Yunanistan ile Kritik Dönem

28 Ağustos 2022
Okuyucu

Yunanistan ile ne zaman ilişkilerimiz iyi oldu ki, diyeceksiniz. Olmadı. Hatta askeri gerginlikler yaşandı, eller tetikte oldu… Peki bugün durum ne? Yine tetikte mi eller? En azından Yunanistan böyle… En azından ABD böyle olsun istiyor gibi… O halde bu kritik dönemi tarif edelim.

Efendim, haklılığımızı mı anlatacağız? Geçtik bu safhayı. Zaten haklıyız, hukuk var, hatta iyi niyet var, girişimlerimiz çok oldu…

ABD ve Avrupa çifte standart uyguluyor, çıkıp onlara lütfen mi diyelim? Geçtik bunları…

NATO’da oturur, karşılıklı müttefiklik ruhunu anlatır, arada teknik olarak kazaları önleme mekanizması kurar, sorunları çözeriz, diyenler çıkabilir. Bunu da geçtik…

Komşumuz Yunan halkı kendi şaşkın politikacılarını ikaz eder, demeyi de geçtik…

Neredeyiz o halde? Kritik dönemdeyiz. Neden? ABD ve AB böyle istiyor, ama daha çok ABD! Yakın zamanda neler yapmadılar ki birlikte?.. İkili ve çok taraflı anlaşmalar, yardım, silahlanma, stratejik işbirliği, askeri üs, politik anlaşmalar… Neden yapıldı bu anlaşmalar, bunlar amaçsızdı denebilir mi? Neden Dışişleri ve Savunma Bakanları Türkiye karşıtı anlaşmalara imza attılar? Neden Yunanistan Başbakanı Mitsotakis ABD Meclisi’nde alkışlandı, boşuna mı?

Hatta neden Türkiye Cumhurbaşkanı, Mitsotakis ile konuşulacak bir şey kalmadı, demiş olabilir?

Ne noktadayız? Nerde olduğumuzu Yunan uçakları, bürokratları, politikacıları tacizler yaparak gösteriyor. Silahsız ve askersiz olması gereken adalara çıkıp medyaya haber yapıyorlar. Ege’de aidiyeti belli olmayan kayalıklara bayrak çekiyorlar.

Ve işte bir haftadır savaş uçaklarından ve bugün de Girit’teki S-300 SAM sistemi ile kendi egemenlik sahasındaki, hatta NATO görevi uçan uçaklarımıza radar kilidi atıyorlar. Radar kilidinin bir adım sorası, elim tetikte, demektir!

Yapılmak istenen ne? Yunanlı gazeteler her gün yazıyor: Türkiye bu ihlallerinden ne zaman vaz geçecek? Bakar mısınız, yavuz hırsız ev sahibini şaşırır, derler. Türkiye ihlalde bulunuyormuş!

Ama Yunanistan’ın yapmak istediği bu, taciz. Bu tacizler ile gündem yaratarak kendi tezlerini ortaklık kurduğu ülkelerle seslendirmek, Türkiye’yi sıkıştırmak.

Peki ne olacak? Türkiye onu geçti, bunu geçti, artık konu yüksek perdeden milli bir hal aldı, tıpkı öncekiler gibi, Yunanistan’ın arkasında kim olursa olsun egemenlik onusunda taviz vermeden haklarını koruyacak ve gerekirse her türlü şekilde cevabını vermekten kaçınmayacak.

Hukuken ve tezimiz halinde karasuları ve FIR hattı 6 NM’dir. Anlaşmalar ve uluslararası hukuk buyursun çözsün, yeter ki Yunanistan çözümü istesin… Yunanistan’ın bugünlerde ilan etmeye soyunduğu 12 NM konusuna asla izin veremeyiz ve bu bir Casus Belli, harp sebebidir! FIR öyle dedikleri gibi 10 NM olmaz, bizim uçaklarımız da 6 NM gözetilerek uçmalarına devam eder, isterlerse itiraz etsinler, isterlerse ateş etsinler… Gerekli karşılık verilecektir!

O halde durum kritik! Zaman tedbir zamanıdır…

NOT: Fikri mülkiyet hakları gereği bu bilgileri referans vererek kullanabilirsiniz.

Gürsel Tokmakoğlu

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

ÖNCEKİ YAZI

Yıpratma

DİĞER YAZI

İran ile ABD Anlaşır mı, Savaşır mı?

Güvenlik 'ın son yazıları

51 views

Yeni Üstünlük Mücadelesi ve Savunma Anlayışı

Temel konumuz silahlanma ve polemoloji olacak. Bu alanda yeni anlayışları irdeleyeceğiz. Genel savunma ve silahlanma politikalarına, büyük güçlerin aldıkları pozisyonlara, örnek olarak ABD'nin savunma yöntemine ve son olarak yeni üstünlük mücadelesi kavramlarına değineceğim. Bahsedeceğim yeni üstünlük mücadelesi terimleri neler? Oyun değiştiricilik, sistemlerin sistemi mimarisi, otonom kor sistemler, tam baskılama veya üstünlük kurma (dominasyon), bütün yönleriyle nüfuz etme (penetrasyon), istihbaratın penetrasyonu ve caydırıcılık için silahlanmak, olacak. Bunları neyle yapabilirsiniz? Bu makalede size ipuçlarını vermiş olacağım.
48 views

Otonom Orduların Tartışması

Teknoloji geliştikçe otonom sistemler cephede yerlerini alıyorlar. Kara, hava, siber-uzay, deniz, derin ve geniş cepheler... Bu konu başka ülkelerde hem askeri hem sivil, çeşitli uzmanlarca tartışılıyorken, Türkiye'de henüz o noktaya gelinemedi. Savaşın bilim ve sanatı yönüyle ben size özgün bir tartışma başlatmak isterim.
88 views

İsrail’in İran Saldırısı ve Polemolojik Analizi

19 Nisan gecesi İsrail, İran-İsfahan'daki bir askeri hedefi vurdu. Önce alınan bilgiler ve geliş yöntemleri doğru mu yanlış mı tartışıldı. Ancak, olağanüstü denebilecek türden yeni bir süreçle ilgilendiğimiz gayet açıktı. Ben sizlere bir askeri analiz yaparak, eldeki bilgileri de kullanmak suretiyle, bazı poüemolojik sonuçlar çıkarıp sunmak istiyorum.
125 views

İran Yine İsrail’e mi Çalıştı?

1 Nisan'da İsrail, İran'ın Şam elçiliğine saldırdı. 13 Nisan'da İran, İsrail'e günü-saati belli bir misilleme operasyonu yaptı, adı: Operation True Promise! 15 Nisan itibariyle durumu gözden geçirelim.
177 views

Birisi

Moskova’daki Crocus City Hall terör saldırısı konusunu analiz edelim. Ama önce bugünlere nasıl geldik, bir bakalım. Sonuçta aradığımız birisi var! Kim bu birisi? Hani öndekileri görüyoruz, yakalandılar da. Ama bu tür küresel etkisi olan ciddi konularda, Rusya gibi bir ülkeye terör saldırısı yapılarak, asıl ne amaç güdülüyor olabilir, bunu anlamaya çalışalım.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme