Avaza Zirvesi ve Trans Hazar Doğalgaz Boru Hattı

14 Aralık 2022

Türkmen gazının Trans Hazar ile Avrupa’ya taşınması adına Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan işbirliğiyle yeni bir enerji güzergahı canlandırılıyor.

Hazar jeopolitiği, Orta Asya’dan Kafkaslar’a ve buradan karadeniz’e ve Balkanlar’a olan düzlemde istikrar ve barış öne çıkıyor. Trans Hazar Projesi şöyledir: Türkmenistan’daki Şatlık-Belek boru hattı, Hazar’dan Bakü’ye yeni bir boru hattı inşasıyla bağlanacak, bunun adı Türkmenbaşı-Bakü hattıdır. Bakü’den mevcut Bakü-Tiflis hattı ile gaz TANAP’a bağlanacaktır. TANAP aracılığıyla Avrupa’ya uzanmak mümkün olacaktır.

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov ev sahipliğinde Hazar kıyısındaki Avaza’da Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Devlet Başkanları Birinci Zirvesi gerçekleşiyor. Zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev iştirak ediyor. Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Devlet Başkanları Birinci Zirvesi düzenlenecek.

Kritik zirve öncesinde konuşan Türkmenistan Meclisi milletvekili Kerimguli Geldiyev, Türkmen doğal gazının dünya pazarına ulaştırılmasının önemli olduğunu ve bu konuda Türkmenistan’ın işbirliğine hazır olduğunu söyledi.

Ukrayna’daki savaşın Avrupa’daki doğalgaz ihtiyacına yönelik olumsuz yansımalarının üzerine Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan devreye girdi.

Bu girişimin öncesinde Rusya Develet Başkanı Vladimir Putin’in, Türkiye’nin bir enerji merkezi (hub) olması yönündeki açıklaması üzerine üç devlet başkanının iştirakiyle gerçekleştirilen Avaza’daki zirve en somut adım niteliğindedir.

BP’nin Dünya Enerji İstatistiki Değerlendirme Raporuna göre Türkmenistan doğalgaz arzının üçte biri Çin’e boru hatlarıyla taşınmaktadır. Geri kalanı ise ülke içinde (az miktarda) ve Rusya (önemli miktarda) üzerinden değerlendiriliyor.

Savaşın etkisiyle Rusya’ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle gazın Avrupa’ya ulaşmasında sorun meydana geldi. İşte bu noktada Türkmenistan’dan gazının Hazar Denizi’ni kat ederek Azerbaycan’a ve buradan TANAP aracılığıyla Türkiye üzerinden Avrupa’ya sevk edilmesi söz konusudur.

Bu bakımdan yakın zamanda Türkiye ve Azerbaycan arasında TANAP’ın kapasitesinin iki kat artırılarak 32 milyar metreküpe çıkarılması kararı alınmıştı. Bugün (14 Aralık) Avaza’da üç ülke başkanlarınca yapılacak zirve sonrasında bir anlaşma imzalanacak ve bu önemli proje hayata geçirilmeye başlanacaktır. Sonrasında Avrupa’ya gaz arzı mümkün olabilecek ve hatta ileriye dönük gazın fiyatlamasında da bir indirim söz konusu olabilecektir.

Türkmenistan’ın Yolatan sahasının ilk 2 fazı 60 milyar metreküp/yıl, Bahtiyarlık sahası ise 15-30 milyar metreküp/yıl üretim yapmaktadır. Ukrayna savaşı öncesinde Rus Gazprom şirketi önemli ölçüde Avrupa’ya satışı gerçekleştirmekte idi. Şu an Gazprom devre dışıdır. Bu üç ülkenin girişimiyle harekete geçecek yeni oluşum Avrupa’ya can damarı olacaktır.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

ÖNCEKİ YAZI

Barış Yolunda

DİĞER YAZI

Türkiye’nin Jeopolitiğine Odaklanmak

Politika 'ın son yazıları

Stratejik Derinleşme

Politikada "stratejik derinleşme" terimini ifade etmekle, beraberinde neleri söylemiş oluyorum: Aktif, nötür (yeni-izolasyonizm) ve karma politikalar, politik seçenek olarak aynı anda yapılması gerekenler.

İran’ı Konuşmak

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindekiler için dün, bugün cenaze töreni yapılıyor ve yarın toprağa verilecekler. Peki bu durumda bizler İran'ı nasıl konuşmalıyız?

Reisi’nin Olayı

Dün öğle saatlerinde İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Amirabdullahiyan'ın içinde olduğu bir helikopter, Azerbaycan sınırında İlham Aliyev ile açılışı yapılan barajların töreninden sonra dönüşte kötü hava şartlarında düştü ve sadece İran değil, herkes şokta. Enkazı Türkiye'den kalkan Akıncı İHA buldu. Ben bir havacı olarak burada kendi açımdan bazı hususlara değineceğim.

Rusya’nın Kharkiv Harekatı

Son günlerde Ukrayna-Rusya savaşında önemli bir gelişme var. Rusya için Kharkiv harekatı çok önemli bir koz olacak. Bu kez Rusya tarafı daha derli toplu harekat yapıyor, politikada daha akıllıca ifadeler seçiliyor. Zelensky ise endişeli görünüyor.

Politik Vizyona Göre Konumlanma Stratejisi

Ülkeler için sihirli kelimeler refah ve güvenlik, öyle değil mi? Peki 2030’lardan sonrasına bakın, dünyadaki gelişmeler ve Türkiye özelinde cevap arayın, vizyonumuz ve stratejimiz ne, refah ve güvenlik için neler düşünülmeli? Bu stratejik-vizyona esas olacak şekilde, politik anlayışımız, sosyo-politik ve sosyo-ekonomik etkileşimlerimiz ne durumda, neredeyiz, ne tarafa doğru gidiyoruz, riskler neler?
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme