abdnin-suriye-argumani-coktuyse
ABD’nin Suriye Argümanı Çöktüyse...

ABD’nin Suriye Argümanı Çöktüyse…

13 Aralık 2018
Okuyucu

Dün (12 Aralık 2018) Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan Fırat’ın Doğusundaki harekatın birkaç güne başlayacağını işaret etmişti. Bugün Pentagon, “Türkiye’nin ABD askerlerinin bulunduğu Suriye’nin Kuzey Doğusuna yönelik tek taraflı askeri eylemlerinden endişe duyuyoruz ve kabul edilmez buluyoruz,” diye bir açıklaması var. O zaman Türkiye’nin ve Suriye’de varlık gösteren güçlerin yapması gerekenler var. Ne mi?

Eski ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın BM kürsüsünden Saddam ve Irak üzerine ileri sürdüğü yalan argümanlar sonrasında emekliye ayrılırken söylediklerini hatırlayalım, utancını gizlememişti. O vakit haline bakıp Powell’a ve tersyüz edilen dünyaya bakıp insanlık adına üzüntü duymuştum. Bugün aynı duyguları hissediyorum. ABD’li yöneticilerin yarın utanacakları bir durum söz konusu olacak ve ben yine üzüleceğim.

BM kararı ile “DEAŞ’e karşı savaş” yapılması bakımından ABD önderliğinde 30’a yakın ülke koalisyon kurup Suriye meselesine müdahil oldular. DEAŞ’in ne olduğuna hiç değinmeyeceğim. Umarım bunları insanlığın önüne çıkaranları tarih yazacaktır. Belki aralarında Powell gibi itirafta bulunan ABD yöneticileri de olacaktır.

Suriye’ye gelelim. Bugün DAEŞ minimum tehdittir. Belki Suriye’de en az tehdit unsuru hangisi dense bu eli kanlı taşeron teröristlerdir. Zira ABD bunları kamyonlara, otobüslere bindirdi ve başka yerlere gönderdi. O zaman ABD’nin ve koalisyon ile burada bulunan Fransa gibi ülkelerin Suriye’de işi kalmadı. Hangi sıfatla Suriye’deler?

ABD meşruiyetini sürdürmek adına arada sırada bazı haberler yayımlıyor. Kamuoyunu ve uluslararası teşkilleri bu bilgilerle oyalamaya devam etmekteler. Bilindiği kadarıyla Deir ez Zor’a yakın alanda az sayıda terörist var. Halbuki o bölge ABD askerlerinin veya onlara çalışan taşeronların kolayca halledebileceği bir alanda. Neden DAEŞ orada tutuluyor? Eğer ABD askeri beceremiyorsa Türkiye gider orayı temizler. Savundukları geçerli bir argüman mıdır? Ayıp Amerika’ya, ayıp Pentagon’a, ayıp CENCOM komutanına…

Birleşmiş Milletler! Ne yaptı şimdi? Verdiği kararı gidip yerinde inceleyip geri alamıyor mu? Denetim gücü yok mu? Ne işe yarıyor BM?

O zaman Türk Dışişleri’ne, Rusya’ya ve meşru Suriye yönetimine bir görev düşüyor. Neler bunlar?

  • Rusya Federasyonu: BM’de daimi üye olarak ve bölgede istihbari güçlü olduğu nedenle Rusya derhal BM’yi toplantıya davet etmelidir. DAEŞ hakkında kapsamlı bir bilgilendirme yapmalı ve BM’nin Suriye’de DEAŞ ile savaş konusunda aldığı kararın hükmünün kalmadığını işaret etmelidir.
  • Meşru Suriye Yönetimi: BM Genel Kurulda çıkıp bizde DEAŞ tehdidi yok, ülkem ABD ve diğer ülkelerce işgal altında, hepsi çıksın,” türünden bir karar alınması için çağrıda bulunmalıdır.
  • Türkiye Cumhuriyeti: Bu konu için etkin bir diplomatik atak başlatmalıdır. Her türlü belge ile ABD’nin karşısına çıkmalıdır.

Fırat’ın Doğusu iyi de, daha pratik bir yol daha var: Muhalif gruplar ve rejim güçleri birlikte Deir ez Zor bölgesinde bulunan az sayıdaki DEAŞ’ı temizleyip BM nezdinde ABD’nin karşısına bu karşı argümanla çıkmalıdır.

Bu durumda ABD ne diyecek bakalım? İşte size diplomasi ile kazanmanın başka bir yolu daha…

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

macron-ve-sari-yelekliler
ÖNCEKİ YAZI

Macron ve Sarı Yelekliler

muttefike-son-cagri
DİĞER YAZI

Müttefike Son Çağrı

Politika 'ın son yazıları

27 views

Politikada Gri Kavramlar

Size politika amaçlı yapılan propaganda konusu içinde yer alan kavramsal bir temayı sunuyorum, grilik. Gri kavramların dış ve iç politika yansımalarına bakacağım. Özellikle ABD dış politikasında kendi çıkarına yaklaşımlar sergilemesi neticesinde görülen gri kavramlar konusunu işleyeceğim. Buna örnek olarak Filistin-İsrail, terörle mücadele, sözde soykırım tasarısı gibi konular da yer alacak.
107 views

Yerelde Yapısalcılık

Bir olaya bakış yöntemimde felsefe ve tarih olmaz ise ben bunu oldukça eksik görürüm. Hemen herkesin siyaset, seçim, belediye, vs. konuştuğu noktada ben, bu işte temel felsefe ve asıl stratejik açıklama nerede diye arıyorum. Dolayısıyla felsefi yaklaşım ve stratejik bakış tarzı siyaset üstüdür. Benim açıklamalarım bu noktada değerlidir; mevcut yapılanlar gibi değil, başka türlü tartışmaları kapsamaktadır. Açıkça yazayım: Kim kazanacak, iktidar veya muhalefet ne yapacak, türü ifadelerle değil; imar neye göre olmalı, altyapı ve üstyapı nasıl planlanmalı, ülke ekonomisine uyumluluk ne şekilde sağlanmalı, kanunlar ne içerikte olmalı, gibi piramidin üstündeki meseleler önemlidir.
157 views

Emperyalizm

Bugünün anlayışı, küresel imkanlar içinde sahip olunan alanları artırmak ve güçlenmek, değer üretimi rekabetinde gerilerde kalmamak fikri üzerinedir. Ruslar gibi sürekli “kahrolsun emperyalizm” diyeceğinize, “ben hangi değeri üretebiliyorum, hangi büyük pazarda kaça satıyorum,” diye bakın isterim. Bugün ülkeler bazında ABD, İngiltere, Çin, Japonya, Güney Kore, birlik bazında Avrupa Birliği, küresel şirketler bazında sürekli sayısı artan ve yenilik üretenler, esasen bunlar değerleri zorluyorlar ve muhatap alınıyorlar. Daha fazla muhatap alınabilmek için yapılması gerekenler belli! Olan şu: Muhatap alınanların ve değer üreticilerinin daha fazla yayılması fikri!..
165 views

Doku Bozumu

Bu makale Ortadoğu'da kangren olan meseleleri stratejik düzlemde incelemektedir. Mevcut dokuyu bozan yapay düşünceler ile gerçekte olanlar arasındaki farkı bütün çıplaklığıyla dile getirmektedir. Halen bölgede savaş, çatışma, suç, terör, işgal, soykırım, gibi pek çok olumsuzluk yaşanmaktadır. Uluslararası sistem bu olup bitene çare bulamamaktadır. Suriye, Irak, Lübnan, Yemen, Libya, gibi ülkelerin halkları harap ve bitap düşmüş durumdadırlar.
227 views

Devlet-dışı Aktörler

Burada gayet karmaşık, iç içe geçen ve masum insanların istismarına dönük olayları ihtiva eden, bütün gayrimeşru faaliyetleri, politikaları, planları ve operasyonları, terörizmden tutunuz, vekalet savaşlarına, buradan iç savaşlara, gri bölge operasyonlarına, meşru görünse de esasen çıkara hizmet edenlere, meşru siyaset yapmak ve bunu geliştirmek varken, siyaset alanını anti-demokratik yöntemlerle daraltanlara kadar, birçok durumu kısaca da olsa açıklama imkânımız oldu. Meşruluk ile gayrimeşruluk arasındaki perdeyi görmek veya belirlemek çok çok önemlidir. Ben de sizler de hep birlikte bu dünyada birer aktörüz, tıpkı devletler, hükümetler, liderler, şirketler, gibi. Politika, insana has bir yetenek, işlev ve özelliktir. Meşruiyet dahilinde kalabilmek çok önemlidir. İnsanlar, istikrar, barış ve esenlik içinde yaşamayı, gelişmeyi, evlatlarını refah ve güven içinde yetiştirmeyi istemektedir.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme