pkk-teror-orgutunun-panigi
PKK Terör Örgütünün Paniği

PKK Terör Örgütünün Paniği

30 Temmuz 2019

PKK terör örgütünün son durumu ne? Yorumculara bakıyorum, standart açıklamalar yapıyorlar: Tepelerine vuruyoruz, kaçıyorlar, kopuş var, destek azaldı, kaynakları kuruyor… Bunların hepsi doğru. Bunlar işin sahadaki kısmı. Ama konuya büyük resimden bakmak gerekiyor. PKK terör örgütünün panik içine girmesinin asıl nedenlerini konjonktürel olarak açıklamak mümkün.

Kim hangi hesabı yapıyor? Önce bunlara bakalım:

  • ABD’nin planı ve uygulaması şöyle: PKK terör örgütü elebaşlarından üçü üzerine yakalama kararı ve ödül açıklansın. Esasen Suriye’deki SDG desteklensin. ABD vesayetçi örgütünü meşrulaştırmanın hesabı içinde görüntü veriyor.
  • İsrail ısrar ediyor: PKK terör örgütü iyi bir aparat. Her konuda kullanılır. Hatta İran’a karşı da önemlidir. İsrail terörle bölücülüğünü devam ettirmenin hesabı içinde görünüyor.
  • Avrupa: Bir şekilde PKK terör örgütünün sivil uzantıları ile ilişkiyi kesmek istemiyorlar. Böylelikle olayların dışında kalmamanın peşindedir.
  • Rusya PKK terör örgütüne şöyle diyor: Suriye’de ABD ile işbirliği içine giren PKK/YPG terör örgütü, bundan türetilen SDG Rusya’nın çıkarından tamamen uzaktır. Üstelik PKK terör örgütü ve uzantılarının bugün Suriye’de toprak bütünlüğünü bölmeye çalışmaları Rusya’nın bölgesel politikalarına terstir. Rusya, İran, Suriye ve Türkiye ile işbirliğini geliştirmeyi daha değerli bulmaktadır. Bu aynı zamanda Doğu Akdeniz’deki Rusya’nın amaçlarına karşılık gelir.
  • Yeni durumda PKK terör örgütünün Kuzey Irak’ta IKBY (KDP) ve KYB içinde yer bulma şansı az.
  • Mevcut Irak merkezi yönetimi, yani Irak Devleti, bu terörist örgütü topraklarında istemiyor.
  • İran PKK terör örgütü ve topraklarındaki uzantılarını istemiyor.

Eğer resme böyle bakılırsa (veya benzeri biçimde) daha doğru olur.

Başat güçler ve bölgenin ileri gelen ülkeleri tarafından bu coğrafyaya yeni bir şekil verilmeye çalışılıyor. Türkiye dahil, taraflar temposunu artırdılar ve bu düzenleme işinde (veya düzenlemeye karşı girişimlerde) hemen herkes yeni taktikler izliyorlar ve inisiyatifle hareket ediyorlar.

Bugünlerde PKK terör örgütü sözde üst düzey yöneticileri düşünmeye başladılar. Büyük resimde sadece SDG içinde kalarak bir yer bulmayı red edenler var. Birbirlerini ikna etmenin peşindeler. Hatta terörist başı Abdullah Öcalan’ın yazdığı son mektup bu ikna çabalarında ABD politikalarının da bir göstergesidir. Sahada Türkiye’nin baskısı da çok arttı. Zora girdiler, bir karar vermek durumundalar.

Ne halleri varsa görsünler, bu ayrı konu. Ama Türkiye, ABD ile Güvenli Bölge konusunun geri planında, bu PKK terör örgütü konusu üzerinden bir müzakere yürütüyor.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

ÖNCEKİ YAZI

Siber Savaşta Üstünlük Arayışı

baris-koridoru
DİĞER YAZI

Barış Koridoru

Güvenlik 'ın son yazıları

Savaşta Teknoloji Kullanımı

Birincisinden dördüncüsüne kadar her nesil savaş biçiminde gördüklerimiz, sert güçten makine kullanım becerisine doğru bir değişimi gösterdi. Bugün yeni nesil savaşlar uygulanırken, artık beşinci nesil savaşlar oluyor, burada teknolojinin sahadaki taktik uygulama becerisini hesaba katmamız gerektiği açık. Konu şu, savaşta durumu değiştirme inisiyatifiyle hareket eden teknolojiyi kullanım bilinci yüksek askerleri düşünüyoruz. Bunlar bize yeni bir tariflerin yapılmasını gerektiriyor: Gelişen teknolojiye göre askerin sahadaki uygulamasını tam uyumlu hale getirmek, hatta askerin bu yeteneğine başvurarak savaşı kazanmayı bilmek.

Etki Ajanlığı Yasası

Bu çağda, etki ajanlarına karşı önlem almak ve ülke yararına çalışanların eline mücadele etmek adına imkan vermek gibi konularda aksi düşünülebilir mi? Bu gerekli, ülke güvenliği açısından yerinde bir hamle. En azında caydırıcılık çok önemli. Ajanlar ve etki ajanları öyle cirit atmasınlar... Gerekli önlemleri ve bu kapsamda belli yasal düzenleme imkanlarını yaratalım. Her türlü tehdit var. Onları caydıralım, caydırıcı nitelikte ülkenin somut eylemleri olsun. Türkiye'de istihbarat hizmetleri 2014'dan itibaren iyi bir seyirle gelişiyor. İlk olarak operasyon yapma imkanı oldu. Kötü mü? Operasyonel İstihbarat gayet başarılı. Teröristler ve bölgemizdeki hasım ülkeler bunu görüyorlar, dikkatleri çekildi. Şimdi de bu tür ilave yasalar olsun isterim. Doğru adım! Elbette ben bu konuyu istihbarat açısından ele alacağım, uzmanlığım bu yönde. Hukuk konusu ayrı.

Yeni Üstünlük Mücadelesi ve Savunma Anlayışı

Temel konumuz silahlanma ve polemoloji olacak. Bu alanda yeni anlayışları irdeleyeceğiz. Genel savunma ve silahlanma politikalarına, büyük güçlerin aldıkları pozisyonlara, örnek olarak ABD'nin savunma yöntemine ve son olarak yeni üstünlük mücadelesi kavramlarına değineceğim. Bahsedeceğim yeni üstünlük mücadelesi terimleri neler? Oyun değiştiricilik, sistemlerin sistemi mimarisi, otonom kor sistemler, tam baskılama veya üstünlük kurma (dominasyon), bütün yönleriyle nüfuz etme (penetrasyon), istihbaratın penetrasyonu ve caydırıcılık için silahlanmak, olacak. Bunları neyle yapabilirsiniz? Bu makalede size ipuçlarını vermiş olacağım.

Otonom Orduların Tartışması

Teknoloji geliştikçe otonom sistemler cephede yerlerini alıyorlar. Kara, hava, siber-uzay, deniz, derin ve geniş cepheler... Bu konu başka ülkelerde hem askeri hem sivil, çeşitli uzmanlarca tartışılıyorken, Türkiye'de henüz o noktaya gelinemedi. Savaşın bilim ve sanatı yönüyle ben size özgün bir tartışma başlatmak isterim.

İsrail’in İran Saldırısı ve Polemolojik Analizi

19 Nisan gecesi İsrail, İran-İsfahan'daki bir askeri hedefi vurdu. Önce alınan bilgiler ve geliş yöntemleri doğru mu yanlış mı tartışıldı. Ancak, olağanüstü denebilecek türden yeni bir süreçle ilgilendiğimiz gayet açıktı. Ben sizlere bir askeri analiz yaparak, eldeki bilgileri de kullanmak suretiyle, bazı poüemolojik sonuçlar çıkarıp sunmak istiyorum.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme