yeni-orta-menzilli-nukleer-anlasma-inf-treaty-sorunu
Yeni Orta Menzilli Nükleer Anlaşma (INF Treaty) Sorunu

Yeni Orta Menzilli Nükleer Anlaşma (INF Treaty) Sorunu

22 Ekim 2018

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin, Rusya ile imzaladığı “Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması”ndan (INF Treaty) çekileceğini açıkladı. Bu ne anlama geliyor? Yeni bir Soğuk Savaş mı?

Trump, Nevada eyaletinde yaptığı seçim konuşmasının ardından, gazetecilere Rusya ile ülkesi arasında imzalanan “Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması”na ilişkin açıklamalarda bulundu. Rusya’nın anlaşmayı ihlal ettiğini savunan Trump, “Yıllardır ihlal ediyordu ve (önceki) Başkan Barack Obama’nın neden bu konuyu müzakere etmediğini ya da neden anlaşmadan çekilmediğini bilmiyorum,” diye konuştu. Rusya’nın, nükleer bir anlaşmayı ihlal etmesine ve ABD’nin izin vermediği silahları üretmesine müsaade etmeyeceklerini belirten Trump, “Biz anlaşmada kalan taraf olduk ve anlaşmaya saygı gösterdik, ancak Rusya ne yazık ki bu anlaşmaya saygı göstermedi, bu nedenle anlaşmayı feshedeceğiz, anlaşmadan çekileceğiz,” ifadesini kullandı. Trump, Rusya ve Çin’in yeni bir anlaşmayla gelmediği takdirde ABD’nin kendi silahını üreteceğini söyledi. ABD ile Rusya’nın (eski SSCB kapsamında) Avrupa ve Uzak Doğu’daki müttefiklerini korumayı amaçlayan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması, 1987’de Washington’da imzalandı. Anlaşma, Rusya ve ABD’nin menzili 500-5.500 km olan karadan atılan güdümlü füzesi almasını, üretmesini ya da test etmesini yasaklıyor. ABD, Rusya’yı sık sık bu anlaşmayı ihlal etmekle suçluyordu.

En son NATO’nun Savunma Bakanları toplantısında Doğu Avrupa’nın güvenliği konusu görüşülürken bu husus gündeme gelmişti. Ayrıca Polonya ve ABD liderlerinin Beyaz Saray’daki görüşmelerinde bir kez daha hatırlatılmıştı. Rusya federasyonunun sınır birliklerine bu silahları modernize ederek konuşlandırdığı iddiaları sürekli tekrar edilen bir konu oldu. Bu husustaki bir diğer konu ise geçtiğimiz aylarda Rusya’nın Kaliningrad’daki birliklerini modernize etmesi ile ilgiliydi. Bilindiği gibi Kaliningrad Avrupa’nın Baltık bölgesindeki tüm savunmasının ortasında yer alan stratejik bir mevkidir.

Bu iddialara Rusya tarafının, bir anlaşma ihlali içinde olmadıklarını söyleyerek karşılık vermesi, bir anda Atlantik’in en önemli konusu oluverdi. Zira özellikle hassas Avrupa’nın ve kendine iş arayan NATO’nun buradaki tahrik edici davranışları sebep göstererek başka tartışmaları başlatması söz konusu oldu. Trump’ın Avrupaya, “Eğer sizi savunacaksak katkınızı artırın,” türünden çıkışı zaten sorun yaratmıştı. Avrupa, özellikle Almanya ve Fransa, kendi güvenlikleri için yeni bir arayış içine girmenin eşliğinde duruyorlar.

Ancak Avrupa ve NATO bir yana, esasen ABD kendi başına bu anlaşmanın ihlalinden dolayı muzdaribim diyor. Eğer Rusya, Çin ve Hindistan bu yönde küresel dengeleri bozacak adımlar atarlarsa, ki ABD’ye göre işin seyri bu yöndedir, şimdiden durumu kontrol etmek gerektiği fikri ortaya çıkıyor. ABD 2013 yılından bu yana, 5 yıldır Rusya’nın bazı testler ve intikaller yapmasını dile getiriyor. Trump’ın, “Obama neden bu konuda birşey yapmadı,” demesinin sebebi ise bu nedenden dolayıdır. Ancak en son 2017 ve 2018 yılları için bu silahların yerlerine ait karşılıklı verilen raporlarda uyuşmazlıkların ortaya çıkması üzerine, anlaşmazlık konusu bugün Trump’ın tarzına uygun dile getirilmiş görünüyor.

Konu sadece Avrupa için de değerlendirilmemeli, aynı zamanda Uzak Doğu da önümüzdeki günlerde daha çok konuşulan bir bölge olacak. ABD şimdiden buradaki menfaatlerini işaret etmektedir. Zira Tayvan, Güney Kore ve Japonya’da ABD koruması altındadır, bu bölgede ABD’nin 10 adet civarında büyük askeri üssü bulunmaktadır.

Trump ne dediyse yaptı! Onun bu tür söylemlerine dünya kamuoyu ilk olarak temkinli yaklaşılmıştı. Ama söylenenlerin her birinin uygulandığı görülünce, şimdi böylesi bir konu üzerine dikkatler bir anda toplandı. Sorular ilginç: Acaba yeni bir tür Soğuk Savaş mı? Acaba III. Dünya Savaşı ayak izleri mi? Bu yeni gerilimin sonucu hayırlı olur mu?

Bilindiği gibi INF Anlaşması 1987 yılında zamanın başkanları Mihail Gorbaçov ve Ronald Reagan tarafından imzalanmıştı. Trump’ın bu konuşması sonrasında, Reagan ile anlaşmaya imza atan Gorbaçov geçen gün, “Bu anlaşmayı Trump anlamamış, bir daha düşünsün,” dedi. Ayrıca Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov karara ilişkin, “Çok tehlikeli bir adım!” dedi. Ryabkov, ABD’nin şantaj girişiminde bulunduğunu söyledi ve Washington yönetimini kınadıklarını belirtti. Ryabkov ABD’yi, Moskova’yı stratejik istikrar konusunda taviz vermeye zorlamak ile suçladı, Rusya’nın anlaşmayı ihlal ettiğine dair suçlamaların ise “temelsiz” olduğunun altını çizdi. Ryabkov bu suçlamalarla ABD’nin “kendi ihlallerini örtbas etmeye çalışıyor” izlenimi yarattığına dikkat çekti. ABD’nin anlaşmalardan tek taraflı olarak çekilmesi halinde Rusya’nın askeri seçenekler de dahil bir dizi karşı önlem alacağını vurgulayan Rybakov, INF Anlaşması ile ilgili sorunların çözülmesi için ABD ile diyalogda ısrarcı olacaklarını da belirtti.

Bu konu gerçekten çok önemlidir. Zira buradaki bir çözülme dünyayı tekrar bir nükleer savaş tehlikesine doğru itecektir. Savaş olmasa da bu tür bir gerginlik ile dünya sayısız nükleer silah üretime girişecek ve her yerde test sahaları açılacaktır.

Peki, dünya bu sayfayı kapatmadı mı? Şimdi tekrar neden açıldı?

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

firatin-dogusunda-yeni-plan-ne
ÖNCEKİ YAZI

Fırat’ın Doğusunda Yeni Plan Ne?

israilin-aradigi-savas-mi
DİĞER YAZI

İsrail’in Aradığı Savaş mı?

Güvenlik 'ın son yazıları

Savaşta Teknoloji Kullanımı

Birincisinden dördüncüsüne kadar her nesil savaş biçiminde gördüklerimiz, sert güçten makine kullanım becerisine doğru bir değişimi gösterdi. Bugün yeni nesil savaşlar uygulanırken, artık beşinci nesil savaşlar oluyor, burada teknolojinin sahadaki taktik uygulama becerisini hesaba katmamız gerektiği açık. Konu şu, savaşta durumu değiştirme inisiyatifiyle hareket eden teknolojiyi kullanım bilinci yüksek askerleri düşünüyoruz. Bunlar bize yeni bir tariflerin yapılmasını gerektiriyor: Gelişen teknolojiye göre askerin sahadaki uygulamasını tam uyumlu hale getirmek, hatta askerin bu yeteneğine başvurarak savaşı kazanmayı bilmek.

Etki Ajanlığı Yasası

Bu çağda, etki ajanlarına karşı önlem almak ve ülke yararına çalışanların eline mücadele etmek adına imkan vermek gibi konularda aksi düşünülebilir mi? Bu gerekli, ülke güvenliği açısından yerinde bir hamle. En azında caydırıcılık çok önemli. Ajanlar ve etki ajanları öyle cirit atmasınlar... Gerekli önlemleri ve bu kapsamda belli yasal düzenleme imkanlarını yaratalım. Her türlü tehdit var. Onları caydıralım, caydırıcı nitelikte ülkenin somut eylemleri olsun. Türkiye'de istihbarat hizmetleri 2014'dan itibaren iyi bir seyirle gelişiyor. İlk olarak operasyon yapma imkanı oldu. Kötü mü? Operasyonel İstihbarat gayet başarılı. Teröristler ve bölgemizdeki hasım ülkeler bunu görüyorlar, dikkatleri çekildi. Şimdi de bu tür ilave yasalar olsun isterim. Doğru adım! Elbette ben bu konuyu istihbarat açısından ele alacağım, uzmanlığım bu yönde. Hukuk konusu ayrı.

Yeni Üstünlük Mücadelesi ve Savunma Anlayışı

Temel konumuz silahlanma ve polemoloji olacak. Bu alanda yeni anlayışları irdeleyeceğiz. Genel savunma ve silahlanma politikalarına, büyük güçlerin aldıkları pozisyonlara, örnek olarak ABD'nin savunma yöntemine ve son olarak yeni üstünlük mücadelesi kavramlarına değineceğim. Bahsedeceğim yeni üstünlük mücadelesi terimleri neler? Oyun değiştiricilik, sistemlerin sistemi mimarisi, otonom kor sistemler, tam baskılama veya üstünlük kurma (dominasyon), bütün yönleriyle nüfuz etme (penetrasyon), istihbaratın penetrasyonu ve caydırıcılık için silahlanmak, olacak. Bunları neyle yapabilirsiniz? Bu makalede size ipuçlarını vermiş olacağım.

Otonom Orduların Tartışması

Teknoloji geliştikçe otonom sistemler cephede yerlerini alıyorlar. Kara, hava, siber-uzay, deniz, derin ve geniş cepheler... Bu konu başka ülkelerde hem askeri hem sivil, çeşitli uzmanlarca tartışılıyorken, Türkiye'de henüz o noktaya gelinemedi. Savaşın bilim ve sanatı yönüyle ben size özgün bir tartışma başlatmak isterim.

İsrail’in İran Saldırısı ve Polemolojik Analizi

19 Nisan gecesi İsrail, İran-İsfahan'daki bir askeri hedefi vurdu. Önce alınan bilgiler ve geliş yöntemleri doğru mu yanlış mı tartışıldı. Ancak, olağanüstü denebilecek türden yeni bir süreçle ilgilendiğimiz gayet açıktı. Ben sizlere bir askeri analiz yaparak, eldeki bilgileri de kullanmak suretiyle, bazı poüemolojik sonuçlar çıkarıp sunmak istiyorum.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme