patriot-gerekli-midir
Patriot Gerekli midir?

Patriot Gerekli midir?

19 Aralık 2018
Okuyucu

ABD Türkiye’ye Patriot hava ve füze savunma sistemleri satış kararını onayladı. Bu ne anlama geliyor, Türkiye’nin S-400 sistemlerini alıyorken Patriot sistemlerine de ihtiyacı olacak mı?

Bu sabah sürpriz sayılabilecek bir haberle uyandık, 3.5 milyar dolar değerindeki Patriot hava ve füze savunma sistemlerinin Türkiye’ye satışına onay verildiğini ABD Dışişleri Bakanlığı duyurdu. Bu satış paketinin içinde; 20 Patriot füze fırlatıcısı, 80 Gem-T füzesi, 60 Pac-3 füzesi, 4 AN/MPQ-65 Radar, 4 atış kontrol ve 10 anten ünitesi, 5 güç ünitesi ile projenin gereği olarak eğitim, yedek parça ve tamir kiti bulunuyor.

Karar çok gecikmiştir. Türkiye, Rusya’dan S-400 sistemleri satın alım anlaşmasını imzalamadan önce NATO müttefiki ABD’den defalarca ihtiyacı olan Patriot istemişti, ancak bu alım bir türlü gerçekleşmemişti. Şimdi ne oldu da bunları vermeyi kabul etti?

ABD’nin bölgedeki niyetine bakıldığında bu tip geç verilen başka bir kararı daha hatırlayalım. Nedir o? Geçtiğimiz ay 3 teröristin başına ödül koymuştu ve arananlar listesinde açıklamıştı. Yani, PKK benim düşmanımdır, imajı verecek bir hamlede bulunuştu. Bugün bunun anlamı ne? Başına ödül konanlar ABD’nin kontrol ettiği Irak-Kandil’de yuvalanmış, yıllardır müttefiki Türkiye’ye terör saldırısı gerçekleştiren örgütün öndeki elemanlarıydı. ABD terör örgütünü kendi terör listesinde gösterdiği halde bu zamana kadar üstlerine gitmemişti. Ne zaman ki stratejisini değiştirdi, Kuzey Suriye’de SDG şemsiyesi altında PYD/YPG ile PKK’yı meşrulaştırma sürecine girdi, tam bu zamanda bu teröristleri ödüllü arananlar listesinde açıkladı. Aramızda anlaşma olduğu halde Münbiç’te teröristlere zaman kazandıran ABD bütünüyle Fırat’ın Doğusunda eğit-donat ile bir yapı oluşturuyor. Bugünlerde Türkiye terörü temizleme harekatı yapacağını kararlıklıkla ifade ediyor. Ama ABD bu arada Patriot satış karar tasarısını onaylıyor.

Başka hangi konu var? Ortak yürütülen F-35 projesi. ABD, S-400 alırsanız F-35’lerin Türkiye’ye çıkışına izin vermeyeceğini söyledi. Bu da henüz çözülmüş bir konu değil.

Bu sabah Patriotları satıyorum demesi sürpriz olmuştur. Patriotlar NATO savunma şemsiyesi olarak gerekli sistemlerdir. Geç kalınmış bir karardır. Türkiye’nin buna ihtiyacı vardır. NIKE sistemlerini modernize ederken gündeme gelmiş idi. Ara zamanda I-HAWK bataryaları alındı ve bunlarla savunma oluşturuldu. Ancak Patriot daha uzun menzilli, orta hava savunmasında etkili, sadece uçaklara değil, aynı zamanda güdümlü füzelerin vurulmasına karşı da kullanılan modern sistemlerdi. Türk ve NATO entegre savunma ağı için elzemdi. Bugün bu sistemlerin geliyor olması önemli bir konudur. Türkiye’nin bunlara ihtiyacı vardır. Hatta NATO’nun da ihtiyacı vardır, NATO ara sıra diğer ülkelerden sistem intikal ettiriyor idi, şimdi bu intikallere gerek kalmayacaktır.

Aynı zamanda S-400’ler de olsun mu? Evet. Bir engel yok aslında. Bu Rus sistemleri NATO sistemine entegre edilmezler ve sadece milli amaçlarla kullanılırlar. Bu mümkün müdür? Evet. Biraz üzerinde teknik çalışma olacaksa da kullanılır bir yeni sistemde yer verilebilir. Otonom sistem şeklinde kullanımı sağlanır. İkisinin de olması silah çeşitliliği ile savunmayı güçlendirmiş olur. F-35 entegrasyonu bunun dışında olur. Bunlar gerekli çalışmalar yapılarak düzenlenebilir. Çakışan bir durum yaratılmaz. Yeter ki müttefiklik bağı içinde güven olsun!

Böyle bir sistemin satın alınma kararından teslimine kadarki çalışmalar yaklaşık iki yıl sürer. Zaten amaç doğru ise iki yıllık çalışmada diğer bütün konular da çözülebilir.

Konuya biraz da olsa stratejik seviyeden bakalım. Türkiye NATO üyesidir ve Atlantik ittifakına inanmaktadır, hilafına bir tutumu olmamıştır. ABD ise Ortadoğu’da başka, Asya’da ve Pasifik’te başka tutumlar sergilemektedir. Bu doğaldır. Biz bunu anlıyoruz, ama ABD bizi anlamak istemiyor. Türkiye konumu itibarı ile Atlantik’ten başka alandaki tehditlerle de çatışmaktadır. En azından Ortadoğu, Doğu Akdeniz ve Hazar alanı en yakın tehdit alanlarıdır. Öyleyse silah ailesi prensibine göre nasıl ABD çeşitli planları uyguluyorsa, Türkiye de NATO’nun dışında olmak zorundadır. Bunu anlamadıklarını zannetmem! Anlamamak değil mesele, işine gelmemesidir. Diğer alanlarda ABD Türkiye’yi kendine bağımlı kılmak istemektedir. ABD’nin işine geldiği şekilde, asıl mesele, Kuzey Irak’ta yaptığı gibi, Kuzey Suriye’de de terörle işbirliği yapmak pahasına bir yapay doku oluşturmayı istemesi meselesidir. Sistemler nasıl entegre edilebiliyorsa ABD müttefiki Türkiye ile de masada doğru bir planlama ile ortak çaba içine girebilirdi, bunu istemedi ve İsrail’in söylediklerini tatbik etmeyi yeğledi. Aramızdaki tartışmanın çıkış noktası buradadır.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

ÖNCEKİ YAZI

Fırat’ın Doğusu Harekat Planlaması

terorun-marjinallesmesi
DİĞER YAZI

Terörün Marjinalleşmesi

Güvenlik 'ın son yazıları

63 views

Birisi

Moskova’daki Crocus City Hall terör saldırısı konusunu analiz edelim. Ama önce bugünlere nasıl geldik, bir bakalım. Sonuçta aradığımız birisi var! Kim bu birisi? Hani öndekileri görüyoruz, yakalandılar da. Ama bu tür küresel etkisi olan ciddi konularda, Rusya gibi bir ülkeye terör saldırısı yapılarak, asıl ne amaç güdülüyor olabilir, bunu anlamaya çalışalım.
117 views

Küresel Silahlanma Tartışmaları

Her ülke silahlanıyor? Bu silahlanmanın caydırıcılık amacıyla yapılıyor olması bize neyi açıklar? Asıl konu egemenlik mi, küresel mücadele içinde daha fazla güçlü olabilmek mi? Bilinmedik şeylerden mi bahsediliyor? Bu soruları cevaplandıracağız. Ayrıca Macron ve Putin neler söyledi, değerlendireceğiz. Bu şekilde, asıl ilgilendiğimiz olgular ve temel düşünceler olacaktır.
109 views

Milli Güvenlik Siyaseti

Türkiye daima kazanan ve gelişen olmak zorundadır, başka türlü düşünülemez! Milli Güvenlik Siyaset Belgesi (Kırmızı Kitap) gibi dokümanların kendi gücü için geri planda çok çalışılmalı, fikri altyapısı ve anlayışı özgün ve tutarlı olmalıdır. Ama önemlisi; bunun uygulanmasında herkesin, her kurumun, her şirketin, inanarak, gösterilen hedefleri elde etmek amacıyla, bütünlük halinde ve bu bağlamda tek yolda yürümesi gerekmektedir. Bu, "devlet disiplini" konu ve kapsamını aşan bir yaklaşımdır, ülkece disiplinli olmayı gerektirmektedir. Eğer ülkece disiplinliysek hak edilen gelişmenin yolunda oluruz! Siyasetin kendisi, entelektüel yaklaşımlar veya iş dünyası bizi yolumuzdan alıkoymamalıdır. Bu çok hassas bir konudur.
99 views

Küresel Stratejik Savunma 

Bu makalede, küresel savunma ve küresel strateji, savunma sanayiine olan ihtiyaç, bununla refah ve güvenlik yönleriyle kazanılacak avantaj, stratejik plan ve proje konuları ve KAAN projesinin değeri ortaya konacaktır. ABD, Rusya, Birleşik Krallık ve Türkiye örnekleri üzerinde duracağım.
136 views

Ukrayna-Rusya Savaşı ve Geleceği

İkinci yılı dolan, üçüncü yılının da hızlıca geçeceği öngörülen, hemen herkesi ilgilendiren önemli bir savaşı değerlendiriyorum. Bugünden yarına bakılırsa, gelişmeler Ukrayna aleyhine gibiyken, acaba ne yapılırsa durumda önemli bir değişiklik yaratılabilir? Yoksa bugünkü muğlaklık devam mı edecek? Cephede ve stratejik alandaki sorunlar nasıl gelişiyor? Putin, satranç hamlelerini ustaca yapabiliyor mu?
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme