Rusya’nın Kharkiv Harekatı

18 Mayıs 2024

Son günlerde Ukrayna-Rusya savaşında önemli bir gelişme var. Rusya için Kharkiv harekatı çok önemli bir koz olacak. Bu kez Rusya tarafı daha derli toplu harekat yapıyor, politikada daha akıllıca ifadeler seçiliyor. Zelensky ise endişeli görünüyor.

Rusya, 24 Şubat 2022’de Ukrayna’da başlattığı savaşı veya onların değimiyle özel askeri operasyonu, klasik savaş mantığına dayandırdı, fakat bununla beraber savaş prensiplerini yok saydı ve eksik lojistik hazırlıklarının zararını gördü ve büyük bir yanlışa adım attı. Bu gerçeğe şahit olduk. Ancak ülke büyüktü, stratejik derinliğe sahipti ve potansiyel kabiliyetleri çerçevesinde bu olumsuz durumu kaldırabilecek haldeydi. Her neyse, bugünlere kadar geldik. Bugün karşımızda yeni bir gelişme denebilecek durum söz konusu. Rusya klasik savaş aklını modernize etmek ihtiyacı duydu ve buna yöneldi.

Klasik ve modern diyorum, bundan amacım ne, kısaca açıklayayım. Klasik harpte ağır işleyen ve manevra esaslı taarruz ve savunma doktrini esas alınır. Birlik yığmak, cephe tahkim etmek, büyük topçu atışlarıyla ve hava akınlarıyla alanı yumuşatmak, zırhlı birlik harekatı yapmak, gibi yöntemlere baş vurulur. Bugünün modern savaşları daha fazla hassasiyet isteyen hedefleme, vuruş kabiliyeti ve sonuç odaklı hareketlerin tekrarını içermektedir. Otonom ve yarı-otonom silahlar kullanılır. Harp silah ve vasıtaları da buna uygundur. Drone saldırılarının dinamik kullanımı buna örnektir.

Son bir ayda Rusya kendi sınırına çok yakın ve Ukrayna’nın ikinci büyük kenti (aynı zamanda sanayi kenti) Kharkiv’e tekrar saldırıya başladı. Tekrar diyorum, 24 Şubat’ta burası yine stratejik hedefti ama başarısız olununca birlikler geri çekildiler. Rus birlikleri bugün burada yaklaşık 10 km içerilere girdi ve bu daha önceki harekatından daha hızlı ve başarılı bir askeri yöntemi kapsadığını gösterdi. Her ne kadar Ukrayna yoğun drone harekatı ile savunma yapmaya çabalasa da Rusya bunu dengelemeyi bildi. Halbuki daha önce bu tür drone harekatlarında ne yapacağını bilmiyor gibiydi. Rus birlikleri şimdiden Kharkiv savunma hattına dayandı ve bunu geçerse kente ilerleyişi de kolaylaşacak görünüyor. Rus birlikleri bulundukları noktadan 25 km daha ilerledikleri taktirde kente ulaşmış olacaklar.

Diğer bir tespit, Rusya bu taarruzun politik/diplomatik tarafını da düşük profilli halde yürüttü. Birlikler ilerledikçe dünya burada neler olduğunu merak etti. Ayrıca Putin dün Çin’i ziyaretinde “şu an Moskova’nın Kharkiv’i alma planının olmadığını” söyledi. Bu bir politik örtme idi. Bu stratejik kazanıma fazla dikkat çekmemek asıl hedefti. Zira Putin söylediklerine hemen ilave etti: “Rus birlikleri her gün ilerlemekte.”

Zelensky endişeli ve yine dün bir açıklama yaptı. Açıklaması “kritik” durumlarını ifade eder şekildeydi. Ukrayna askeri yetkilileri sahada, General Oleksandr Syrskyi, “önümüzde zorlu savaşlar olacağını biliyoruz ve düşman buna hazırlanıyor,” dedi. Zelensky’nin yanı sıra Savunma Bakanı ise ülke dışında, daha hazla silah ve mühimmat temini için çabalıyorlar. Örneğin bir Türkiye ziyaretleri oldu. Önümüzdeki günlerde durum NATO zirvesinde tekrar ele alınacağa benziyor.

Rusya’nın Kharkiv için gerekçesi belli. Diyecektir ki, Ukraynalılar Belgorod’a saldırdılar, biz de cevap vermek zorunda kaldı. Ancak sebep her ne olursa olsun, eğer Kharkiv kuşatması başlarsa, örneğin bu yaz, bu taktirde Ukrayna için konuşulan her konu gözden geçirilmek durumunda olacaktır. Ateşkes ve barış zorlamalar, yapılabilecek pazarlıklar öne geçecektir. Bu Zelensky için önemli bir sınav olacaktır. Olup biteni değerlendirmek için bu husus gayet önemlidir. Önümüzdeki günlerde Ruslar, Kharkiv’i işgal etmeseler de ellerinde güçlü bir pazarlık kozu taşıyacaklardır. Acaba Batı, uzayıp giden savaş dolayısıyla, bu duruma hayır der mi?

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

ÖNCEKİ YAZI

Politik Vizyona Göre Konumlanma Stratejisi

DİĞER YAZI

Reisi’nin Olayı

Politika 'ın son yazıları

Stratejik Derinleşme

Politikada "stratejik derinleşme" terimini ifade etmekle, beraberinde neleri söylemiş oluyorum: Aktif, nötür (yeni-izolasyonizm) ve karma politikalar, politik seçenek olarak aynı anda yapılması gerekenler.

İran’ı Konuşmak

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindekiler için dün, bugün cenaze töreni yapılıyor ve yarın toprağa verilecekler. Peki bu durumda bizler İran'ı nasıl konuşmalıyız?

Reisi’nin Olayı

Dün öğle saatlerinde İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Amirabdullahiyan'ın içinde olduğu bir helikopter, Azerbaycan sınırında İlham Aliyev ile açılışı yapılan barajların töreninden sonra dönüşte kötü hava şartlarında düştü ve sadece İran değil, herkes şokta. Enkazı Türkiye'den kalkan Akıncı İHA buldu. Ben bir havacı olarak burada kendi açımdan bazı hususlara değineceğim.

Politik Vizyona Göre Konumlanma Stratejisi

Ülkeler için sihirli kelimeler refah ve güvenlik, öyle değil mi? Peki 2030’lardan sonrasına bakın, dünyadaki gelişmeler ve Türkiye özelinde cevap arayın, vizyonumuz ve stratejimiz ne, refah ve güvenlik için neler düşünülmeli? Bu stratejik-vizyona esas olacak şekilde, politik anlayışımız, sosyo-politik ve sosyo-ekonomik etkileşimlerimiz ne durumda, neredeyiz, ne tarafa doğru gidiyoruz, riskler neler?

İsrail Gazze’de Ne Yapmak İstiyor? 

Hamas-İsrail çatışmasında 7 Ekim’den bu yana 212 gün geçti, Gazze konusunda ne noktadayız? Şurası net, 12 bini çocuk 35 bin Gazzeli öldürüldü, 1,5 milyon insan şu anda çok zor şartlarda yaşıyor, en son noktada Refah’a saldırı oldu olacak türü bir İsrail baskısı da sürüyor.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme