Hatırladığınız en son sanayi casusluğu hikayesi nedir? JEDI projesini hiç duydunuz mu? Rusya ve ABD’nin arasındaki en önemli hikayelerden birini bilmiyor musunuz?
Pentagon’un yapmış olduğu önemli bir teknoloji ihalenin arkasındaki kişiler incelendi ve ihalenin başka olaylardan dolayı adı çok bilinen bir Rus oligark ile yakınlığını ortaya çıkması dikkat çekti. İhale ne üzerineydi? Hassas verilerin depolanacağı bulut (cloud) projesi. Hassas veriler neydi? Nükleer kodlar dahil devletin tüm stratejik bilgileri. Bu projenin adı neydi? JEDI. JEDI, “Ortak Girişim Savunma Altyapısı” (Joint Enterprise Defence Infrastructure) demek. Kremlin’e yakınlığı olduğu iddia edilen Rus oligark kim? Viktor Vekselberg. Ya şirketi ne? Siber yatırım şirketi C5 Group. Pentagon’un ihalesine kim giriyor? Amazon Web Services (AWS). C5, AWS’nin bir hissedarı deniyor. Olay nereden çıktı? “Pentagon’daki veri bulutu şu an mühürlendi,” deniyor. Pentagon’a sorular soruluyor ve cevap: “Yorum yok!”
Teknik uzmanlara soruluyor, JEDI nedir diye? ABD Rusya ve Çin ile savaşabilecek kapasiteyi artırmak için devasa bir sistem inşa ediyor. Bu dev projenin içinde Ortak Girişim Savunma Altyapısı (JEDI) bir alt bölüm. Halen birçok yerdeki değişik sunuculardaki verilerin uyumlu ve hızlı çalışan tek bir buluta konması istenmiş. Hepsi bu! Artık stratejik bilgi kasada veya James Bond tipi çantada değil, bir bulutta saklanacak, her nerde olursa olsun, örneğin uzaydan veya buzulların altındaki denizaltıdan bile karar vermek ve erişim sağlamak gerçekleştirilebilecek. Bu bir ihtiyaç mı? Evet. Buluta neler konacak? Gizli ve Çok gizli askeri dokümanlar, silah sistemleri özellikleri, askeri personele ait kişiye özel kayıtlar, sürdürülen istihbarat ve operasyonlar hakkındaki gizli ayrıntılar ve Kitle İmha Silahları’nın (KİS) kullanım kodları. Uzmanlara göre, “ateş et” emrini verirken bile bu verinin aktarılmasındaki kodların önemli olacağı günlere gelmişiz. Eğer Pentagon böyle bir modernizasyondan geri kalır ise Çin ve Rusya’nın onları geçebileceğinden endişeliler.
Vizyon, planlama, vs. tamam. Ama eksik ne? İhaleyi alan şirketin arkasındakilerin yeterince incelenmemiş olması. Aynı ihaleye Microsoft, Oracle ve IBM gibi küresel teknoloji şirketleri de teklif vermeye hazırlanmışlardı. Şimdi bu şirketler Nisan 2019’a kadar bekleyeceklerini ifade ediyorlar. Yani şu an bütün küresel devler bu işten dolayı el frenini çekmiş durumdalar. Ayrıca Pentagon yalnızca tek bir şirkete teklif vermesinin nedenini Kongre’ye açıklamak zorunda kaldı. Bu büyüklükte bir bulut, birden fazla hizmet sağlayıcıya verilmeli miydi, başka bir soru. AWS, ABD yönetiminin izlediği yolun doğruluğunu savundu ve şöyle dedi: “Tek bir bulut, çok bulutlu bir ortamdan daha güvenlidir.” Belki bu nedenle gizli ve tek bir girişimci seçilmiştir!.. AWS, sürecin şeffaf ve tarafsız olduğunu söyledi, ama Pentagon’a sorulan da budur. Şu an soruşturma başladı bile. Asıl soru: “C5 ile bağınız nedir?”
Sektörü takip edenler bilirler, Amazon Web Services dünyanın en büyük bulut servis sağlayıcısıdır. Halen küresel çapta bulut bilişim pazarının üçte birini kontrol ediyor. C5 ise 2-3 yıl önce ABD piyasasına girmiş. Siber güvenlik işine önemli bir yatırımla işe başlamış. Sorulduğunda, “Bizim işimiz yatırım, projelerden bilgimiz yok,” diyorlar. C5’in özellikle ilgilendiği alanda ise Avrupa, Ortadoğu, Afrika ve ABD Web Sitelerinde “Bulut Hızlandırıcı Kümelenmesi” olduğunu iddia ediyor. C5, “Hiçbir başka ülkede AWS ile ortak sözleşme teklifinde bulunmadık, IBM ve Microsoft gibi diğer bulut servis sağlayıcılarıyla çalıştık,” diyor. Karşı tezler ise başka: AWS Başkan Yardımcısı Teresa Carlson ile C5 Grubu’ndan Andre Pienaar’ın şirketin geliştirilmesine dönük her işte çaba sarf ettikleri ve bu bakımdan birlikte dünyayı gezdikleri iddia ediliyor. Elbette soruşturma esnasında bunlar kanıtlanabilecek detaylardır.
Andre Pienaar bir Güney Afrikalı. C5 Grubun parçası C5 Razor Bidco’nun başındaki adam olarak görülüyor. C5 Razor Bidco ABD’ye 2015 yılında 20 milyon dolarlık bir yatırım getirmişti. Viktor Vekselberg’in çalışanı. Viktor Vekselberg ise Vladimir Putin ile yakın bağları olan kişi. (Şimdi geldik mi asıl mevzuya!) Viktor Vekselberg’in çalışanı Pienaar, ABD’den önce Güney Afrika’da ücretli biri, portföy yöneticisi. ABD’deki fırsatlar sebebiyle Güney Afrika’dan getiriliyor. Pienaar’a sorulduğunda, “Bay Vekselberg ile bir bağım yok, zamanında Güney Afrika’da madencilik konusunda kendisine danışmıştım,” demiş.
2015 yılı rakamlarına göre 13,5 milyar dolarlık serveti olduğu söylenen Viktor Vekselberg, ABD’de, Fabergé yumurtalarına para harcayan adam olarak bilinir. Ancak Kremlin’e olan yakınlığı nedeniyle Nisan 2018’de adı çıkarılmıştır. Donald Trump’ın seçildiği 2016 ABD seçimine Rus müdahalesi olayına karıştığı iddia edilmiştir. Federal ajanlar kendisini sorgulamışlardı. Bu yılın başlarında, Renova Grup imparatorluğuna bağlı bir şirket olan Columbus Nova’nın, Trump’un avukatı olarak tanınan Michael Cohen’e 630.000 dolar ödediği ortaya atılmıştı. Şu itirafçı olan avukat…
Dimitri Medvedev tarafından 2009 yılında Skolkovo İnovasyon Merkezi kurulmuştu. Bu Rusya’nın Silikon Vadisi demekti. Viktor Vekselberg, Skolkova’yı işletmekle ilgili işin başına getirilmişti ve o zamandan beri bu görevini sürdürmektedir. Sonra Skolkovo’nın “bir casusluk üssü” olarak adı çıktı. Asıl işinin ise sanayi casusluğu olduğu ileri sürüldü. Bu olay giderek ABD’ye, ABD seçimlerine müdahaleye, Pentagon ihalelerine kadar ulaştı. Putin bütün bu iddialara gülerek karşılık veriyor. JEDI projesi ile durmuş halde.
Soğuk Savaş zamanında bu olaylardan çok duyardık, bugün tekrarları arttı…