gucun-bilesenleri-ve-turkiye
Gücün Bileşenleri ve Türkiye

Güncel Siyasete Stratejistlerin Penceresinden Bakmak

17 Temmuz 2019
Okuyucu

Güç Mücadelesi içine giren ülkelerin dünyaya bakış açıları bellidir. Bu belli ise hedeflerinin içeriği de anlaşılabilir. Ülkelere küreselleşmenin etkileri de bellidir. Büyük güçlerin jeopolitik yaptırımları, politikaları, müdahaleleri söz konusudur. Bu şartlarda Türkiye belli bir yerdeydi, bölgesel güç idi, şimdi daha ileri bir noktaya doğru gelişim halinde. Elbette bu durumun yarattığı bir sürtünme var. Sonuçta Türkiye stratejisini değiştirdi. Konuyu meşhur jeopolitikçiler (Mackinder, Mahan, Spykman, Brzezinski) bağlanımda ele alalım.

Halford Mackinder Kalpgâh Teorisini ortaya attı. Buna Kara Teorisi de denir. Kısaca anlamı şöyle: Kalpgâha hâkim olan dünyaya hâkim olur!

Alfred Mahan Deniz Teorisini ortaya attı. Nedir bu? Denizlere hâkim olan dünyaya hâkim olur.

Nicholas Spykman iki strateji belirledi: Birincisi, uzaya hâkim olan dünyaya hâkim olur. İkincisi ise, Kenar Kuşak Teorisi.

Zbigniew Brzezinski, Büyük Satranç Tahtası’nda, rakip bir Avrasya gücünün ortaya çıkışı engellenmeli, diyor. Bir başka ifadeyle şöyle diyor: ABD, Avrasya’yı bölemezse başı derde girecek!

Türkiye stratejisini değiştirdi. Esasen buna sebep küreselleşme ve büyük güçlerin jeopolitik yaptırımları, politikaları, müdahaleleri oldu. İster şu sebeple isterse bu sebeple, fiilen bugün Türkiye jeostratejik bir oyuncu oldu çıktı.

O halde durum belli, zamanla olacakları ve mücadele alanlarını sıralayalım:

  1. Türkiye bölgesel güç olmaktan çıkarak küresel güç olmaya doğru gelişim sürecini yaşarken, çeşitli tartışmaların, engellemelerin, karşı koymaların muhatabı olacaktır.
  2. Avrasya politikalarında Türkiye oyuncudur. Bunun gereği, Rusya, İran, Hindistan, Çin ile işbirliğine ya girdi ya da yakın zamanda girecek. Silahlanması, ekonomisi, sosyo-politik iletişimi bu cepheden gelişecek.
  3. Türkiye kendi Savunma Sanayii’ni ve küresel ticaretini geliştirmektedir. İşbirlikleri buna göre gelişecektir. Savunma ve küresel ticaret konusu karada, denizde, havada ve uzayda olacaktır.
  4. Jeopolitik teorisyenler Batılıdır. Onların ilgisi işin başından itibaren söz konusudur. O halde Türkiye, Atlantik’te Batı ile ilişkilerini sürdürecektir. Türkiye, Avrasya’da güçlenirken Batı ortaklığıyla hareket edecektir.
  5. Türkiye, sonuçta Pasifik’te bir işbirliği kanalı bulacaktır.

Jeopolitik ile bağlantılı gelişen güncel siyasette neler var?

  1. Doğu Akdeniz’in paylaşımı.
  2. Stratejik S-400 meselesinden başlayarak yeni savunma politikalarının gelişimi.
  3. Küresel F-35 müşterek taarruz uçağı ile Batı savunma stratejisini desteklemesi.
  4. Ortadoğu’da yeni yapılanmalarda belirleyicilik.
  5. Yeni nükleer oyunda gelişen tartışmalar.
  6. Ticaret Savaşları.
  7. Çin’in Modern İpek Yolu Projesi. (Bir Kuşak Bir Yol)
  8. Güney Çin Denizi sorunlarının çözülmesi.
  9. Uzay Savaşı, Siber ve Hibrit Savaş girişimlerinin yaratacağı yeni savunma dalgaları.
  10. Enerji yollarının korunması.

Böylesi bir yoğunluk içinde, bariz biçimde, ülkelerin ve küresel güçlerin karşılıklı olarak, muhataplarından (hasım da deseniz olur, ortak da) kaynaklı, bir yarış içinde olmaları doğaldır. Bunu jeopolitikle ilgilenenler bilmeliler.

Türkiye için de durum böyledir. Bu yarışta ve bu çağın imkanları çerçevesinde, ülkelerin ve küresel güçlerin diğerlerinin iç işlerine müdahale etmek istemeleri mümkün konulardır. Önemli olan dışarıdan kaynaklı jeopolitik konuları anlamamak için direnmek değildir, konu bu denli doğal ise gerekeni yapmak adına doğru yerde pozisyon almaktır. Bu noktada kasten yanlış pozisyon almak nasıl bir şeydir? Günlük meselelerde geçen konular bütün bunların özetidir.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

kuresel-boluculuk
ÖNCEKİ YAZI

Küresel Bölücülük

beyaz-saray-f-35-kartini-oynadi-ama
DİĞER YAZI

Beyaz Saray F-35 Kartını Oynadı, Ama…

Politika 'ın son yazıları

10 views

Rusya’nın Kharkiv Harekatı

Son günlerde Ukrayna-Rusya savaşında önemli bir gelişme var. Rusya için Kharkiv harekatı çok önemli bir koz olacak. Bu kez Rusya tarafı daha derli toplu harekat yapıyor, politikada daha akıllıca ifadeler seçiliyor. Zelensky ise endişeli görünüyor.
66 views

Politik Vizyona Göre Konumlanma Stratejisi

Ülkeler için sihirli kelimeler refah ve güvenlik, öyle değil mi? Peki 2030’lardan sonrasına bakın, dünyadaki gelişmeler ve Türkiye özelinde cevap arayın, vizyonumuz ve stratejimiz ne, refah ve güvenlik için neler düşünülmeli? Bu stratejik-vizyona esas olacak şekilde, politik anlayışımız, sosyo-politik ve sosyo-ekonomik etkileşimlerimiz ne durumda, neredeyiz, ne tarafa doğru gidiyoruz, riskler neler?
61 views

İsrail Gazze’de Ne Yapmak İstiyor? 

Hamas-İsrail çatışmasında 7 Ekim’den bu yana 212 gün geçti, Gazze konusunda ne noktadayız? Şurası net, 12 bini çocuk 35 bin Gazzeli öldürüldü, 1,5 milyon insan şu anda çok zor şartlarda yaşıyor, en son noktada Refah’a saldırı oldu olacak türü bir İsrail baskısı da sürüyor.
84 views

İkinci One Minute

Eğer dünya büyük bir krize doğru giriyorsa, Türkiye yaşadıklarının yaralarını büyük ölçüde sardı, geleceğe hazır gibi, ekonomik sorunlarla ilgilenmeyi bir yana koyuyorum, ama İsrail yeni ve kaotik dünya dönemine daha büyük bir sorunlarla gireceğe benziyor. Gazze konusu travmatik! Bu stratejik analizi, Türkiye merkezinde gerçekleşen olaylarla açıkladıktan sonra, 2024 itibariyle gelecekte bizi neler bekliyor, diye sorarak ele alıyorum.
74 views

Amerika’da Gazze Protestoları

Gazze'deki yaşanan zalimce olayların gerçekliği ve Batılı politikacıların ikiyüzlü uygulamaları bugün Amerika'da tartışılıyor ve protesto ediliyor. Yarın bu protestolar Avrupa'da da yaygınlaşabilir. Öyleyse diyebiliriz: Gazze sınırlarını aştı!
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme