Yunanistan ABD Planını Uyguluyor; Hangi Plan?

25 Eylül 2022

ABD’nin Dedeağaç’a getirdiği ve Yunanistan’a hibe diye verilen askeri araçlar askersiz & silahsız olması gereken Midilli (23 adet) ve Sisam (18 adet) adalarına Yunan çıkarma gemileriyle taşındı. Bu kabul edilemez, dedik. Ancak, bu anlaşmaları ihlal anlamındaki önemli sevkiyat neden henüz Adalara indirilirken engellenmedi diye de sorduk. Ortada bir büyük gerginlik hali var. Kamuoyunda savaş sözcükleri dahi ediliyor. Gelin bu konuyu aklıselim şekilde irdeleyelim.

ABD, Dedeağaç’a Yunanistan’a hibe silah veriyor ve bunlar Lozan Andlaşması’na göre silahsız & askersiz olması gereken Midilli ve Sisam adalarına Yunanistan’a ait askeri çıkarma gemileriyle taşınıyor. Bu sevkiyat 21-23 Eylül’de Türk İHA’ları ile tespit ediliyor.

ABD, Yunanistan ile yaptığı hibe anlaşmasında bu silahların kullanılacağı yeri işaret etmiyor, bir manada, “istediğin yerde, Türkiye de dahil kullan, Türkiye saldırgan, mağdurum, ben de ülkemi savunuyorum, şeklinde açıkla, sen ateş eden taraf olma, bırak Türkiye sana müdahalede bulunsun, gerisi bana ait,” diyor.

25 Eylül’de Savunma Bakanı Akar, “Adalardaki Yunanlılar yüzme öğrensinler… Meşru müdafaa hakkımızı kullanırız,” diyor.

Buradaki tartışma kim haklı haksız konusunun ötesindedir. Asıl soru ne tür bir adım atılmalıdır? Tamam, her iki taraf da sorunları gerçek için kararlı görünüyor, ama bu bir çatışmaya delalet midir?

Bildiğiniz gibi askeri bilim ve teknikle ilgili konuları işaret eden biriyim. Rusya, Ukrayna’ya saldırmadan önce çok konuştum ve yazdım. Bu noktada, “tetiğe dokunan yanlış yapar,” buna neden olarak, “ABD bu tuzağı kurdu,” dedim. Nitekim savaş 8 ayı buldu ve durum takdirinize.

Bugün Türkiye, Yunanistan meselesine bakın durum birçok yönüyle Rusya’dakiyle benzerlik göstermektedir. ABD, “Türkiye tetiğe dokunsun ve Türk-Yunan savaşı başlasın, ABD, AB, G7, Mısır, Körfez Ülkeleri, İsrail, Körfez Ülkeleri vs. Yunanistan’ı desteklesin ve Türkiye NATO’dan çıksın,” istiyor olabilir. Bugüne kadar durumu tarif etmek adına hep “ötekileştirme” sözcüğünü kullandık, bunun bir nedeni olmalı.

ABD, Rusya-Ukrayna Savaşı’nda “Tam Spektrumlu Savaş” dediği yöntemi uyguladı ve halen uygulamasını sürdürüyor. Bu konuyu Türkiye’de tek yazan ve anlatan benim, görüyorum ki henüz bu konu oturmadı! Ancak şimdi “başa gelen” misali, bu savaş biçimindeki yöntemi anlama zamanı çoktan geldi, geçiyor. Şimdi size bunu anlatmayacağım, Politik Merkez’de sayısız yazı bulmanız mümkündür.

Yine de Rusya’ya karşı uygulanan ancak bu Tam Spektrumlu Savaş olgusunu bilmeden konuşan ve düşünen her kim var ise eksik bilgiyle hareket ediyor, bu Yunanistan ile yaşanan çok ciddi gelişmeler ışığında ve potansiyel savaş şartlarında bu ikazı yapmam şart oldu, hatta vatan borcumdur. Bütün mesele bilmeden adım atmamak içindir. Bilelim, ona göre tedbirimizi alalım, yöntemimizi belirleyelim. Beylik konuları işaret edenler, hamaset ve popülizm yapanlar şöyle bir dursun artık. Ayrıca, tıpkı Yunanistan’daki gibi içimizde de sorumsuzca hedef gösteren uzman sıfatlılar var, kimse tahriklere kapılmasın.

Bu noktada Yunanistan, ABD’nin planını harfine uyguluyor, tıpkı Zelensky gibi Mitsotakis’de emir kul vaziyetinde ve Yunanistan tetiğe dokunmadan her adımı atacak! Bu soruldu diye buraya da yazayım, Yunanistan karasuları için 12 NM ilan eder mi dendi; evet, buna da cüret edebilir. ABD ve Yunanistan tarafından amaç tahrik etmeyi en üst sınıra çıkarmaktır ve Türkiye’nin Casus Belli‘yi işletmesini sağlamaktır (malum TBMM bu kararı 1995 yılında aldı).

Neticede Türkiye, “devlet aklı” tam, köklü bir devlettir, ne tür bir adım atılacağını bilir. Her ne kadar retorik belli bir yönü işlerse de olması gereken eksiksiz bir millet iradesinin tezahürüdür, yek vücut halinde bulunulduğunu göstererektir, her türlü uzağa karşı hazırlıklı olunmasıdır. Bu milli bir konudur, vatan mevzusudur, günlük siyasetten gayet uzak ve çok ciddi bir meseledir. ABD, Türkiye’yi uzağa çekmek istiyor! Daha ne olsun?

Yunanistan her türlü tahriki yapacak, tempoyu artıracak, şartları zorlayacak, ama tetik çeken olmayacak; çünkü tembihli!

Türkiye için mesele caydırmak, hibrit teknikleri uygulamak, karşı tarafı uzağa çekmek ise her türlü adım atılır. Önce sabır ve kararlı tavır, ancak eksiksiz icraat!

NOT: Fikri mülkiyet hakları gereği bu bilgileri referans vererek kullanabilirsiniz.

Gürsel Tokmakoğlu

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

ÖNCEKİ YAZI

Putin’in Stratejik Tertiplenmesi Üzerine

DİĞER YAZI

Kuzey Akım’a Sabotaj

Güvenlik 'ın son yazıları

Savaşta Teknoloji Kullanımı

Birincisinden dördüncüsüne kadar her nesil savaş biçiminde gördüklerimiz, sert güçten makine kullanım becerisine doğru bir değişimi gösterdi. Bugün yeni nesil savaşlar uygulanırken, artık beşinci nesil savaşlar oluyor, burada teknolojinin sahadaki taktik uygulama becerisini hesaba katmamız gerektiği açık. Konu şu, savaşta durumu değiştirme inisiyatifiyle hareket eden teknolojiyi kullanım bilinci yüksek askerleri düşünüyoruz. Bunlar bize yeni bir tariflerin yapılmasını gerektiriyor: Gelişen teknolojiye göre askerin sahadaki uygulamasını tam uyumlu hale getirmek, hatta askerin bu yeteneğine başvurarak savaşı kazanmayı bilmek.

Etki Ajanlığı Yasası

Bu çağda, etki ajanlarına karşı önlem almak ve ülke yararına çalışanların eline mücadele etmek adına imkan vermek gibi konularda aksi düşünülebilir mi? Bu gerekli, ülke güvenliği açısından yerinde bir hamle. En azında caydırıcılık çok önemli. Ajanlar ve etki ajanları öyle cirit atmasınlar... Gerekli önlemleri ve bu kapsamda belli yasal düzenleme imkanlarını yaratalım. Her türlü tehdit var. Onları caydıralım, caydırıcı nitelikte ülkenin somut eylemleri olsun. Türkiye'de istihbarat hizmetleri 2014'dan itibaren iyi bir seyirle gelişiyor. İlk olarak operasyon yapma imkanı oldu. Kötü mü? Operasyonel İstihbarat gayet başarılı. Teröristler ve bölgemizdeki hasım ülkeler bunu görüyorlar, dikkatleri çekildi. Şimdi de bu tür ilave yasalar olsun isterim. Doğru adım! Elbette ben bu konuyu istihbarat açısından ele alacağım, uzmanlığım bu yönde. Hukuk konusu ayrı.

Yeni Üstünlük Mücadelesi ve Savunma Anlayışı

Temel konumuz silahlanma ve polemoloji olacak. Bu alanda yeni anlayışları irdeleyeceğiz. Genel savunma ve silahlanma politikalarına, büyük güçlerin aldıkları pozisyonlara, örnek olarak ABD'nin savunma yöntemine ve son olarak yeni üstünlük mücadelesi kavramlarına değineceğim. Bahsedeceğim yeni üstünlük mücadelesi terimleri neler? Oyun değiştiricilik, sistemlerin sistemi mimarisi, otonom kor sistemler, tam baskılama veya üstünlük kurma (dominasyon), bütün yönleriyle nüfuz etme (penetrasyon), istihbaratın penetrasyonu ve caydırıcılık için silahlanmak, olacak. Bunları neyle yapabilirsiniz? Bu makalede size ipuçlarını vermiş olacağım.

Otonom Orduların Tartışması

Teknoloji geliştikçe otonom sistemler cephede yerlerini alıyorlar. Kara, hava, siber-uzay, deniz, derin ve geniş cepheler... Bu konu başka ülkelerde hem askeri hem sivil, çeşitli uzmanlarca tartışılıyorken, Türkiye'de henüz o noktaya gelinemedi. Savaşın bilim ve sanatı yönüyle ben size özgün bir tartışma başlatmak isterim.

İsrail’in İran Saldırısı ve Polemolojik Analizi

19 Nisan gecesi İsrail, İran-İsfahan'daki bir askeri hedefi vurdu. Önce alınan bilgiler ve geliş yöntemleri doğru mu yanlış mı tartışıldı. Ancak, olağanüstü denebilecek türden yeni bir süreçle ilgilendiğimiz gayet açıktı. Ben sizlere bir askeri analiz yaparak, eldeki bilgileri de kullanmak suretiyle, bazı poüemolojik sonuçlar çıkarıp sunmak istiyorum.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme