kuzey-kore-konusu
Kuzey Kore Konusu

Kuzey Kore Konusu

6 Ocak 2016
Okuyucu

Dün Kuzey Kore hidrojen bombası denemesi gerçekleştirdi. Bu gelişme başta Güney Kore olmak üzere bölge ülkelerinde endişe yarattı. Konunun ekonomik ve politik yansımaları oldu. Bugün Türkiye’de doların yükselmesini yorumlayan ekonomistler bu olayı sebep gösterdiler.

Merak edilen konular var. Kuzey Kore’nin silahlanmasına müsaade edilmesinin nedeni ne? Bölgede askeri üsleri mevcut süper güç Amerika Kuzey Kore’ye neden bu kadar tahammül etti, daha sıra oraya gelmedi mi? Kuzey Kore’ye yüz verenler başta Çin ve Rusya mı?

Önce şunu ifade etmek gerekir. Kuzey Kore komünist dönemin ve bölgedeki savaşların devamı olarak meydana çıkmış bir ülkedir. Şu an için bu ülke ile Çin’in, İran’ın ve Rusya’nın ticareti ve ortak projeleri bulunmaktadır. Sadece bu durum bile bizlere ne olup bittiği hakkında yeterli bir fikir verecektir.

Bir de tersini düşünelim. Başka biri çıksa, Amerika’ya Tayvan’da ve Güney Kore’de ne işin var dese, cevap ne olur? “Dünya savaşı sonrası anlaşmalar gereği buralara geldim, burada durmak bana da masraflı oluyor…” mu diyecek? Bölgedeki Amerikan varlığı için örneğin Güney Kore’nin savunmasına katkı sağladığı sebeple Amerika’nın yıllık belli bir katkı payı aldığını unutmayalım. Demek ki konu para değil, güç dengelerinden kaynaklıdır. Bunun dışında Pasifik’in Asya tarafında savunma ve araştırma amaçlı görevli Amerikan savaş gemileri nereden ikmal yapacaklar?

Yani oralarda bir arz-talep dengesi var ve bu kurulu yapı içinde birşeyler sebep oluşturmalı. Bugün bu sebep fiilen Kuzey Kore’dir. Çok düz bir mantıkla işaret edelim. Hem Amerika hem de Çin için Pasifik’te meşruiyeti temin eden veya gerektiğinde manipülasyonlara kaynaklık edecek bir ülke ve onun ilginç bir yöneticisi olmalı, değil mi? Dünyanın diğer tarafına garip gelebilir ama şöyle; inançlarına göre ülkesinde halk Kim’e tanrı benzeri bir yaklaşımla bağlı. Diktatörlük ise bu durumu biraz daha kolaylaştıran bir konu. Yani durumda gariplikler çok…

Bölgedeki ülkeler biraz sıkıştırsalar hem Kuzey Kore’nin bu tuhaflıklarını ortadan kaldırılabilirler, hem de birleşmiş bir Kore meydana getirilebilir. Mümkün değil mi? Batı ve Doğu arasında Soğuk Savaş varken, nükleer silahların en fazla denemesinin yapıldığı bir dönemde, Avrupa’daki bölünmüş Almanya sorununu çözmüş bir dünya buradaki sorunu mu çözemeyecek? Sanki çözüm için isteksizlikler de var gibi…

Kim Jong-un gibi aktörler spekülatif dünyanın kuklalarıdır. Bir işe yarıyorlardır herhalde! Ama beni üzen konu Kore’de her iki tarafta yaşayan akrabaların birbirleriyle kucaklaşamamalarıdır. Hele bir de yanlışlıkla tetiğe bir fanatik dokunur da insanlık hiç unutamayacağı bir acı yaşarsa, bunun asıl sorumlusu bugün bu duruma imkan veren güçler olacaktır. Eğer bu risk var ise Kim’i kim kontrol ediyor dersiniz?

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

siber-savas-ve-turkiye-misali
ÖNCEKİ YAZI

Siber Savaş ve Türkiye Misali

kamu-duzeni-ve-guvenligi-uzerine-bir-degerlendirme
DİĞER YAZI

Kamu Düzeni ve Güvenliği Üzerine Bir Değerlendirme

Güvenlik 'ın son yazıları

188 views

Etki Ajanlığı Yasası

Bu çağda, etki ajanlarına karşı önlem almak ve ülke yararına çalışanların eline mücadele etmek adına imkan vermek gibi konularda aksi düşünülebilir mi? Bu gerekli, ülke güvenliği açısından yerinde bir hamle. En azında caydırıcılık çok önemli. Ajanlar ve etki ajanları öyle cirit atmasınlar... Gerekli önlemleri ve bu kapsamda belli yasal düzenleme imkanlarını yaratalım. Her türlü tehdit var. Onları caydıralım, caydırıcı nitelikte ülkenin somut eylemleri olsun. Türkiye'de istihbarat hizmetleri 2014'dan itibaren iyi bir seyirle gelişiyor. İlk olarak operasyon yapma imkanı oldu. Kötü mü? Operasyonel İstihbarat gayet başarılı. Teröristler ve bölgemizdeki hasım ülkeler bunu görüyorlar, dikkatleri çekildi. Şimdi de bu tür ilave yasalar olsun isterim. Doğru adım! Elbette ben bu konuyu istihbarat açısından ele alacağım, uzmanlığım bu yönde. Hukuk konusu ayrı.
83 views

Yeni Üstünlük Mücadelesi ve Savunma Anlayışı

Temel konumuz silahlanma ve polemoloji olacak. Bu alanda yeni anlayışları irdeleyeceğiz. Genel savunma ve silahlanma politikalarına, büyük güçlerin aldıkları pozisyonlara, örnek olarak ABD'nin savunma yöntemine ve son olarak yeni üstünlük mücadelesi kavramlarına değineceğim. Bahsedeceğim yeni üstünlük mücadelesi terimleri neler? Oyun değiştiricilik, sistemlerin sistemi mimarisi, otonom kor sistemler, tam baskılama veya üstünlük kurma (dominasyon), bütün yönleriyle nüfuz etme (penetrasyon), istihbaratın penetrasyonu ve caydırıcılık için silahlanmak, olacak. Bunları neyle yapabilirsiniz? Bu makalede size ipuçlarını vermiş olacağım.
75 views

Otonom Orduların Tartışması

Teknoloji geliştikçe otonom sistemler cephede yerlerini alıyorlar. Kara, hava, siber-uzay, deniz, derin ve geniş cepheler... Bu konu başka ülkelerde hem askeri hem sivil, çeşitli uzmanlarca tartışılıyorken, Türkiye'de henüz o noktaya gelinemedi. Savaşın bilim ve sanatı yönüyle ben size özgün bir tartışma başlatmak isterim.
110 views

İsrail’in İran Saldırısı ve Polemolojik Analizi

19 Nisan gecesi İsrail, İran-İsfahan'daki bir askeri hedefi vurdu. Önce alınan bilgiler ve geliş yöntemleri doğru mu yanlış mı tartışıldı. Ancak, olağanüstü denebilecek türden yeni bir süreçle ilgilendiğimiz gayet açıktı. Ben sizlere bir askeri analiz yaparak, eldeki bilgileri de kullanmak suretiyle, bazı poüemolojik sonuçlar çıkarıp sunmak istiyorum.
159 views

İran Yine İsrail’e mi Çalıştı?

1 Nisan'da İsrail, İran'ın Şam elçiliğine saldırdı. 13 Nisan'da İran, İsrail'e günü-saati belli bir misilleme operasyonu yaptı, adı: Operation True Promise! 15 Nisan itibariyle durumu gözden geçirelim.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme