teroristin-makalesi-washington-postta-neden-yayimlanir
Teröristin Makalesi Washington Post’ta Neden Yayımlanır?

Teröristin Makalesi Washington Post’ta Neden Yayımlanır?

4 Temmuz 2019

Bu bir skandaldır, ama aynı zamanda hukuki bir konudur. Önce konu nedir diye bakalım, sonra söyleyeceklerim var! Çünkü farkında olmadan veya tam tersine kasıtlı olarak birçok yanlış yapılıyor.

Ben haberi Duvar isimli internet gazetesinden okudum. Belki başka yayım organlarında da yer almıştır. Şöyle diyor: “PKK yöneticisi Cemil Bayık, ABD’de yayımlanan Washington Post gazetesine ‘Şimdi Kürtlerle Türk devleti arasında barış zamanı. Bunu harcamayalım’ başlıklı bir makale yazdı. PKK’nin kurucularından olan Bayık, ‘Uzun süredir devam eden bu sorunu kalıcı bir çözüme ulaştırmak için önümüzde bir fırsat var. Bu fırsatı kaçırırsak bir nesil boyunca benzer bir fırsat göremeyebiliriz’ ifadelerini kullandı.

Başka bir yazı daha var, oradaki bilgiler şunlar: “Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, PKK yöneticisi Cemil Bayık’ın yazısını yayınlayan Washington Post gazetesine yazılı açıklama ile tepki gösterdi. Yazının basın özgürlüğüyle ifade edilemeyeceğini belirten İbrahim Kalın, ‘ABD ve AB’nin terör örgütleri listesinde olan ve ABD yönetiminin başına ödül koyduğu bir teröriste sayfalarını açan Washington Post, açıkça terör propagandası yapmakta ve ABD yasalarını da çiğnemektedir. Bunun basın ve ifade özgürlüğü ile izah edilmesi mümkün değildir’ ifadelerini kullandı.

Bu yayım şeklinin anlamı şudur: “Bir tarafın haberini verdim, şimdi karşı tarafın haberini veriyorum, böylelikle adil bilgilendirme yapıyorum.” Böyle mi?

Aslında Sn. Kalın gerekeni söylemiş. Bilinmesi gereken başka noktalar neler?

  1. Meşru ve kamuoyunu bilgilendirmek için çalışan, devlete vergi veren, hukuki sorumluluk taşıyan basın organları terör propagandası yapamazlar, teröre destek verecek faaliyetlerden kaçınırlar. Terörün dili silahlı terördür. Basının dili silahlı teröre destek vermek değildir.
  2. “PKK” diye bir şey yoktur. Bu “Kürdistan İşçi Partisi” demektir. Bir Kürdistan var ise ki yok, o da Irak’tadır. Resmi adı Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’dir (IKYB). IKYB’nin parti olarak kabul ettiği böyle bir parti yoktur.
  3. Türkiye’de bilinen ve kullanılan, “PKK/KCK Terör Örgütü” ifadesidir. Hem dağda eli kanlı teröristler var, yasadışı ve insanlık dışı faaliyetlerle meşguller hem de şehirlerde uzantıları var ve bunlarla meşru sivil hayatı etkileyecek parti ve sivil toplum kuruluşu gibi alanlarda terör örgütlerinin emriyle çalışma yapıyorlar.
  4. PKK/KCK Terör Örgütünü kendi resmi dokümanlarına “Bu bir terör örgütüdür,” diye kaydeden her bir ülke, yöneticisi, o ülkenin entelektüeli ve esasen Türkiye’dekiler hiçbir surette bu ifadeyi başka bir şekilde kullanamaz. Bu durumda terörü onaylamış olur, hatta faaliyeti nispetinde işbirlikçisi olur. Bir teröristin sözlerini meşru zemine taşımak öncelikle insanlık suçudur.
  5. ABD resmi makamları PKK/KCK Terör Örgütünü terör listesinde bulundurmaktadırlar. Hatta iki yüzlü politikalarla Irak-Kandil’de barınmalarına müsaade edilen 3 cani için ABD başlarına milyonlarca dolarlık ödül koymuştur. Hal böyleyken Washington Post isimli bilinen bir gazete ilk peşin, “PKK ve yönetici” diyemez, der ise kendi bilir. Diyelim yine kendi siyasetleri gereği bunu yazdı. Bu durumda Türkiye’deki bir medya organı bu yanlışı tekrarlayamaz.
  6. Kim bu yönetici? Terörist olduğu tescilli caniye parti yöneticisi demek ne kazandırır? Demek ki kazandırılmak istenen bir nokta var. Böyle bir kazanım hakkını teröriste verenler başka konularda da yanlışa düşerler. Örneğin El Kaide, IŞİD, vs.
  7. Türkiye PKK/KCK Terör Örgütü ile uzun yıllardır terörle mücadele adı altında düşük yoğunluklu çatışma içindedir. Bir savaş yoktur, burada barış kelimesi de beyhude sarf edilmiştir.
  8. Sözde PKK/KCK Terör Örgütü Elebaşlarından biri muhatap olarak Türk Devleti’ni mi görüyor? Washington Post ve tekrarcısı Duvar bu uygunsuz muhataplığın sözcülüğünü mü yapıyor? Bu kabul edilemez. Ancak dahası da var. Diplomatik dille kınanmayı gerektiren bir durum söz konusudur. Türkiye ABD’de yayımlanan gazete için ilgili makamlara diplomatik girişimi başlatmalıdır. Ayrıca Türk Devleti bu tür yanlışları basın özgürlüğü kisvesiyle dile getirenlere de kanunlarını tatbik etmelidir.
  9. Bu ülkede maalesef bazı meşru zeminler, demokrasi ve özgürlük kisvesi altında, bahse konu terör örgütünün Kandil’de sözde Beşinci Kongrede belirlenen KCK amacına bağlı olarak gelişen, Kürtçülük yapan ve insanlık dışı terörün gelişmesine destek veren uzantılarıyla siyasi istikbal için işbirliği yapmışlardır. Bunun da ispatlanıp, gereğinin yapılması şarttır. Aksi halde ABD’de ikiyüzlü politikalarla yayımlanan haberlere iştirak etmek, gibi bir durum ortaya çıkmaktadır.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

ÖNCEKİ YAZI

Çatı Davası

istihbaratin-basarisi
DİĞER YAZI

İstihbaratın Başarısı

Güvenlik 'ın son yazıları

Savaşta Teknoloji Kullanımı

Birincisinden dördüncüsüne kadar her nesil savaş biçiminde gördüklerimiz, sert güçten makine kullanım becerisine doğru bir değişimi gösterdi. Bugün yeni nesil savaşlar uygulanırken, artık beşinci nesil savaşlar oluyor, burada teknolojinin sahadaki taktik uygulama becerisini hesaba katmamız gerektiği açık. Konu şu, savaşta durumu değiştirme inisiyatifiyle hareket eden teknolojiyi kullanım bilinci yüksek askerleri düşünüyoruz. Bunlar bize yeni bir tariflerin yapılmasını gerektiriyor: Gelişen teknolojiye göre askerin sahadaki uygulamasını tam uyumlu hale getirmek, hatta askerin bu yeteneğine başvurarak savaşı kazanmayı bilmek.

Etki Ajanlığı Yasası

Bu çağda, etki ajanlarına karşı önlem almak ve ülke yararına çalışanların eline mücadele etmek adına imkan vermek gibi konularda aksi düşünülebilir mi? Bu gerekli, ülke güvenliği açısından yerinde bir hamle. En azında caydırıcılık çok önemli. Ajanlar ve etki ajanları öyle cirit atmasınlar... Gerekli önlemleri ve bu kapsamda belli yasal düzenleme imkanlarını yaratalım. Her türlü tehdit var. Onları caydıralım, caydırıcı nitelikte ülkenin somut eylemleri olsun. Türkiye'de istihbarat hizmetleri 2014'dan itibaren iyi bir seyirle gelişiyor. İlk olarak operasyon yapma imkanı oldu. Kötü mü? Operasyonel İstihbarat gayet başarılı. Teröristler ve bölgemizdeki hasım ülkeler bunu görüyorlar, dikkatleri çekildi. Şimdi de bu tür ilave yasalar olsun isterim. Doğru adım! Elbette ben bu konuyu istihbarat açısından ele alacağım, uzmanlığım bu yönde. Hukuk konusu ayrı.

Yeni Üstünlük Mücadelesi ve Savunma Anlayışı

Temel konumuz silahlanma ve polemoloji olacak. Bu alanda yeni anlayışları irdeleyeceğiz. Genel savunma ve silahlanma politikalarına, büyük güçlerin aldıkları pozisyonlara, örnek olarak ABD'nin savunma yöntemine ve son olarak yeni üstünlük mücadelesi kavramlarına değineceğim. Bahsedeceğim yeni üstünlük mücadelesi terimleri neler? Oyun değiştiricilik, sistemlerin sistemi mimarisi, otonom kor sistemler, tam baskılama veya üstünlük kurma (dominasyon), bütün yönleriyle nüfuz etme (penetrasyon), istihbaratın penetrasyonu ve caydırıcılık için silahlanmak, olacak. Bunları neyle yapabilirsiniz? Bu makalede size ipuçlarını vermiş olacağım.

Otonom Orduların Tartışması

Teknoloji geliştikçe otonom sistemler cephede yerlerini alıyorlar. Kara, hava, siber-uzay, deniz, derin ve geniş cepheler... Bu konu başka ülkelerde hem askeri hem sivil, çeşitli uzmanlarca tartışılıyorken, Türkiye'de henüz o noktaya gelinemedi. Savaşın bilim ve sanatı yönüyle ben size özgün bir tartışma başlatmak isterim.

İsrail’in İran Saldırısı ve Polemolojik Analizi

19 Nisan gecesi İsrail, İran-İsfahan'daki bir askeri hedefi vurdu. Önce alınan bilgiler ve geliş yöntemleri doğru mu yanlış mı tartışıldı. Ancak, olağanüstü denebilecek türden yeni bir süreçle ilgilendiğimiz gayet açıktı. Ben sizlere bir askeri analiz yaparak, eldeki bilgileri de kullanmak suretiyle, bazı poüemolojik sonuçlar çıkarıp sunmak istiyorum.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme