turk-birliklerinin-idlib-plani-hazir
Türk Birliklerinin İdlib Planı Hazır

Türk Birliklerinin İdlib Planı Hazır

10 Eylül 2018
Okuyucu

Reyhanlı istikametinden geçen ve Suriye sınır bölgesine yerleşen Fırtına topları, tanklar ve diğer zırhlı birlikler konuşlanacakları bölgelere ulaşmaya başladı, intikaller sürüyor. Birlikler sınır içerisinde yaklaşık 18-20 km derinlikte oluşturulan bu tampon bölgeye yerleşmeye başladılar. TSK’nın planı ne?

TSK’nın planı şöyle:

  • Esad rejimi kimyasal silah kullanır ve kasten gözlem noktalarına saldırıda bulunurlar ise BM kararları gereğince Türk birlikleri derhal müdahale edecek. Sınıra takviye gönderilen birlikler, helikopterler, 12 gözlem noktasında bulunan 1500 civarı görev kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri’nin desteği ile Esad birliklerine ve kendisine yönelen teröristlere müdahale edecek. Özellikle Esad rejim birliklerinin durumu yakından takip edilecek.
  • Eğer bu tür saldırılar olmaz, ancak İdlib’de sivillerin göçüne sebep olacak türden saldırılar olur ise bu kez Türkiye Cenderes bölgesinde sığınmacıları karşılayacak ve burada ikame etmelerini sağlayacak tedbirleri almaya başlamıştır. BM’lerden bu bakımdan destek istenecektir.
  • TSK aldığı tedbirler içinde PKK ve PYD tarafından yapılacak müdahalelere karşı da tedbirleri almış durumdadır. Bu amaçla Tel Rıfat’da ve Nubul’da gözetleme ve izleme faaliyetleri gerçekleştirilmekte ve gelebilecek tehditlere karşı ön hazırlıklar yapılmaktadır.
  • Rusya ile yapılan Stratejik Ortaklık Anlaşması gereği istihbarat akışına devam edilecektir.

Bugün (10 Eylül) Rus ve Esad birlikleri İdlib’de özellikle Hama kuzeyinde bulunan mevkilere uçak, helikopter ve topçu ateşiyle saldırmaktadır. Henüz Esad birlikleri karadan bölgeye girmemiştir. Seçilen hedefler her ne kadar teröristlere yönelik dense de vurulan yerlerden alınan haberler ve görüntüler göstermiştir ki, okul ve hastaneler hedef alınmakta, çocuklar dahil sivil ölümleri ve ağır yaralanmalar söz konusu olmaktadır.

Esad birlikleri helikopterlerden daha çok varil tipi bombalar atmaktadır. Bunların parça tesiti çok fazla olmaktadır. Bugüne kadar 25 bin civarında Suriyeli sivil sadece bu bomba ile katledilmiştir. Dolayısıyla hedefledikleri yerde geniş bir alan etkilenmekte, sivil yaralanmalar ve kayıplar olmaktadır. Bu durum insanlık açısından endişe vericidir.

Bu saldırılara karşılık muhalifler geçtiğimiz gün bir toplantı gerçekleştirmiş ve nasıl savunma içinde olacakları hakkında ortak karara varmışlardır. Buna göre sahada ortak bir harekat merkezi kuracaklar ve koordineli olarak savunmalarını yapacaklar; kent merkezlerinde kontrol merkezleri kuracaklar ve direnişi bu merkezlerden yönlendirecekler.

Daha önce Esad birlikleri 3 yerden teröristleri kimyasal gaz ve varil bomba kullanarak çıkarmayı başarabilmiştir. Konvansiyonel saldırılar ve havadan saldırılarla hedefledikleri yerde etkili olamayınca bu yola başvurmuşlardır. Halbuki bu tür saldırılar asla kabul edilemez. Bu kez uluslararası gözlemciler ve ülkeler İdlib’de sivil ölümü ve kimyasal saldırı istemediğini açıkça bildirmiştir. Hatta Avrupa ülkeleri ve Amerika İdlib’de kimyasal silah kullanılırsa derhal müdahalede bulunacaklarını açıklamışlardır. Eğer kimyasal saldırı olur ise bu durumda Rusya’da aynı çapta suçlanabilecektir. Bundan dolayı teröristlerin ve provokatörlerin bu hassasiyeti kullanmak için belli arayışlar içinde oldukları yönünde haberler artmaktadır. Konu gayet hassastır.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

tahran-zirvesi-oncesi
ÖNCEKİ YAZI

Tahran Zirvesi Öncesi

istihbarat-oyunlari-ve-mit
DİĞER YAZI

İstihbarat Oyunları ve MİT

Güvenlik 'ın son yazıları

20 views

Yeni Üstünlük Mücadelesi ve Savunma Anlayışı

Temel konumuz silahlanma ve polemoloji olacak. Bu alanda yeni anlayışları irdeleyeceğiz. Genel savunma ve silahlanma politikalarına, büyük güçlerin aldıkları pozisyonlara, örnek olarak ABD'nin savunma yöntemine ve son olarak yeni üstünlük mücadelesi kavramlarına değineceğim. Bahsedeceğim yeni üstünlük mücadelesi terimleri neler? Oyun değiştiricilik, sistemlerin sistemi mimarisi, otonom kor sistemler, tam baskılama veya üstünlük kurma (dominasyon), bütün yönleriyle nüfuz etme (penetrasyon), istihbaratın penetrasyonu ve caydırıcılık için silahlanmak, olacak. Bunları neyle yapabilirsiniz? Bu makalede size ipuçlarını vermiş olacağım.
21 views

Otonom Orduların Tartışması

Teknoloji geliştikçe otonom sistemler cephede yerlerini alıyorlar. Kara, hava, siber-uzay, deniz, derin ve geniş cepheler... Bu konu başka ülkelerde hem askeri hem sivil, çeşitli uzmanlarca tartışılıyorken, Türkiye'de henüz o noktaya gelinemedi. Savaşın bilim ve sanatı yönüyle ben size özgün bir tartışma başlatmak isterim.
70 views

İsrail’in İran Saldırısı ve Polemolojik Analizi

19 Nisan gecesi İsrail, İran-İsfahan'daki bir askeri hedefi vurdu. Önce alınan bilgiler ve geliş yöntemleri doğru mu yanlış mı tartışıldı. Ancak, olağanüstü denebilecek türden yeni bir süreçle ilgilendiğimiz gayet açıktı. Ben sizlere bir askeri analiz yaparak, eldeki bilgileri de kullanmak suretiyle, bazı poüemolojik sonuçlar çıkarıp sunmak istiyorum.
102 views

İran Yine İsrail’e mi Çalıştı?

1 Nisan'da İsrail, İran'ın Şam elçiliğine saldırdı. 13 Nisan'da İran, İsrail'e günü-saati belli bir misilleme operasyonu yaptı, adı: Operation True Promise! 15 Nisan itibariyle durumu gözden geçirelim.
161 views

Birisi

Moskova’daki Crocus City Hall terör saldırısı konusunu analiz edelim. Ama önce bugünlere nasıl geldik, bir bakalım. Sonuçta aradığımız birisi var! Kim bu birisi? Hani öndekileri görüyoruz, yakalandılar da. Ama bu tür küresel etkisi olan ciddi konularda, Rusya gibi bir ülkeye terör saldırısı yapılarak, asıl ne amaç güdülüyor olabilir, bunu anlamaya çalışalım.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme