ab-komisyonu-baskani-uyariyor
AB Komisyonu Başkanı Uyarıyor

AB Komisyonu Başkanı Uyarıyor

17 Mayıs 2018
Okuyucu

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’tan ABD yönetimine eleştiri geldi. Bulgaristan’da konuşan Tusk, “Donald Trump’ın son kararlarına bakılırsa akla gelen şu ki, böyle dostlar oldukça düşmana ihtiyaç duymayız!” dedi. Bakın Tusk başka neler söyledi?

Tusk yazılı açıklamasında, “Çin’in yükselişi ve Rusya’nın izlediği saldırgan politikalara yeni bir fenomen daha eklendi, ABD yönetiminin kaprisleri,” ifadesini kullandı. Trump’ı eleştiren Tusk bakın başka neler söyledi: “Avrupa’nın ona teşekkür borcu var. Onun sayesinde aslında tüm aldatıcı hayallerimizle vedalaşmış olduk. Anladık ki yardıma ihtiyacın varsa önce kendi kendine yardım etmek zorundasın. Bir yandan transatlantik ilişkilerimizi sürdürürken, diğer yandan da tek başımıza hareket etmek zorunda olacağımız senaryolara hazır olmamız gerekir. Bizim için bu bir sınav olacak ancak her şeyden önce irade ve kararlılığa ihtiyacımız olacak.”

Sofya’da bir araya gelen 28 AB üyesi ülke liderleri “ABD’nin ticaret ve İran politikasını” ele alıyorlar. Tusk, “Liderlerin İran ile yapılan anlaşmaya sadık kalacaklarını teyit etmelerini istiyorum,” dedi. Ayrıca Tusk, “ABD’nin ithal çelik ve alüminyuma yönelik uygulamayı planladığı ilave gümrük vergilerinden AB’nin kalıcı bir biçimde muaf tutulması gerektiğini,” söyledi.

Bu açıklamalarla altı çizilen hususları tekrar ifade etmekte yarar var. Nedir bunlar? AB, ABD ile ilişkilerinde daha da temkinli bir sürece girdi. Ticaretteki sıkışıklıklara ilave olarak Trump’ın oldubittilerinden dolayı olumsuz etkilendikleri açık. AB bundan böyle kendini korumak maksatlı, buna göre alternatif bir politika uygulayacak görünüyor. Bu bağlamda Çin ve İran gibi ülkelerle Avrupa’nın ilişkileri daha da artacak. Rusya’nın yayılmacı ve tehditkar davranışları üzerine Avrupa klasik tehdit algısı ve buna göre savunma refleksi içinde olacak. Balkanlar’da da kalkınma politikalarına daha sıkı tedbirler getirilecek. Ama daha çok vurgulanan husus “birlik ve beraberlik” olmaktadır. Neye karşı? İşte bu açık: Rusya’ya ve ABD’ye karşı.

Bu vizyon ile AB başka bir safhaya giriyor denebilir. Türkiye bu değişikliği kendi vizyonu ile nasıl buluşturacak, birlikte göreceğiz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

trump-bekleneni-yapti
ÖNCEKİ YAZI

Trump Bekleneni Yaptı

kirilmalar
DİĞER YAZI

Kırılmalar

Politika 'ın son yazıları

16 views

Rusya’nın Kharkiv Harekatı

Son günlerde Ukrayna-Rusya savaşında önemli bir gelişme var. Rusya için Kharkiv harekatı çok önemli bir koz olacak. Bu kez Rusya tarafı daha derli toplu harekat yapıyor, politikada daha akıllıca ifadeler seçiliyor. Zelensky ise endişeli görünüyor.
69 views

Politik Vizyona Göre Konumlanma Stratejisi

Ülkeler için sihirli kelimeler refah ve güvenlik, öyle değil mi? Peki 2030’lardan sonrasına bakın, dünyadaki gelişmeler ve Türkiye özelinde cevap arayın, vizyonumuz ve stratejimiz ne, refah ve güvenlik için neler düşünülmeli? Bu stratejik-vizyona esas olacak şekilde, politik anlayışımız, sosyo-politik ve sosyo-ekonomik etkileşimlerimiz ne durumda, neredeyiz, ne tarafa doğru gidiyoruz, riskler neler?
65 views

İsrail Gazze’de Ne Yapmak İstiyor? 

Hamas-İsrail çatışmasında 7 Ekim’den bu yana 212 gün geçti, Gazze konusunda ne noktadayız? Şurası net, 12 bini çocuk 35 bin Gazzeli öldürüldü, 1,5 milyon insan şu anda çok zor şartlarda yaşıyor, en son noktada Refah’a saldırı oldu olacak türü bir İsrail baskısı da sürüyor.
87 views

İkinci One Minute

Eğer dünya büyük bir krize doğru giriyorsa, Türkiye yaşadıklarının yaralarını büyük ölçüde sardı, geleceğe hazır gibi, ekonomik sorunlarla ilgilenmeyi bir yana koyuyorum, ama İsrail yeni ve kaotik dünya dönemine daha büyük bir sorunlarla gireceğe benziyor. Gazze konusu travmatik! Bu stratejik analizi, Türkiye merkezinde gerçekleşen olaylarla açıkladıktan sonra, 2024 itibariyle gelecekte bizi neler bekliyor, diye sorarak ele alıyorum.
74 views

Amerika’da Gazze Protestoları

Gazze'deki yaşanan zalimce olayların gerçekliği ve Batılı politikacıların ikiyüzlü uygulamaları bugün Amerika'da tartışılıyor ve protesto ediliyor. Yarın bu protestolar Avrupa'da da yaygınlaşabilir. Öyleyse diyebiliriz: Gazze sınırlarını aştı!
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme