sanliurfadan-izlenimler
Şanlıurfa'dan İzlenimler

Şanlıurfa’dan İzlenimler

19 Aralık 2018
Okuyucu

Şanlıurfa, ilçeleri Akçakale ve Ceylanpınar’da incelemelerim oldu. Asıl seyahat konum sınırdaki hareketliliklerdi. Şu malum konu, Fırat’ın Doğusundaki teröristlerin durumu… Bu seyahatimin sonrasında gördüklerimi ve hissettiklerimi çok kısa işaret etmek istedim.

Bir defa Şanlıurfa çok değişmiş. Görmeyeli 7-8 sene olmuştu. Bu arada emeği geçenlere teşekkür etmek bir borçtur. Bir gerçek var, bu şehrin adının “Şanlı” olması hiç de boşuna değil doğrusu. Bu gerçeği Türkiye’nin diğer yöreleri unutmasın! Halkı ikramı, misafirperverliği, vatan sevgisini, hoşgörüyü, değer vermeyi biliyor ve yaşatıyor. Dikkatimi çeken konu, hemen her seviyeden insan Şanlıurfa ve Türkiye meselelerine tamamen hakim. Sorularınıza bir uzman değerinde ve öz cevaplar veriyorlar, şaşırmamak elde değil. Turizmde ileri gitmişler. Tarımda ise biraz fikre ihtiyaçları olsa gerek. Kentlerinde heme hemen eksik kalmadığını ama şimdi sıranın görünümü düzeltmeye geldiğinin farkındalar.

Resulayn’ın karşısındaki Ceylanpınar ve Tel Abyad’ın karşısındaki Akçakale (Akçakale’nin Arapçası Tel Abyad, iki kasaba ortadan malum süreçlerle ayrılmışlar ama aynı isimdeler,) insanına hayran olmamak mümkün değil. Her çeşitten insan bir arada ve ahenk içindeler. Akrabaları sınırın karşısında. Terör ve hoyratlık bitsin istiyorlar.

Arap, Kürt veya Türkmen, o insanlar kadar milliyetçi ki inanamazsınız. devletlerini yanındalar ve destek olmak için ekmeğini kırıp yarısını vermekten geri kalmıyorlar. Suriyeli o kadar çok sığınmacı gelmiş, hepsini kabullenmişler. “Bunlar da nereden çıktı,” diyen yok.

Teröristi istemiyorlar, onlardan rahatsızlar. Devletin bir çare bulmasından yanalar. “Artık bu son olsun,” diyorlar. Gerekirse canlarını vermeye ve şehit olmaya razılar. Bunu her şartta ifade ediyorlar.

Kadınlarla, analarla konuştum, inanamadım! Ne kadar da bilinçliler!.. Bir hanıma sordum, “Siz devletin meselelerini ne kadar da yakından takip ediyorsunuz ve özlü olarak açıklayabiliyorsunuz, bu birikim nereden geliyor?” Cevaba bakın: “Biz kadınlar toplanıyor ve aramızda konuşuyoruz, sorunlara kendi çapımızda çareler arıyoruz, hem iç siyasette hem de dış siyasette…” Yani anlaşılan, boş zaman geçirmiyorlar.

Gelen, “Buyur çay içelim, çiğ köfte yapalım, yemek yiyelim, eve gidelim, bizde yat…” demeden geçmiyor. İnsanlar yolda giderken bakıyor meşguliyet var, duruyorlar, selam veriyorlar ve bir arzumuzun olup olmadığını soruyorlar. Yakın durmanın ve sosyal olmanın böylesi “gerçek” halde olması örnek bir konudur doğrusu.

Terörist mi? Onlar tel örgünün ötesinde hendek ve tünel kazıyorlar, patlayıcıyla tuzak kurmakla uğraşıyorlar, kız-erkek vatandaşın evladını zorla kaçırıyorlar, yerel halkın zorla elindeki parayı vergi deyip alıyorlar… Bu nedir arkadaş, insanlık bu mudur? O veya bu çıkarcıların maşası olmak demek, devlet olmak demek midir? Bu ne kötü bir durum? Şanlıurfa Fransızı eline geçirdiği tırmıkla, kürekle, çapayla, odunla kentinden silip süpürmüş, vaktiyle Sykes Picot’a en önemli cevabı vermiş, bugün tel örgü ötesindeki teröristler bütün bunları bilmezmiş gibi davranıyor, çıkarcıların uşaklığını yapmanın beyhude çabası içindeler!..

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

sozcuklerin-sihri
ÖNCEKİ YAZI

Benlik ve Bencillik

2018den-2019a-turkiye
DİĞER YAZI

2018’den 2019’a Türkiye

Kültür 'ın son yazıları

381 views

Eleştiriler

Sizlere günümüzün iyi algılanması gerektiği bağlamında, özellikle bizi ilgilendiren yönleriyle, sosyal bilimler ve dış politikaya dair bazı eleştirilerimi aktaracağım. Dünya hızla değişiyor, güç dengeleri bildiğimiz biçimden oldukça farklılaştı, eğer bunlara ait kavramlara ve anlayışlara vakıf olamıyorsak, konuşuruz ama aslında başka bir şey anlatırız.
376 views

Devrim

Bize devrimin ne tarafı kaldı? Diyeceksiniz ki hangi devrimin? Açıklayacağım. En başta şöyle sloganik işaret edeyim: Devrimden değil, sapkınlardan ve geç kalmışlıktan kork!
578 views

Generalist

Ülkeler ve dünyamız için iyi bilinmesi gereken bir konuyu işleyeceğim, generalist olmak. Buna karşılık gelen bir sözcük aradım bulamadım, yine de ben genele yetkin diyeceğim. Genele yetkin kimseler kimler, örnekleri neler? Uluslararası İlişkiler, Ekonomi ve Askerlik sahalarında örnekler vereceğim, neden gerekli, bunu açıklayacağım.
530 views

ENTELEKTÜEL SORUNSALI

Temelde insanın doğası, zamanın getirdikleri ve sürekli gelişen küresel zorluklar var. Bunun üzerine her alanda tereddüt uyandıran değişik adımlar ve gerçek bir hedef. Sözü edilen şu, kalkınmak! Eğer artık kalkınmışlar sınıfında olmak istiyorsanız!.. Gerçekten istiyor musunuz? İşe bu emelin ne denli büyük bir mücadeleyi gerektirdiğinin farkında olmakla başlanmalı. İşte tam da bu noktada, düşünsel içerikli bir açıklamam olacak. 
2.1K views

Sıradan ve Mükemmel

Bu makalede sizlere insan zihni içerisindeki tarif veya algı ile gerçeğe ilişkin olanın farkını açıklayacağım. Ele alacağım temalar sıradancılık, mükemmelcilik ve gerçeklik ötesi hakkındadır. Başta soralım, karşılaştığınız şey gerçek mi, yoksa gerçek ötesi mi?
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme