Avaza Zirvesi ve Trans Hazar Doğalgaz Boru Hattı

14 Aralık 2022
Okuyucu

Türkmen gazının Trans Hazar ile Avrupa’ya taşınması adına Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan işbirliğiyle yeni bir enerji güzergahı canlandırılıyor.

Hazar jeopolitiği, Orta Asya’dan Kafkaslar’a ve buradan karadeniz’e ve Balkanlar’a olan düzlemde istikrar ve barış öne çıkıyor. Trans Hazar Projesi şöyledir: Türkmenistan’daki Şatlık-Belek boru hattı, Hazar’dan Bakü’ye yeni bir boru hattı inşasıyla bağlanacak, bunun adı Türkmenbaşı-Bakü hattıdır. Bakü’den mevcut Bakü-Tiflis hattı ile gaz TANAP’a bağlanacaktır. TANAP aracılığıyla Avrupa’ya uzanmak mümkün olacaktır.

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov ev sahipliğinde Hazar kıyısındaki Avaza’da Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Devlet Başkanları Birinci Zirvesi gerçekleşiyor. Zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev iştirak ediyor. Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Devlet Başkanları Birinci Zirvesi düzenlenecek.

Kritik zirve öncesinde konuşan Türkmenistan Meclisi milletvekili Kerimguli Geldiyev, Türkmen doğal gazının dünya pazarına ulaştırılmasının önemli olduğunu ve bu konuda Türkmenistan’ın işbirliğine hazır olduğunu söyledi.

Ukrayna’daki savaşın Avrupa’daki doğalgaz ihtiyacına yönelik olumsuz yansımalarının üzerine Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan devreye girdi.

Bu girişimin öncesinde Rusya Develet Başkanı Vladimir Putin’in, Türkiye’nin bir enerji merkezi (hub) olması yönündeki açıklaması üzerine üç devlet başkanının iştirakiyle gerçekleştirilen Avaza’daki zirve en somut adım niteliğindedir.

BP’nin Dünya Enerji İstatistiki Değerlendirme Raporuna göre Türkmenistan doğalgaz arzının üçte biri Çin’e boru hatlarıyla taşınmaktadır. Geri kalanı ise ülke içinde (az miktarda) ve Rusya (önemli miktarda) üzerinden değerlendiriliyor.

Savaşın etkisiyle Rusya’ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle gazın Avrupa’ya ulaşmasında sorun meydana geldi. İşte bu noktada Türkmenistan’dan gazının Hazar Denizi’ni kat ederek Azerbaycan’a ve buradan TANAP aracılığıyla Türkiye üzerinden Avrupa’ya sevk edilmesi söz konusudur.

Bu bakımdan yakın zamanda Türkiye ve Azerbaycan arasında TANAP’ın kapasitesinin iki kat artırılarak 32 milyar metreküpe çıkarılması kararı alınmıştı. Bugün (14 Aralık) Avaza’da üç ülke başkanlarınca yapılacak zirve sonrasında bir anlaşma imzalanacak ve bu önemli proje hayata geçirilmeye başlanacaktır. Sonrasında Avrupa’ya gaz arzı mümkün olabilecek ve hatta ileriye dönük gazın fiyatlamasında da bir indirim söz konusu olabilecektir.

Türkmenistan’ın Yolatan sahasının ilk 2 fazı 60 milyar metreküp/yıl, Bahtiyarlık sahası ise 15-30 milyar metreküp/yıl üretim yapmaktadır. Ukrayna savaşı öncesinde Rus Gazprom şirketi önemli ölçüde Avrupa’ya satışı gerçekleştirmekte idi. Şu an Gazprom devre dışıdır. Bu üç ülkenin girişimiyle harekete geçecek yeni oluşum Avrupa’ya can damarı olacaktır.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

ÖNCEKİ YAZI

Barış Yolunda

DİĞER YAZI

Türkiye’nin Jeopolitiğine Odaklanmak

Politika 'ın son yazıları

26 views

Filistin-İsrail Politikası Hakkında

Ortadoğu'da, ABD'nin "kontrol bende" dediği bir ortamda, İsrail'in şımarıklıkları ve İran'ın anlamsız çabaları sürerken, Filistin konusunda nasıl ilerleme sağlanabilir? Bu dramatik konuyu aktörleri belirterek gözden geçirelim.
34 views

Stratejik Algı Yönetimi

Strateji ile algı yönetimi bahislerini, canlı örnek olduğu nedenle, Ortadoğu, ABD ve İsrail ile açıklayacağım. Buradaki amacım yaşamda ve çıkarları elde etmede dilin ve yaratılan algının kullanılmasının ne kadar etkili olduğunu göstermektir. Evet, temel olarak bu bir iletişim konusu olsa da görüldüğü üzere, ülkelerin mücadeleleri ve savaşların nedeni dahi olabilmektedir.
66 views

Yapay ve Doğal

Size analitik bir yöntemle, halen Ortadoğu'daki onca yapaylığa ve yürütülen negatif amaçlı algıya rağmen, Türkiye'nin ne denli doğallık içinde ve istikrar amaçlı politika yürüttüğünü açıklayacağım. ABD ve Rusya gibi büyük güçlerin yanısıra, bölgede İran ve İsrail arasında yaşananları kavramsal boyutta irdeleyeceğim. Analizin her bir basamağında belirginleşen kuralları açıklayacağım.
112 views

İsrail, İran ve Gazze

Genel bir değerlendirme yapalım, çünkü İsrail, 7 Ekim saldırısından 6 ay geçti ve "bugün Gazze'de üçüncü aşamaya geçtik" dedi. Bu ne demektir, bölgede başka ne gibi gelişebilir olabilir, hepsini inceleyelim.
82 views

Modern Rekabet

Burada modern rekabetin küreselleşmesi öyküsünü kendi içindeki kavramlarını tartışarak, Rusya ve Çin örnekleri üzerinden otoriter yönetimlerin eleştirisini yaparak açıklayacağım. Kavramsal olarak "modern rekabet" anlayışını bu şekilde açıklama imkanı bulacağım. Sonlara doğru kapitalizmin yozlaşmasını açıklayacağım. Bu kısımda da Anglo-Sakson yapıyı ve Kıta Avrupa'sını işaret edeceğim. Burada anlaşılması gereken şu olacak: Demokrasi ve insanlığın gelişimi kimsenin insafına kalmamalı, rekabetin yapılma amacı değer üretmek esaslı olmalı.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme