dunyada-askeri-harcamalar-artiyor
Dünyada Askeri Harcamalar Artıyor

Dünyada Askeri Harcamalar Artıyor

6 Mayıs 2019
Okuyucu

Stokholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü’nün (SIPRI) verilerine göre, 2018’de toplam küresel askeri harcama (bir önceki yıla göre yüzde 2,6’lık artışla,) 1,8 trilyon dolara yükseldi. Böylelikle Soğuk Savaş’tan (1998’den) bu yana artış en yüksek seviyeye ulaşmış oldu. 1998 ile bu günkü seviye mukayese edildiğinde artış yüzde 76’dır.

ABD askeri harcaması son yedi yılda ilk kez arttı. Trump yönetimi yeni satın alma projeleri ile askeri harcama seviyesini 649 milyar dolara çıkardı.

Çin son 24 yıllık sürede artan oranda askeri harcamaya sahip bir ülkedir. Miktar olarak ikinci seviyedeki Çin’in tahmini askeri harcaması 250 milyar dolardır (1994’te harcadığının yaklaşık on katı). Ardından Hindistan (67 milyar dolar) ve Fransa (64 milyar dolar) takip etmektedir.

GSYİH’ye oranla askeri harcama miktarına bakıldığında sıralama değişmektedir. Bu bakış açısıyla Suudi Arabistan 2018’de GSYİH’sının yüzde 8,8’lik oranıyla (geçen yılki harcama miktarına göre 4,6 milyar dolarlık bir düşüşe rağmen) başı çekmektedir. Suudileri İsrail (yüzde 4,3) ve sonra Rusya (yüzde 3,9) takip ediyor. Pasifik’te Çin tehdidine göre tertip alan Avustralya da listede 9. sıra olarak (GSYİH’nın yüzde 1,9’u) yerini almıştır. Hindistan’ın askeri harcamalarını (GSYİH’nın yüzde 2,4’üyle) yüksek seviyede tutması da dikkat çekici görülmektedir. İngiltere’nin durumu ise 10. sırada ve GSYİH’nın yüzde 1,8’i olacak şekildedir.

ABD dördüncü sıradadır (GSYİH’nın yüzde 3,2’si). Ekonomisinin büyüklüğü içinde askeri harcamaları makul gibi görülmektedir ama asıl dünya çapında savunma piyasasını domine eden ülke ABD’dir.

Almanya’nın askeri harcaması GSYİH’ya göre yüzde 1,2’lik oranla listede 12. sırada görünüyor. ABD Başkanı Trump, savunma harcaması bakımından NATO üyelerini GSYİH’lerinin yüzde 2’sini tahsis etmeye çağırmıştı. Almanya’nın düşük harcama düzeyini ise eleştirmişti.

NATO üyesi Türkiye’nin savunma harcaması GSYİH’nın yüzde 2,5’u ve bu durumuyla ABD’den hemen sonra 5. sırada geliyor. Türkiye’nin bu yüksek askeri harcama bütçesi jeopolitik ve jeostratejik riskler ile açıklanabilir. Diğer yandan Türkiye Savunma Sanayii projelerine giderek ağırlık vermekte ve bu alanı hem savunma hem de kalkınma politikaları için uygun görmektedir.

Not: Grafik Statista’dandır.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

pkk-teror-orgutu-ile-mucadele
ÖNCEKİ YAZI

PKK Terör Örgütü ile Mücadele

irana-mudahale-kapida
DİĞER YAZI

İran’a Müdahale Kapıda

Güvenlik 'ın son yazıları

67 views

İran Yine İsrail’e mi Çalıştı?

1 Nisan'da İsrail, İran'ın Şam elçiliğine saldırdı. 13 Nisan'da İran, İsrail'e günü-saati belli bir misilleme operasyonu yaptı, adı: Operation True Promise! 15 Nisan itibariyle durumu gözden geçirelim.
121 views

Birisi

Moskova’daki Crocus City Hall terör saldırısı konusunu analiz edelim. Ama önce bugünlere nasıl geldik, bir bakalım. Sonuçta aradığımız birisi var! Kim bu birisi? Hani öndekileri görüyoruz, yakalandılar da. Ama bu tür küresel etkisi olan ciddi konularda, Rusya gibi bir ülkeye terör saldırısı yapılarak, asıl ne amaç güdülüyor olabilir, bunu anlamaya çalışalım.
173 views

Küresel Silahlanma Tartışmaları

Her ülke silahlanıyor? Bu silahlanmanın caydırıcılık amacıyla yapılıyor olması bize neyi açıklar? Asıl konu egemenlik mi, küresel mücadele içinde daha fazla güçlü olabilmek mi? Bilinmedik şeylerden mi bahsediliyor? Bu soruları cevaplandıracağız. Ayrıca Macron ve Putin neler söyledi, değerlendireceğiz. Bu şekilde, asıl ilgilendiğimiz olgular ve temel düşünceler olacaktır.
185 views

Milli Güvenlik Siyaseti

Türkiye daima kazanan ve gelişen olmak zorundadır, başka türlü düşünülemez! Milli Güvenlik Siyaset Belgesi (Kırmızı Kitap) gibi dokümanların kendi gücü için geri planda çok çalışılmalı, fikri altyapısı ve anlayışı özgün ve tutarlı olmalıdır. Ama önemlisi; bunun uygulanmasında herkesin, her kurumun, her şirketin, inanarak, gösterilen hedefleri elde etmek amacıyla, bütünlük halinde ve bu bağlamda tek yolda yürümesi gerekmektedir. Bu, "devlet disiplini" konu ve kapsamını aşan bir yaklaşımdır, ülkece disiplinli olmayı gerektirmektedir. Eğer ülkece disiplinliysek hak edilen gelişmenin yolunda oluruz! Siyasetin kendisi, entelektüel yaklaşımlar veya iş dünyası bizi yolumuzdan alıkoymamalıdır. Bu çok hassas bir konudur.
147 views

Küresel Stratejik Savunma 

Bu makalede, küresel savunma ve küresel strateji, savunma sanayiine olan ihtiyaç, bununla refah ve güvenlik yönleriyle kazanılacak avantaj, stratejik plan ve proje konuları ve KAAN projesinin değeri ortaya konacaktır. ABD, Rusya, Birleşik Krallık ve Türkiye örnekleri üzerinde duracağım.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme