Rusya’nın Yeni Deniz Doktrini Üzerine

5 Ağustos 2022

Geçtiğimiz hafta Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de katılımıyla gerçekleştirilen St Petersburg’da Rus Donanması Günü sonrasında imzaladığı Yeni Rus Deniz Doktrini ne getirir ne götürür, etkileri neler olur, bu ne anlama geliyor, bu hususu inceleyelim. Putin’in St Petersburg’da imzaladığı 55 sayfalık Yeni Deniz Doktrini’ni kaleme alan isim Rus Donanması Başkomutanı Nikolay Evmenov’dir. Putin, burada yaptığı konuşmada, Rusya’nın ulusal çıkarlarının sınırları ile bölgelerini belirlediklerini kaydederek “Bunların arasında öncelikle Arktik sularımız, Karadeniz, Ohotsk Denizi ve Bering Denizi’nin suları, Baltık ve Kuril boğazları bulunuyor. Bunları sıkı şekilde ve tüm araçlarla koruyacağız,” dedi.

RUSYA GEÇ KALDI

2020’de NATO yeni vizyonunu ortaya koydu. Londra Protokolü imzalandı. Kuzey Buz Denizi, Siber-Uzay ve Çin yolu görev kapsamı içine alındı. 2022’de NATO, Çin’i resmen hedef gösterdi. NATO için görev alanları kürseldi artık: Siber-Uzay, Arktik Bölge, Hint-Pasifik; pratik anlamla Çin’in kuzey, orta ve güney İpek Yolu kapsanacak çekilde; başka bir ifadeyle ise Rusya, Çin ve bu başat rakiplere (düşmanlara) ait nüfuz alanları.

Joe Biden ile Vladimir Putin, 2022 Mart ayında Cenevre’de ilk zirvesini 4 saatten uzun sürede gerçekleştirdiler ve anlaşamadılar. Putin uyanmadı mı?

Açıklanan “Biden Doktrini” ile ABD, Agnlosphere, AUKUS, NATO, G7 ve AB ülkeleri ile net bir biçimde anlaşmaya vardı, Rusya’ya karşı bir blok oluşturdu. Hatta Hindistan’ı da içine alacak biçimde QUAD kuruldu.

ABD, Orta Doğu’da İsrail ve Arap ülkeleri politikasını yeniledi. Orta Doğu ve Kuzey Afrika’yı (MENA) görev bölgesi olarak birleştirdi. Doğu Akdeniz Enerji ve Güvenlik İşbirliği Kanunu’nu 2019’da çıkardı. İsrail-GKRY-Yunanistan hattında güvenlik alanı oluşturdu, bu hat Doğu Akdeniz’den Balkanlar’a uzanmaktaydı.

Ukrayna Savaşı öncesinde ABD Akdeniz ve Karadeniz’de (Türkiye’nin de bölgesinde) hazırlıklarını yaptı, Yunanistan’a, Bulgaristan’a ve Romanya’ya askeri yığınak yaptı, yeni üsler açtı.

Ukrayna’da savaş başladı ve sürüyor… Nedir bu? Yeni Deniz Doktrini için Rusya bunca zamanı boşa mı geçirdi? Bence Rusya 2019’da NATO küresel misyonu açıkladığında veya bundan önceki tarihlerde Rusya böyle bir düzenlemeye gitmeliydi. İşte o zaman derdik ki; stratejik değerlendirmeyi yapabilen bir Putin yönetimi var; ama bugün bunu söyleyemiyoruz. Buna karşılık ABD kural koyucu pozisyonunda ve Rusya buna göre tepki verir haldedir.

YENİ DOKTRİN

Yeni doktrinden kabaca bazı noktalara değinelim:

Yeni doktrinde, Svalbard, Franz Josef Toprakları, Novaya Zemlya (Yeni Toprak) takımadalar ve Vrangel Adası’nda denizcilik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve etkinleştirilmesi öngörülüyor.

Rusya dışında, uzak bölgelerde görevde olan Rus gemilerinin çalışmasını sağlayan üs noktalarının yeterli sayıda bulunmadığı kaydedilen doktrinde, ABD’nin okyanuslarda hakimiyet kurma siyaseti ve NATO’nun Rus sınırlarına doğru altyapıyı güçlendirmesinin Rusya için tehdit oluşturduğu belirtiliyor.

Asya-Pasifik ülkelerinde Rus donanmasının lojistik merkezlerinin kurulmasının öngörüldüğü doktrinde, ülkenin güvenliğinin sağlanması ve okyanuslarda çıkarlarının korunması amacıyla Rus donmasının savaş kabiliyetinin artırılacağı ifade ediliyor.

Doktrinde, aniden ortaya çıkan ve öngörülmeyen salgın hastalıkların ülkenin denizcilik faaliyetleri için risk oluşturduğuna işaret ediliyor.

Doktrin, “Rusya’nın önceliğinin Hindistan’la stratejik ve deniz işbirliğinin yanı sıra İran, Irak, Suudi Arabistan ve bölgedeki diğer devletlerle daha geniş iş birliği geliştirmeyi” öngörüyor. 

Söz konusu belgede, “Bu doktrinin rehberliğinde Rusya Federasyonu okyanuslardaki ulusal çıkarlarını sıkı ve kararlı bir şekilde savunacak ve yeterli deniz gücüne sahip olarak bunların güvenliğini ve korunmasını garanti altına alacaktır,” ifadeleri yer alıyor.

Putin, konuşmasında Ukrayna’daki savaşa değinmedi ancak askeri doktrin, Rusya’nın Karadeniz ve Azak denizindeki “jeopolitik konumunun kapsamlı bir şekilde güçlendirilmesi” öngörülüyor.

Rusya’nın Japon Denizi’nden Beyaz Deniz’e kadar uzanan 37 bin 650 km’lik geniş kıyı şeridi, Karadeniz ve Hazar Denizi’ni de kapsıyor.

DEĞERLENDİRME

Rusya’nın Yeni Deniz Doktrini önümüzdeki dönemler için Karadeniz ve Akdeniz’de yeni tartışmaların yapılmasına sebep olacaktır. Bu Türkiye için yeni bir durumdur.

İfade ettiğim gibi ABD, Ukrayna Savaşı öncesinden itibaren Akdeniz, Ege, Karadeniz sahalarında özellikle Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya hattında askeri yığınak ve yeni üsler açmakla dengeleri değiştiren hamleler yaptı. NATO da bu bölgede faaliyetini artırdı. Akdeniz’de Rusya, Suriye’den Libya’ya yeni deniz gücü kullanma yöntemlerimi uygulayacak ve bu bakımdan kendisine ortak ülke arayacaktır. İlk planda amacı limanlardan yararlanmak ve daha dazla Rus silahı satmak şeklindedir.

Rusya’nın Yeni Deniz Doktrini’nin pratik anlamını yineleyim: 1) Yeni tehdit değerlendirmesi (ki ABD). 2) İlave deniz gücü (liman, savaş gemisi, denizaltı, denizci, silah ve mühimmat, teknoloji, komuta-kontrol, vs bunların görev yapacağı ağırlıklara göre coğrafyalar). 3) Yeni ortaklar. 4) Yeni çatışma alanları ve nüfuz alanlarında yaşanacak gri bölge operasyon süreçleri.

Bakalım kabak kimlerin başında patlayacak?..

NOT: Fikri mülkiyet hakları gereği bu bilgileri referans vererek kullanabilirsiniz.

Gürsel Tokmakoğlu

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

ÖNCEKİ YAZI

Stratejide Kazanmak

DİĞER YAZI

Yıpratma

Güvenlik 'ın son yazıları

Savaşta Teknoloji Kullanımı

Birincisinden dördüncüsüne kadar her nesil savaş biçiminde gördüklerimiz, sert güçten makine kullanım becerisine doğru bir değişimi gösterdi. Bugün yeni nesil savaşlar uygulanırken, artık beşinci nesil savaşlar oluyor, burada teknolojinin sahadaki taktik uygulama becerisini hesaba katmamız gerektiği açık. Konu şu, savaşta durumu değiştirme inisiyatifiyle hareket eden teknolojiyi kullanım bilinci yüksek askerleri düşünüyoruz. Bunlar bize yeni bir tariflerin yapılmasını gerektiriyor: Gelişen teknolojiye göre askerin sahadaki uygulamasını tam uyumlu hale getirmek, hatta askerin bu yeteneğine başvurarak savaşı kazanmayı bilmek.

Etki Ajanlığı Yasası

Bu çağda, etki ajanlarına karşı önlem almak ve ülke yararına çalışanların eline mücadele etmek adına imkan vermek gibi konularda aksi düşünülebilir mi? Bu gerekli, ülke güvenliği açısından yerinde bir hamle. En azında caydırıcılık çok önemli. Ajanlar ve etki ajanları öyle cirit atmasınlar... Gerekli önlemleri ve bu kapsamda belli yasal düzenleme imkanlarını yaratalım. Her türlü tehdit var. Onları caydıralım, caydırıcı nitelikte ülkenin somut eylemleri olsun. Türkiye'de istihbarat hizmetleri 2014'dan itibaren iyi bir seyirle gelişiyor. İlk olarak operasyon yapma imkanı oldu. Kötü mü? Operasyonel İstihbarat gayet başarılı. Teröristler ve bölgemizdeki hasım ülkeler bunu görüyorlar, dikkatleri çekildi. Şimdi de bu tür ilave yasalar olsun isterim. Doğru adım! Elbette ben bu konuyu istihbarat açısından ele alacağım, uzmanlığım bu yönde. Hukuk konusu ayrı.

Yeni Üstünlük Mücadelesi ve Savunma Anlayışı

Temel konumuz silahlanma ve polemoloji olacak. Bu alanda yeni anlayışları irdeleyeceğiz. Genel savunma ve silahlanma politikalarına, büyük güçlerin aldıkları pozisyonlara, örnek olarak ABD'nin savunma yöntemine ve son olarak yeni üstünlük mücadelesi kavramlarına değineceğim. Bahsedeceğim yeni üstünlük mücadelesi terimleri neler? Oyun değiştiricilik, sistemlerin sistemi mimarisi, otonom kor sistemler, tam baskılama veya üstünlük kurma (dominasyon), bütün yönleriyle nüfuz etme (penetrasyon), istihbaratın penetrasyonu ve caydırıcılık için silahlanmak, olacak. Bunları neyle yapabilirsiniz? Bu makalede size ipuçlarını vermiş olacağım.

Otonom Orduların Tartışması

Teknoloji geliştikçe otonom sistemler cephede yerlerini alıyorlar. Kara, hava, siber-uzay, deniz, derin ve geniş cepheler... Bu konu başka ülkelerde hem askeri hem sivil, çeşitli uzmanlarca tartışılıyorken, Türkiye'de henüz o noktaya gelinemedi. Savaşın bilim ve sanatı yönüyle ben size özgün bir tartışma başlatmak isterim.

İsrail’in İran Saldırısı ve Polemolojik Analizi

19 Nisan gecesi İsrail, İran-İsfahan'daki bir askeri hedefi vurdu. Önce alınan bilgiler ve geliş yöntemleri doğru mu yanlış mı tartışıldı. Ancak, olağanüstü denebilecek türden yeni bir süreçle ilgilendiğimiz gayet açıktı. Ben sizlere bir askeri analiz yaparak, eldeki bilgileri de kullanmak suretiyle, bazı poüemolojik sonuçlar çıkarıp sunmak istiyorum.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme