turkiye-f-35-uretimine-engel-olabilir
Türkiye F-35 Üretimine Engel Olabilir

Türkiye F-35 Üretimine Engel Olabilir

6 Ekim 2018
Okuyucu

Türkiye, F-35 uçaklarına ürettiği parçaları göndermediğinde bundan ana yüklenici Lockheed Martin büyük zarar görecek. Konu en üst düzeyde konuşuldu. Kasım’da ABD’nin neye karar vereceğine bakılacak.

Bloomberg’de yayımlanan bir habere göre Türkiye’den dolayı F-35 Üreticisi Lockheed Martin’in sorun yaşayabileceği iddia edildi. Robert Levinson’un haberine göre, Türkiye’nin Rus S-400 hava savunma füze sistemleri satın alması üzerine, Ağustos ayında ABD Kongresi, F-35 Müşterek Taarruz Uçaklarının (JSF) Türkiye’ye iletilmesinin engellenmesi hakkındaki anlaşmanın bozulmasına dönük bir tasarıyı onadığı bildirilmektedir. Aslında bu engelleme, üretici firma Lockheed Martin için bir sorun oluşturmaktadır. Çünkü Türkiye, üretimi devam eden 2.500 savaş uçağının bazı parçalarının da üreticisidir. Bu bağlamda 10 Türk şirketi toplam 12 milyar dolarlık bir iş yapmaktadır. Üretilen parçalar içinde iniş takımı parçaları ve kokpit göstergesi gibi önemli parçalar da vardır.

(Aşağıda buna dönük hazırlanmış bir görsel bulunmaktadır.)

 

Üretici Türk şirketlerinden bazıları, TAI, Ayesas, Kale Aerospace, Alp Aviation, Fokker Elmo…

Habere göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Savunma Bakanı Jim Mattis’e, şayet Türk tedarikçiler üretimi durdurursa Lockheed Martin’in 18-24 ay içinde 50-75 adet uçağın üretiminde sorun çekebileceğini bildirdiği ve bu hususu Mattis’in Kongre’ye bir mektupla ilettiği, yer almaktadır. Kongre’de Kasım ayında konu görüşülecektir.

Ayrıca Lockheed Martin Türkiye için üretilen uçaklarda bir sorun olmadığını teyit etmektedir. Halen toplam 4 uçak Türkiye’ye teslim edilmiştir ve bu uçaklar henüz ABD’dedir.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

askerlik
ÖNCEKİ YAZI

Askerlik

firatin-dogusunda-yeni-plan-ne
DİĞER YAZI

Fırat’ın Doğusunda Yeni Plan Ne?

Güvenlik 'ın son yazıları

47 views

Yeni Üstünlük Mücadelesi ve Savunma Anlayışı

Temel konumuz silahlanma ve polemoloji olacak. Bu alanda yeni anlayışları irdeleyeceğiz. Genel savunma ve silahlanma politikalarına, büyük güçlerin aldıkları pozisyonlara, örnek olarak ABD'nin savunma yöntemine ve son olarak yeni üstünlük mücadelesi kavramlarına değineceğim. Bahsedeceğim yeni üstünlük mücadelesi terimleri neler? Oyun değiştiricilik, sistemlerin sistemi mimarisi, otonom kor sistemler, tam baskılama veya üstünlük kurma (dominasyon), bütün yönleriyle nüfuz etme (penetrasyon), istihbaratın penetrasyonu ve caydırıcılık için silahlanmak, olacak. Bunları neyle yapabilirsiniz? Bu makalede size ipuçlarını vermiş olacağım.
43 views

Otonom Orduların Tartışması

Teknoloji geliştikçe otonom sistemler cephede yerlerini alıyorlar. Kara, hava, siber-uzay, deniz, derin ve geniş cepheler... Bu konu başka ülkelerde hem askeri hem sivil, çeşitli uzmanlarca tartışılıyorken, Türkiye'de henüz o noktaya gelinemedi. Savaşın bilim ve sanatı yönüyle ben size özgün bir tartışma başlatmak isterim.
87 views

İsrail’in İran Saldırısı ve Polemolojik Analizi

19 Nisan gecesi İsrail, İran-İsfahan'daki bir askeri hedefi vurdu. Önce alınan bilgiler ve geliş yöntemleri doğru mu yanlış mı tartışıldı. Ancak, olağanüstü denebilecek türden yeni bir süreçle ilgilendiğimiz gayet açıktı. Ben sizlere bir askeri analiz yaparak, eldeki bilgileri de kullanmak suretiyle, bazı poüemolojik sonuçlar çıkarıp sunmak istiyorum.
123 views

İran Yine İsrail’e mi Çalıştı?

1 Nisan'da İsrail, İran'ın Şam elçiliğine saldırdı. 13 Nisan'da İran, İsrail'e günü-saati belli bir misilleme operasyonu yaptı, adı: Operation True Promise! 15 Nisan itibariyle durumu gözden geçirelim.
169 views

Birisi

Moskova’daki Crocus City Hall terör saldırısı konusunu analiz edelim. Ama önce bugünlere nasıl geldik, bir bakalım. Sonuçta aradığımız birisi var! Kim bu birisi? Hani öndekileri görüyoruz, yakalandılar da. Ama bu tür küresel etkisi olan ciddi konularda, Rusya gibi bir ülkeye terör saldırısı yapılarak, asıl ne amaç güdülüyor olabilir, bunu anlamaya çalışalım.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme