suriye-icin-small-group
Suriye için “Small Group”

Suriye için “Small Group”

1 Ekim 2018
Okuyucu

Washington’da Birleşmiş Milletler Genel Kurul (UNGA) toplantıları yapılıyorken ortaya bir inisiyatif çıktı; Suudi Arabistan, Mısır, Fransa, Ürdün, Almanya, İngiltere ve ABD Bakanları “küçük” bir toplantı grubuyla Suriye meselesini kendi aralarında konuşmaya başladılar. Bunun adı Small Group (Küçük Grup). İlgili Bakanlar, “BM Güvenlik Konseyi Kararı – 2254 uyarınca siyasi bir çözüme doğru ilerlemek için zorunluluk görüyor,” dediler.

25 Eylül’de Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas şöyle dedi: “Uluslararası politika meselelerini ele aldık, özellikle de Suriye’yi ele aldık, her ikimizde de insani krizden kaçınmak için son derece önemliydi. Bu hafta daha sonra Suriye küçük grubuyla tartışmamızı sürdürmeyi dört gözle bekliyorum.”

İfade edildiğine göre, bu ülkelerin bakanları, Suriye’de çözüm amaçlı BM nezdindeki Cenevre süreci için yeni bir anayasa çalışmanın başlatılmasını amaçlıyor. Ekim’de bir anayasa komisyonunun kapsamlı bir biçimde çalışmalarına başlatılması bekleniyor.

Bu yeni çalışma grubunda, Astana ve Soçi süreçleri ile elini taşın altına koyan İran ve özellikle Rusya ile Türkiye’nin yer almaması dikkat çekici bulunmuştur. Almanya seyahatinden dönen Cumhurbaşkanı Erdoğan bu hassasiyete değinmiştir.

Cenevre sürecine katılan ülkeler ve önlerindeki çalışma programları belliyken, Ortadoğu’da başını ABD, İsrail ve İngiltere’nin çektiği ortak menfaat grubu üyelerinin (!) bu tür yangından mal kaçırırcasına oluşturulan bir çalışma grubu kurması yeni bir tartışma başlatmış haldedir. Örneğin yazılacak anayasada tek taraflı bir bakış açısı olacağından, rejimin, ılımlı muhaliflerin, Rus üslerinin, terör odaklı SDG yapılanmasının durumu, bu yeni tartışmayla birlikte, sorunu çözüme değil, daha çok çözümsüzlüğe itecek mahiyette görülmektedir. Taraflar eksiksiz temsil hakkına sahip olmalıdır.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

cumhurbaskani-erdoganin-bmde-one-cikardiklari
ÖNCEKİ YAZI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM’de Öne Çıkardıkları

nato-masada
DİĞER YAZI

NATO Masada

Politika 'ın son yazıları

60 views

Politik Vizyona Göre Konumlanma Stratejisi

Ülkeler için sihirli kelimeler refah ve güvenlik, öyle değil mi? Peki 2030’lardan sonrasına bakın, dünyadaki gelişmeler ve Türkiye özelinde cevap arayın, vizyonumuz ve stratejimiz ne, refah ve güvenlik için neler düşünülmeli? Bu stratejik-vizyona esas olacak şekilde, politik anlayışımız, sosyo-politik ve sosyo-ekonomik etkileşimlerimiz ne durumda, neredeyiz, ne tarafa doğru gidiyoruz, riskler neler?
53 views

İsrail Gazze’de Ne Yapmak İstiyor? 

Hamas-İsrail çatışmasında 7 Ekim’den bu yana 212 gün geçti, Gazze konusunda ne noktadayız? Şurası net, 12 bini çocuk 35 bin Gazzeli öldürüldü, 1,5 milyon insan şu anda çok zor şartlarda yaşıyor, en son noktada Refah’a saldırı oldu olacak türü bir İsrail baskısı da sürüyor.
75 views

İkinci One Minute

Eğer dünya büyük bir krize doğru giriyorsa, Türkiye yaşadıklarının yaralarını büyük ölçüde sardı, geleceğe hazır gibi, ekonomik sorunlarla ilgilenmeyi bir yana koyuyorum, ama İsrail yeni ve kaotik dünya dönemine daha büyük bir sorunlarla gireceğe benziyor. Gazze konusu travmatik! Bu stratejik analizi, Türkiye merkezinde gerçekleşen olaylarla açıkladıktan sonra, 2024 itibariyle gelecekte bizi neler bekliyor, diye sorarak ele alıyorum.
66 views

Amerika’da Gazze Protestoları

Gazze'deki yaşanan zalimce olayların gerçekliği ve Batılı politikacıların ikiyüzlü uygulamaları bugün Amerika'da tartışılıyor ve protesto ediliyor. Yarın bu protestolar Avrupa'da da yaygınlaşabilir. Öyleyse diyebiliriz: Gazze sınırlarını aştı!
81 views

Irak’ta Aydınlık Dönemin Başlangıcı

Türkiye, Bağdat'ta Irak ile tarihi bir süreci başlattı, atılan imzalar var, geliştirilen yeni stratejiyle birlikte yapılacak işler var. Bunlar ekonomiden, kültürden, güvenliğe uzanan işler. En önemlisi, inanmışlık, güven ve umut ışığı!..
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme