borrellin-ziyareti
Borrell'in Ziyareti

Borrell’in Ziyareti

7 Temmuz 2020
Okuyucu

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in Ankara ziyaretinden ne anlamalıyız?

Dışişleri Bakanımız Yüksek Temsilci Borrell’e fazla yüklendi, yorumları yapılıyor olsa da sonuçta kameralar önünde Mevlüt Çavuşoğlu çok haklı ve ayrıntılı açıklamalar yaptı. Peki bu ayrıntılı hususların Borrell tarafından not edilmesinin ötesinde ne yararı olacak?

Borrell’in, ben iyi niyetliyim, diyaloğu sürdürmekten yanayım, meseleleri anlayıp dersime çalışacağım, amacında konuşuyor olması diplomatik manada açıklanabilir bir husustur. Ancak Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) ilişkilerin ilerlemesine katkısı olacağını işaret etmez. Çavuşoğlu ise her bir başlıkta detaylı örnekler verdi. Tamam da bütün bu açıklamalar AB içinde alınacak kararları değiştirecek mi?

Eğer bugün asıl konu AB’nin Türkiye ile masada duran meselelerini çözerek üyelik sürecinin başlatılması olsaydı, başka tartışılacak bir husus olmayacaktı. Bunu biliyoruz.

Ancak temelde Borrell ile doğal olarak güvenlik meseleleri görüşüldü. Ne beklenebilir? Bu olsa olsa AB ülkelerinin Türkiye ile alakalı bazı başlıklar üzerine kendi aralarında ele aldıkları politikalarını daha da belirlemek üzere inceleme yapmaya gelen Borell’in çalışma ziyaretiydi. Bilindiği gibi AB Komisyonu toplanacak ve Borrell’in de yönlendirmesi üzerine, hiç hakketmediği halde, tek taraflı yargılarla, Türkiye’ye bazı yaptırımların uygulanıp uygulanmayacağı karara bağlanacak.

Borrell’in not ettiği konuların başlıkları neler? 

  • GKRY’nin Doğu Akdeniz’de kendine göre parsellediği alanlarda KKTC’nin TPAO’ya verdiği ruhsatla çakışan alanlarda sondaj yapması söz konusu oldu ve GKRY Türkiye’yi AB’ye şikâyet etti. 
  • Aynı şekilde Yunanistan da Libya UMH ve Türkiye arasında imzalanan Deniz Yetki alanlarının Sınırlandırılması Anlaşması üzerine ortaya çıkan sahada Türk tarafının sondaj yapma planını açıklaması üzerine Yunanistan bu durumu konu ederek AB’ye şikâyette bulundu.
  • Başka ülkelerden de var ama esasen Suriye’den kaynaklı bir göç konusu var. Göçmenlerle ilgili, özellikle kaçak göçün önlemesine dönük AB ile Türkiye arasında varılan anlaşmada 2016’dan bu yana ilerleme sağlanamadı. Pandemiden sonra bu göç konusu daha da elzem olacak.
  • Fransa’nın Suriye’deki planından sonra, Libya’daki çıkarlarını geliştirme planı doğrultusunda darbeci Hafter’i desteklemesi söz konusu oldu. Fransa giderek bu çıkarcı çabasından da bir kazanç elde edemeyeceğini anladı. Türkiye’yi sorun sahası olarak işaret etmeye başladı. Cari olay olarak savaş gemilerine kilit atıldığı iddiası da Türkiye ve NATO makamlarınca çürütüldü.
  • Almanya’nın dönem başkanlığında çözülmesi gereken temel meseleler var. Bunlardan birincisi Gümrük Birliği Anlaşmasının Güncellenmesi, ikincisi ise Vize Serbestisinin Hayata Geçirilmesi konusu.
  • Son olarak turizm konusu ile alakalı, pandemi nedeniyle eğer objektif kriterler dikkate alınırsa Türkiye güvenli ülkeler listesinde olması gerekiyor.

Bu konular üzerine Türkiye’nin öne sürdüğü argümanlar belli. Hak hukuk da belli. Ancak bu noktalardan bile Türkiye’nin geri adım atmasını isteyen bir Avrupa Birliği’nin olduğu unutulmamalı. 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

yumusak-guc-ustadindan-hafif-dokunuslar
ÖNCEKİ YAZI

Yumuşak Güç Üstadından Hafif Dokunuşlar

DİĞER YAZI

Akdeniz Jeopolitiği ve Gri Bölge

Politika 'ın son yazıları

80 views

Yerelde Yapısalcılık

Bir olaya bakış yöntemimde felsefe ve tarih olmaz ise ben bunu oldukça eksik görürüm. Hemen herkesin siyaset, seçim, belediye, vs. konuştuğu noktada ben, bu işte temel felsefe ve asıl stratejik açıklama nerede diye arıyorum. Dolayısıyla felsefi yaklaşım ve stratejik bakış tarzı siyaset üstüdür. Benim açıklamalarım bu noktada değerlidir; mevcut yapılanlar gibi değil, başka türlü tartışmaları kapsamaktadır. Açıkça yazayım: Kim kazanacak, iktidar veya muhalefet ne yapacak, türü ifadelerle değil; imar neye göre olmalı, altyapı ve üstyapı nasıl planlanmalı, ülke ekonomisine uyumluluk ne şekilde sağlanmalı, kanunlar ne içerikte olmalı, gibi piramidin üstündeki meseleler önemlidir.
126 views

Emperyalizm

Bugünün anlayışı, küresel imkanlar içinde sahip olunan alanları artırmak ve güçlenmek, değer üretimi rekabetinde gerilerde kalmamak fikri üzerinedir. Ruslar gibi sürekli “kahrolsun emperyalizm” diyeceğinize, “ben hangi değeri üretebiliyorum, hangi büyük pazarda kaça satıyorum,” diye bakın isterim. Bugün ülkeler bazında ABD, İngiltere, Çin, Japonya, Güney Kore, birlik bazında Avrupa Birliği, küresel şirketler bazında sürekli sayısı artan ve yenilik üretenler, esasen bunlar değerleri zorluyorlar ve muhatap alınıyorlar. Daha fazla muhatap alınabilmek için yapılması gerekenler belli! Olan şu: Muhatap alınanların ve değer üreticilerinin daha fazla yayılması fikri!..
137 views

Doku Bozumu

Bu makale Ortadoğu'da kangren olan meseleleri stratejik düzlemde incelemektedir. Mevcut dokuyu bozan yapay düşünceler ile gerçekte olanlar arasındaki farkı bütün çıplaklığıyla dile getirmektedir. Halen bölgede savaş, çatışma, suç, terör, işgal, soykırım, gibi pek çok olumsuzluk yaşanmaktadır. Uluslararası sistem bu olup bitene çare bulamamaktadır. Suriye, Irak, Lübnan, Yemen, Libya, gibi ülkelerin halkları harap ve bitap düşmüş durumdadırlar.
193 views

Devlet-dışı Aktörler

Burada gayet karmaşık, iç içe geçen ve masum insanların istismarına dönük olayları ihtiva eden, bütün gayrimeşru faaliyetleri, politikaları, planları ve operasyonları, terörizmden tutunuz, vekalet savaşlarına, buradan iç savaşlara, gri bölge operasyonlarına, meşru görünse de esasen çıkara hizmet edenlere, meşru siyaset yapmak ve bunu geliştirmek varken, siyaset alanını anti-demokratik yöntemlerle daraltanlara kadar, birçok durumu kısaca da olsa açıklama imkânımız oldu. Meşruluk ile gayrimeşruluk arasındaki perdeyi görmek veya belirlemek çok çok önemlidir. Ben de sizler de hep birlikte bu dünyada birer aktörüz, tıpkı devletler, hükümetler, liderler, şirketler, gibi. Politika, insana has bir yetenek, işlev ve özelliktir. Meşruiyet dahilinde kalabilmek çok önemlidir. İnsanlar, istikrar, barış ve esenlik içinde yaşamayı, gelişmeyi, evlatlarını refah ve güven içinde yetiştirmeyi istemektedir.
127 views

ABD ile Yeni Bir Sayfa mı?

Geleceğe bakıyoruz, öyle değil mi? Mesela NATO’nun genişlemesi yönüyle İsveç’e onay verildi, bunun karşısında F-16 modernizasyonu gerçekleşecek. Hatta şimdiden aradaki başka tıkanıklıkların giderilmesi açısından olumlu açıklamalar yapılıyor, kamuoylarına bilgiler veriliyor, bunların bir anlamı olmalı.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme