ab-komisyonu-baskani-uyariyor
AB Komisyonu Başkanı Uyarıyor

AB Komisyonu Başkanı Uyarıyor

17 Mayıs 2018
Okuyucu

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’tan ABD yönetimine eleştiri geldi. Bulgaristan’da konuşan Tusk, “Donald Trump’ın son kararlarına bakılırsa akla gelen şu ki, böyle dostlar oldukça düşmana ihtiyaç duymayız!” dedi. Bakın Tusk başka neler söyledi?

Tusk yazılı açıklamasında, “Çin’in yükselişi ve Rusya’nın izlediği saldırgan politikalara yeni bir fenomen daha eklendi, ABD yönetiminin kaprisleri,” ifadesini kullandı. Trump’ı eleştiren Tusk bakın başka neler söyledi: “Avrupa’nın ona teşekkür borcu var. Onun sayesinde aslında tüm aldatıcı hayallerimizle vedalaşmış olduk. Anladık ki yardıma ihtiyacın varsa önce kendi kendine yardım etmek zorundasın. Bir yandan transatlantik ilişkilerimizi sürdürürken, diğer yandan da tek başımıza hareket etmek zorunda olacağımız senaryolara hazır olmamız gerekir. Bizim için bu bir sınav olacak ancak her şeyden önce irade ve kararlılığa ihtiyacımız olacak.”

Sofya’da bir araya gelen 28 AB üyesi ülke liderleri “ABD’nin ticaret ve İran politikasını” ele alıyorlar. Tusk, “Liderlerin İran ile yapılan anlaşmaya sadık kalacaklarını teyit etmelerini istiyorum,” dedi. Ayrıca Tusk, “ABD’nin ithal çelik ve alüminyuma yönelik uygulamayı planladığı ilave gümrük vergilerinden AB’nin kalıcı bir biçimde muaf tutulması gerektiğini,” söyledi.

Bu açıklamalarla altı çizilen hususları tekrar ifade etmekte yarar var. Nedir bunlar? AB, ABD ile ilişkilerinde daha da temkinli bir sürece girdi. Ticaretteki sıkışıklıklara ilave olarak Trump’ın oldubittilerinden dolayı olumsuz etkilendikleri açık. AB bundan böyle kendini korumak maksatlı, buna göre alternatif bir politika uygulayacak görünüyor. Bu bağlamda Çin ve İran gibi ülkelerle Avrupa’nın ilişkileri daha da artacak. Rusya’nın yayılmacı ve tehditkar davranışları üzerine Avrupa klasik tehdit algısı ve buna göre savunma refleksi içinde olacak. Balkanlar’da da kalkınma politikalarına daha sıkı tedbirler getirilecek. Ama daha çok vurgulanan husus “birlik ve beraberlik” olmaktadır. Neye karşı? İşte bu açık: Rusya’ya ve ABD’ye karşı.

Bu vizyon ile AB başka bir safhaya giriyor denebilir. Türkiye bu değişikliği kendi vizyonu ile nasıl buluşturacak, birlikte göreceğiz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

trump-bekleneni-yapti
ÖNCEKİ YAZI

Trump Bekleneni Yaptı

kirilmalar
DİĞER YAZI

Kırılmalar

Politika 'ın son yazıları

21 views

Irak’ta Aydınlık Dönemin Başlangıcı

Türkiye, Bağdat'ta Irak ile tarihi bir süreci başlattı, atılan imzalar var, geliştirilen yeni stratejiyle birlikte yapılacak işler var. Bunlar ekonomiden, kültürden, güvenliğe uzanan işler. En önemlisi, inanmışlık, güven ve umut ışığı!..
37 views

Filistin-İsrail Politikası Hakkında

Ortadoğu'da, ABD'nin "kontrol bende" dediği bir ortamda, İsrail'in şımarıklıkları ve İran'ın anlamsız çabaları sürerken, Filistin konusunda nasıl ilerleme sağlanabilir? Bu dramatik konuyu aktörleri belirterek gözden geçirelim.
40 views

Stratejik Algı Yönetimi

Strateji ile algı yönetimi bahislerini, canlı örnek olduğu nedenle, Ortadoğu, ABD ve İsrail ile açıklayacağım. Buradaki amacım yaşamda ve çıkarları elde etmede dilin ve yaratılan algının kullanılmasının ne kadar etkili olduğunu göstermektir. Evet, temel olarak bu bir iletişim konusu olsa da görüldüğü üzere, ülkelerin mücadeleleri ve savaşların nedeni dahi olabilmektedir.
74 views

Yapay ve Doğal

Size analitik bir yöntemle, halen Ortadoğu'daki onca yapaylığa ve yürütülen negatif amaçlı algıya rağmen, Türkiye'nin ne denli doğallık içinde ve istikrar amaçlı politika yürüttüğünü açıklayacağım. ABD ve Rusya gibi büyük güçlerin yanısıra, bölgede İran ve İsrail arasında yaşananları kavramsal boyutta irdeleyeceğim. Analizin her bir basamağında belirginleşen kuralları açıklayacağım.
119 views

İsrail, İran ve Gazze

Genel bir değerlendirme yapalım, çünkü İsrail, 7 Ekim saldırısından 6 ay geçti ve "bugün Gazze'de üçüncü aşamaya geçtik" dedi. Bu ne demektir, bölgede başka ne gibi gelişebilir olabilir, hepsini inceleyelim.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme