terorun-marjinallesmesi
Terörün Marjinalleşmesi

Terörün Marjinalleşmesi

24 Aralık 2018

Nereden nereye!.. Daha dün “yorumcular” ABD, BOP, Sykes Picot, vs. neler söylemediler? Bugün gelinen noktada Türkiye bir adım öne geçmiş durumda. Bölgesel denklemlerin doğru bir çizgide ilerlemesinin ışığını alır olduk, öyle değil mi? Fırat’ın Doğusundan ABD güçleri çekiliyor. Irak Güçleri de Sincar’a yürüyor…

Daha önceki gün ABD’de Donald Trump’ın Suriye’de DEAŞ ile mücadele kapsamındaki politikasını değiştirmesiyle ilgili “sürpriz” denebilecek bir karara şahit olmuştuk. Bu rasgele bir U dönüş değil idi. Türkiye çok zamandan beri bunun için yoğun diplomatik çaba içindeydi. Diğer taraftan ABD Başkanı Trump da kendine düşeni yapmaya çalışmaktaydı. Sonuçta ABD Yönetimi şuna karar verdi: “Eğer ben bu bölgede DEAŞ’ı bahane ederek kalmaya devam edersem, Suriye’de barış çok uzun süre olmayacak. ABD bu yanlış politikası ile daha da bataklığa sağlanacak…

Evet, 2019’un konusu şu: Birleşmiş Milletler gözetimi ile yürüyen Cenevre’de, Suriye’de yeni anayasa çalışması ve kalıcı barışın tesisi için yoğun bir çalışma sürecine girilecek. Bunun için Türkiye, Rusya, İngiltere, Fransa, vs. ülkeler barış sürecinde üstüne düşeni yerine getirecekler.

Bugün Irak Merkezi Yönetimine bağlı olan Haşdi Şabi güçleri Sincar’da operasyonlarına başladılar. Hatırlayacağı gibi Türk Savaş uçakları geçtiğimiz hafta bölgeye operasyonlar düzenlemiş ve “Burada yeni bir Kandil olmayacak!” mesajını vermişti. Sincar terör örgütünün yuvalandığı bir bölge olmanın yanı sıra stratejik önemi haiz bir yer, zira buradaki yol bağlantısı ile petrol dahil her türlü ulaşım sağlanmakta, Irak-Suriye bağlantısının belkemiğidir. Bugün başlayan Haşdi Şabi operasyonu göstermektedir ki, doğu-batı ekseninde yol kontrolü ve bölgenin teröristten arındırılması sürecini sağlayacak. Bu durum aynı zamanda Suriye’de gerçekleştirilecek barış süreci çalışmaları için de bir garanti olacak. Irak Merkezi Güçleri Suriye-ırak sınırında güvenliği sağlayacak.

Irak Merkezi Güçleri’nin operasyonu görüşmeleri üç-dört ay öncesine karşılık gelmektedir. Türkiye ile Irak Başbakanı bu planı görüşmüşler, hatta Ovaköy dahil sınırda gümrük faaliyetlerinin birlikte çözülmesi kararı alınmıştı. Türkiye’nin düğmeye basması üzerine Haşdi Şabi de bölgede kontrolü almaya başlamış oldu.

Kendilerine parti diyen (PKK) teröristler için Suriye’de Fırat’ın Doğusu yanı sıra Irak’ta Sincar bölgesinde nefes alma hakkı verilmeyecektir. İşte bugün bu konu ile durum daha da netleşmiştir.

Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğü esastır. İşte bugün anlıyoruz ki Türkiye denklemi yanlış kurmak isteyenlere dersini verdi! 2019’da Suriye’de barış süreci başlayacak. Terör örgütleri ise marjinalleşecek…

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

patriot-gerekli-midir
ÖNCEKİ YAZI

Patriot Gerekli midir?

munbic-uzerinden-dersler
DİĞER YAZI

Münbiç Üzerinden Dersler

Güvenlik 'ın son yazıları

Savaşta Teknoloji Kullanımı

Birincisinden dördüncüsüne kadar her nesil savaş biçiminde gördüklerimiz, sert güçten makine kullanım becerisine doğru bir değişimi gösterdi. Bugün yeni nesil savaşlar uygulanırken, artık beşinci nesil savaşlar oluyor, burada teknolojinin sahadaki taktik uygulama becerisini hesaba katmamız gerektiği açık. Konu şu, savaşta durumu değiştirme inisiyatifiyle hareket eden teknolojiyi kullanım bilinci yüksek askerleri düşünüyoruz. Bunlar bize yeni bir tariflerin yapılmasını gerektiriyor: Gelişen teknolojiye göre askerin sahadaki uygulamasını tam uyumlu hale getirmek, hatta askerin bu yeteneğine başvurarak savaşı kazanmayı bilmek.

Etki Ajanlığı Yasası

Bu çağda, etki ajanlarına karşı önlem almak ve ülke yararına çalışanların eline mücadele etmek adına imkan vermek gibi konularda aksi düşünülebilir mi? Bu gerekli, ülke güvenliği açısından yerinde bir hamle. En azında caydırıcılık çok önemli. Ajanlar ve etki ajanları öyle cirit atmasınlar... Gerekli önlemleri ve bu kapsamda belli yasal düzenleme imkanlarını yaratalım. Her türlü tehdit var. Onları caydıralım, caydırıcı nitelikte ülkenin somut eylemleri olsun. Türkiye'de istihbarat hizmetleri 2014'dan itibaren iyi bir seyirle gelişiyor. İlk olarak operasyon yapma imkanı oldu. Kötü mü? Operasyonel İstihbarat gayet başarılı. Teröristler ve bölgemizdeki hasım ülkeler bunu görüyorlar, dikkatleri çekildi. Şimdi de bu tür ilave yasalar olsun isterim. Doğru adım! Elbette ben bu konuyu istihbarat açısından ele alacağım, uzmanlığım bu yönde. Hukuk konusu ayrı.

Yeni Üstünlük Mücadelesi ve Savunma Anlayışı

Temel konumuz silahlanma ve polemoloji olacak. Bu alanda yeni anlayışları irdeleyeceğiz. Genel savunma ve silahlanma politikalarına, büyük güçlerin aldıkları pozisyonlara, örnek olarak ABD'nin savunma yöntemine ve son olarak yeni üstünlük mücadelesi kavramlarına değineceğim. Bahsedeceğim yeni üstünlük mücadelesi terimleri neler? Oyun değiştiricilik, sistemlerin sistemi mimarisi, otonom kor sistemler, tam baskılama veya üstünlük kurma (dominasyon), bütün yönleriyle nüfuz etme (penetrasyon), istihbaratın penetrasyonu ve caydırıcılık için silahlanmak, olacak. Bunları neyle yapabilirsiniz? Bu makalede size ipuçlarını vermiş olacağım.

Otonom Orduların Tartışması

Teknoloji geliştikçe otonom sistemler cephede yerlerini alıyorlar. Kara, hava, siber-uzay, deniz, derin ve geniş cepheler... Bu konu başka ülkelerde hem askeri hem sivil, çeşitli uzmanlarca tartışılıyorken, Türkiye'de henüz o noktaya gelinemedi. Savaşın bilim ve sanatı yönüyle ben size özgün bir tartışma başlatmak isterim.

İsrail’in İran Saldırısı ve Polemolojik Analizi

19 Nisan gecesi İsrail, İran-İsfahan'daki bir askeri hedefi vurdu. Önce alınan bilgiler ve geliş yöntemleri doğru mu yanlış mı tartışıldı. Ancak, olağanüstü denebilecek türden yeni bir süreçle ilgilendiğimiz gayet açıktı. Ben sizlere bir askeri analiz yaparak, eldeki bilgileri de kullanmak suretiyle, bazı poüemolojik sonuçlar çıkarıp sunmak istiyorum.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme