beyaz-sarayda-neler-oldu-firatin-dogusunda-neler-planlandi
Beyaz Saray’da Neler Oldu

Beyaz Saray’da Neler Oldu, Fırat’ın Doğusunda Neler Planlandı?

24 Aralık 2018
Okuyucu

Suriye’de DEAŞ ile mücadele politikasını değiştiren Donald Trump son dönemde çok hareketli zamanlar yaşadı, sürprizler yaptı. Politika değişmekle kalmadı, bundan sorumlu olanların da görevine de son verildi. Bu süreç nasıl yaşandı, Türkiye’ye ne gibi açılımlar sağlandı, görelim.

Başkan Donald Trump ABD’nin Suriye’deki DEAŞ ile mücadele  politikasında değişikliğe gitti. Neydi bu politika? “DEAŞ en büyük tehdit. ABD’den başka biri bu belayla mücadele etme kapasitesine sahip değil. DEAŞ tehdidi sinsi bir biçimde devam ediyor. Suriye sahası boş bırakılırsa DEAŞ yine gelişir ve barış için yapılan bu denli önemli çaba boşa çıkar. Üstelik DEAŞ’ın büyümesini bölgedeki ülkeler körüklüyorlar. Bunlar Türkiye, Rusya, Esad güçleri…” Trump sonunda durumun böyle olmadığını anladı ve değişikliğe gitme kararı aldı.

Bu politika değişikliğinin içinde belli konular öne çıktı. Neler bunlar?

  1. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Trump’ı ikna etti. Öteden beri devam eden zirvelerdeki ayaküstü görüşmeler, ikili görüşmeler, telefon görüşmeleri ve mektuplar işe yaradı.
  2. Trump pragmatik yaklaştı. Savunma Bakanlığı’nın Suriye’de DEAŞ’ın bittiğini gördüğü halde neden asker bulundurmaya devam ettiğini mantıken sorguladı. Bakan James N. Mattis ile DEAŞ’tan sorumlu Brett McGurk konuya cevap vermediler.
  3. McGurk sorun oluşturdu. McGurg, eski başkanlardan Ronald Reagan zamanında parlayan Albay Oliver North gibi davranmak istemişti ve sonunda başını yedi. Beyaz Saray’da McGurk, “Tavşan kaç, tazı tut!” politikasının icracısıydı. Tavşan olarak yaratılan DEAŞ’ın üzerinden kirli işler dönmekteydi.

Başkan Trump yıl bitmeden danışmanlarından ve değişik servislerden raporlar istedi. CIA, Bakanlık temsilcileri (özellikle Savunma Bakanlığı’ndan), CENTCOM, danışmanlar ayrı ayrı Suriye ve DEAŞ raporları yazdılar. CIA’nın raporu önemli konuları işaret etmekteydi.

Olan oldu! Mattis’e, “Evine git!” dediler. McGurk’un Şubat ayında görevi bitecekti, ama “Sen de derhal Beyaz Sarıy’ı terk et!” dediler. Politik yanlışlığın faturası Mattis’e çıkarıldı. Kirli işlerden dolayı McGurk kovuldu. İşte bu süreçte aldığı raporları doğrular mahiyetteki Türk tarafının verdiği bilgiler Trump’ın karar vermesine destek olmuştu.

Şimdi ne olacak? Trump değişik şekillerde ifade etti: “DEAŞ ile Türkiye ve benzeri ülkeler mücadele edecek. Zaten ABD galip geldi, kalanını da bölgedekiler halledebilir. Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan söylediğini yapacak kabiliyette. Onlara güvenmek en uygun çözüm. Beyaz Saray’daki konuları da fazla abartmayın…

Şimdi neler olacak?

  1. Münbiç ve Fırat’ın Doğusu meselesi. ABD’nin askerlerinin 3 ay içinde bölgeyi terk edecekleri ortaya çıktı. Türkiye ve ABD arasında özellikle Münbiç üzerine varılan mutabakatın sürdürülmesi işi Türkiye’ye veriliyor. Teröristlerin Fırat’ın Doğusuna çekilmeleri bu şekilde temin ve tesis edilmiş olacak. Yani Türk askeri güçleri bir iki güne kalmaz Münbiç’te kontrolü ele almak için sahada olacak ve sürekli ABD’ye rapor verecek. Bundan böyle Amerika nezdinde DEAŞ ile mücadeleden sorumlu PYD/YPG güçleri (yani PKK) olmayacak, Türkiye olacak. Türkiye gerek gördüğünde Münbiç dışında da DEAŞ ile mücadele kapsamında bölgeye girebilecek ve güvenliği tesis edebilecek.
  2. Bölgedeki ABD silahları barışı tesis için kullanılacak. Eğit-donat ile SDG şemsiyesi altındaki güçlere ABD tarafından verilen silahların kullanımında yeni bir düzen sağlanacak. PKK ve uzantılarının değil, ÖSO gibi Suriye’nin barışına hizmet edebilecek yerel temsil hakkına sahip bir yapı olarak (adı SDG olur veya başka bir isimle teşkilatlandırılır,) bir grubun meşruiyeti kabul görecek, silahlar Türkiye’nin ve diğer koalisyona başlı ülkelerin (örneğin Fransa) kontrolünde barışa hizmet edecek bağlamda kullanılacak.
  3. Suriye’de barış olacak.  Yeni yılda Cenevre süreci hızlandırılacak. Astana Süreci ile belirlenen listeler anayasa yazma faaliyetine başlatılacak.

Yarın başka bir sürpriz olmaz ise durum bu!

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

cozum-insanlik-ve-turkiye-ile-anlasmak
ÖNCEKİ YAZI

Çözüm İnsanlık ve Türkiye ile Anlaşmak

analiz-abd-turkiye-bolgesel-iliskisi
DİĞER YAZI

Analiz: ABD-Türkiye Bölgesel İlişkisi

Politika 'ın son yazıları

24 views

Irak’ta Aydınlık Dönemin Başlangıcı

Türkiye, Bağdat'ta Irak ile tarihi bir süreci başlattı, atılan imzalar var, geliştirilen yeni stratejiyle birlikte yapılacak işler var. Bunlar ekonomiden, kültürden, güvenliğe uzanan işler. En önemlisi, inanmışlık, güven ve umut ışığı!..
39 views

Filistin-İsrail Politikası Hakkında

Ortadoğu'da, ABD'nin "kontrol bende" dediği bir ortamda, İsrail'in şımarıklıkları ve İran'ın anlamsız çabaları sürerken, Filistin konusunda nasıl ilerleme sağlanabilir? Bu dramatik konuyu aktörleri belirterek gözden geçirelim.
42 views

Stratejik Algı Yönetimi

Strateji ile algı yönetimi bahislerini, canlı örnek olduğu nedenle, Ortadoğu, ABD ve İsrail ile açıklayacağım. Buradaki amacım yaşamda ve çıkarları elde etmede dilin ve yaratılan algının kullanılmasının ne kadar etkili olduğunu göstermektir. Evet, temel olarak bu bir iletişim konusu olsa da görüldüğü üzere, ülkelerin mücadeleleri ve savaşların nedeni dahi olabilmektedir.
76 views

Yapay ve Doğal

Size analitik bir yöntemle, halen Ortadoğu'daki onca yapaylığa ve yürütülen negatif amaçlı algıya rağmen, Türkiye'nin ne denli doğallık içinde ve istikrar amaçlı politika yürüttüğünü açıklayacağım. ABD ve Rusya gibi büyük güçlerin yanısıra, bölgede İran ve İsrail arasında yaşananları kavramsal boyutta irdeleyeceğim. Analizin her bir basamağında belirginleşen kuralları açıklayacağım.
120 views

İsrail, İran ve Gazze

Genel bir değerlendirme yapalım, çünkü İsrail, 7 Ekim saldırısından 6 ay geçti ve "bugün Gazze'de üçüncü aşamaya geçtik" dedi. Bu ne demektir, bölgede başka ne gibi gelişebilir olabilir, hepsini inceleyelim.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme