neden-israil-ordusu-lubnan-sinirinda
Neden İsrail Ordusu Lübnan Sınırında?

Neden İsrail Ordusu Lübnan Sınırında?

2 Eylül 2019
Okuyucu

Ortadoğu’da sorun bitmez. Bu günlerdeki en hızlı gelişen olaylardan biri de Lübnan’da gerçekleşti. Lübnan’da bişeyler oldu ve hemen İsrail Ordusu Lübnan sınırına yığınak yapıverdi. Yüksek tondan sesler geliyor. Lübnan Hizbullah’ı topun ağzında. ABD devrede. Ama gerçek sebep ne acaba?

Suriye sorunu bittikten sonra Doğu Akdeniz’de İsrail’in hedef tahtasında Lübnan olacağını hemen herkes tahmin edebiliyordur. Bu ileri vadeli ve ayrı bir husus. Bugünlerde ne oluyor dersiniz?

Bilindiği gibi İsrail seçimleri tekrarlanıyor. İlk turda iktidar olmak için yeterli oy alınamamıştı. Benjamin Netanyahu hükümeti kuramadı desek de yanlış olmaz herhalde. YAkın zamanda 17 Eylül’de seçimler tekrar yapılacak. Bu arada büyük oyunlar dönüyor. Bir göz atalım:

Yüzyılın Anlaşması için zemin hazır olmalı!

Bir kere İsrail Başbakanı Netanyahu ve ABD Başkanı Trump, “Yüzyılın Anlaşması” dedikleri Filistin’i yutan, bir banliyöye dönüştüren planı ilan edemediler. Bu planın ilanını ertelemelerinin en büyük sebebi Netanyahu’nun hükümeti kuracak yeterli oyu alamamasıydı.

Filistin her zamanki gibi!

Dün (1 Eylül) Filistin yönetimi, işgal altındaki Batı Şeria’da yer alan yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerini “İsrail’e ilhak” etme vaadini yineleyen İsrail Başbakanı Netanyahu’ya tepki gösterdi. Hamas, “Filistin topraklarındaki tüm Yahudi yerleşim birimleri 2005’te Gazze’de olduğu gibi boşaltılana kadar halkımızın devrimi sürecek,” dedi.

Filistin üzerindeki baskıların devam ettiği açık. Diğer yandan açılan yerleşim yerlerinin nasıl genişletileceğini işaret edep propaganda ile İsrail seçmenine mesaj verilmek isteniyor. Neden bugünlerde diye sormayın!

Lübnan sorunu da nereden çıktı?

Birkaç gündür Ortadoğu’da yeni bir oyun ortaya çıktı, farkında mısınız? İsrail ordusu Lübnan sınırına yığınak yaptı. Sebep ne? Lübnan üzerinde 25 Ağustos’ta uçan iki İsrail İHA’sını Lübnan Hizbullah’ı düşürdü. İHA’ların biri infilak ederek Hizbullah’a ait bir medya merkezine zarar verdi. Lübnanlı yetkililer hava sahasının ihlal edildiğini söylediği halde başka hiç kimse İsrail’e, “ne işin vardı Lübnan hava sahasında,” diye sormadı. İsrail durumu inkar ve red etti. Üstelik, “İsrail’in kendini savunma hakkı vardır,” dedi.

Saldırıya misilleme olarak Hizbullah pazar günü İsrail’in kuzeyindeki Avimim köyündeki bir üsse ve askeri araca iki ya da üç tanksavar füzesi attı. Hizbullah’ın saldırısına yanıt olarak İsrail’den de (kendi açıklamalarına göre,) Lübnan’a yaklaşık yüz top atışı yapıldı.

Lübnan Başbakanı Saad Hariri çaresiz. ABD ve Fransa’dan yardım istiyor. Hatta Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü’nün (UNIFIL) derhal bölgeye gönderilmesini istiyor.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah İsrail’e meydan okuyor. Birden gerildi işler, sanki İsrail tankları bir miktar sınırı aşıp içeriye girme noktasına geldi ve tabi İsrail uçakları bazı noktaları hedef alarak saldırı yapabilirler. Sebep ne? “İran destekli Hizbullah’ın sesini kesmek, İsrail’i koruyup kollamak.” Bunu kim yapar? “Netanyahu.” Netanyahu ne dedi? “Her tür senaryoya hazırlandıklarımızı yaptık.”

İsrail ile Hizbullah arasındaki karşılıklı saldırılarıyla ilgili olarak ABD Dışişleri Bakanlığı dün bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Sınırda artan gerilimle ilgili haberlerin farkındayız. ABD, İsrail’in kendini savunma hakkını bütünüyle desteklemektedir,” denildi. Hizbullah’ın, Lübnan’ın güvenliği, istikrarı ve egemenliğini tehdit eden düşmanca eylemlerden uzak durması gerektiğini belirten açıklamada şöyle devam edildi: “Bu İran’ın vekillerinin bölgede barış ve güvenliği zayıflatan istikrarsızlaştırıcı rolünün bir başka örneğidir.”

Anlaşılan şu, İsrail’in Lübnan’a asker sokması halinde ABD tam destek veriyor. Fransa sessiz kalıyor ise o da onaylıyor.

Bugün de devam eden bu olayın asıl sebebi neydi dersiniz? İsrail seçmeninin dikkatini çekmek, ABD ve Yahudi Lobisi’nin desteğinin ne merkezde olduğunu somut biçimde göstermek mi? Bilmiyoruz.

Ama şunu biliyoruz, Lübnan Rus şirketle Doğu Akdeniz’deki petrol sahasında sondaj yapmak için ortaklık anlaşması imzaladı. İsrail Lübnan’ı cezalandırmak ve bu işin akamete uğramasını sağlamak için bilinen bir yerden ikazını yaptı.

İsrail nerelerde operasyon halinde?

“Kendini savunan” İsrail, Irak’ta Haşdi Şabi’ye karşı, Suriye’de Golan’ın ilhakını ABD’ye onaylattı ve sınırda tetikte duruyor, zaten Filistin’den hiç çıkmıyor, bugün de Lübnan’da, Doğu Akdeniz’de sürekli uçuyor.

Netanyahu seçimlerden galip çıkarsa öncelikle neler olabilir? Yüzyılın Anlaşması’nda ilerleme olur. İlk konu budur. Suriye’nin parçalanması için her türlü çabayı sarf ederler. İkincisi de bu. Sonrası Allah Kerim!..

Hizbullah’ı veya İran’ı savunan var mı?

Elbette yok. Ne işi var İran milislerinin başkalarının ülke topraklarında. Gitsinler evlerine baksınlar.

Ancak Ortadoğu’da sorunlar bitmez. Denge denilen konu işte böyle işlerle bozuluyor.

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

kckyi-kavramak
ÖNCEKİ YAZI

KCK’yı Kavramak

hangi-suriye
DİĞER YAZI

Hangi Suriye?

Politika 'ın son yazıları

17 views

Irak’ta Aydınlık Dönemin Başlangıcı

Türkiye, Bağdat'ta Irak ile tarihi bir süreci başlattı, atılan imzalar var, geliştirilen yeni stratejiyle birlikte yapılacak işler var. Bunlar ekonomiden, kültürden, güvenliğe uzanan işler. En önemlisi, inanmışlık, güven ve umut ışığı!..
36 views

Filistin-İsrail Politikası Hakkında

Ortadoğu'da, ABD'nin "kontrol bende" dediği bir ortamda, İsrail'in şımarıklıkları ve İran'ın anlamsız çabaları sürerken, Filistin konusunda nasıl ilerleme sağlanabilir? Bu dramatik konuyu aktörleri belirterek gözden geçirelim.
40 views

Stratejik Algı Yönetimi

Strateji ile algı yönetimi bahislerini, canlı örnek olduğu nedenle, Ortadoğu, ABD ve İsrail ile açıklayacağım. Buradaki amacım yaşamda ve çıkarları elde etmede dilin ve yaratılan algının kullanılmasının ne kadar etkili olduğunu göstermektir. Evet, temel olarak bu bir iletişim konusu olsa da görüldüğü üzere, ülkelerin mücadeleleri ve savaşların nedeni dahi olabilmektedir.
72 views

Yapay ve Doğal

Size analitik bir yöntemle, halen Ortadoğu'daki onca yapaylığa ve yürütülen negatif amaçlı algıya rağmen, Türkiye'nin ne denli doğallık içinde ve istikrar amaçlı politika yürüttüğünü açıklayacağım. ABD ve Rusya gibi büyük güçlerin yanısıra, bölgede İran ve İsrail arasında yaşananları kavramsal boyutta irdeleyeceğim. Analizin her bir basamağında belirginleşen kuralları açıklayacağım.
114 views

İsrail, İran ve Gazze

Genel bir değerlendirme yapalım, çünkü İsrail, 7 Ekim saldırısından 6 ay geçti ve "bugün Gazze'de üçüncü aşamaya geçtik" dedi. Bu ne demektir, bölgede başka ne gibi gelişebilir olabilir, hepsini inceleyelim.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme