gayet başarılı. Teröristler ve bölgemizdeki hasım ülkeler bunu görüyorlar, dikkatleri çekildi. Şimdi de bu tür ilave yasalar olsun isterim. Doğru adım! Elbette ben bu konuyu istihbarat açısından ele alacağım, uzmanlığım bu yönde. Hukuk konusu ayrı.
73 views

Yeni Üstünlük Mücadelesi ve Savunma Anlayışı

Temel konumuz silahlanma ve polemoloji olacak. Bu alanda yeni anlayışları irdeleyeceğiz. Genel savunma ve silahlanma politikalarına, büyük güçlerin aldıkları pozisyonlara, örnek olarak ABD'nin savunma yöntemine ve son olarak yeni üstünlük mücadelesi kavramlarına değineceğim. Bahsedeceğim yeni üstünlük mücadelesi terimleri neler? Oyun değiştiricilik, sistemlerin sistemi mimarisi, otonom kor sistemler, tam baskılama veya üstünlük kurma (dominasyon), bütün yönleriyle nüfuz etme (penetrasyon), istihbaratın penetrasyonu ve caydırıcılık için silahlanmak, olacak. Bunları neyle yapabilirsiniz? Bu makalede size ipuçlarını vermiş olacağım.
66 views

Otonom Orduların Tartışması

Teknoloji geliştikçe otonom sistemler cephede yerlerini alıyorlar. Kara, hava, siber-uzay, deniz, derin ve geniş cepheler... Bu konu başka ülkelerde hem askeri hem sivil, çeşitli uzmanlarca tartışılıyorken, Türkiye'de henüz o noktaya gelinemedi. Savaşın bilim ve sanatı yönüyle ben size özgün bir tartışma başlatmak isterim.
102 views

İsrail’in İran Saldırısı ve Polemolojik Analizi

19 Nisan gecesi İsrail, İran-İsfahan'daki bir askeri hedefi vurdu. Önce alınan bilgiler ve geliş yöntemleri doğru mu yanlış mı tartışıldı. Ancak, olağanüstü denebilecek türden yeni bir süreçle ilgilendiğimiz gayet açıktı. Ben sizlere bir askeri analiz yaparak, eldeki bilgileri de kullanmak suretiyle, bazı poüemolojik sonuçlar çıkarıp sunmak istiyorum.
145 views

İran Yine İsrail’e mi Çalıştı?

1 Nisan'da İsrail, İran'ın Şam elçiliğine saldırdı. 13 Nisan'da İran, İsrail'e günü-saati belli bir misilleme operasyonu yaptı, adı: Operation True Promise! 15 Nisan itibariyle durumu gözden geçirelim.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme