bruksel-sonrasi
Brüksel Sonrası

Brüksel Sonrası

26 Mayıs 2017
Okuyucu

NATO için bazı endişeler hep oldu ama dünkü zirvede de görüldü ki düzen değişmedi. Sorgulanmasına rağmen NATO sürekli genişledi ve güçlendi. Yine böyle oldu, dün hizmete giren Brüksel’deki yeni hizmet binası töreninde liderler bir kez daha NATO çatısı altında toplandı. Sorunları deşmeden gövde gösterisi yaptılar. Anlaşılan taşlar yerli yerinde duruyordu. Peki, Brüksel görüşmelerinden çıkarılan sonuçlar neler?

Atlantik ülkeleri daha düne kadar NATO ne işe yarıyor diyordu. Trump kampanyası esnasında üyelerin harcamalara katkı sağlamasını söylüyordu. Stratejistler tarafından Pasifik eksenine kayan silahlanma ve tehdit merkezine NATO bağlamında ne yapılabilir şeklinde sorular dile getiriliyordu. Hatta Türkiye Suriye ve IŞİD konusunda saldırıya uğradığı halde NATO devreye girmemişti. İsterseniz yardımcı oluruz gibisinden bir yaklaşımı olmuştu.

Brüksel’deki hava somut bir kararlılıkla önce kendi içine, sonra onları izleyenlere bir mesaj oldu. Hafta sonu İngiltere’de meydana gelen IŞİD terör eylemi tehdidi bir kez daha netleştirmişti. NATO bu küresel terör örgütü ile kararlılıkla mücadele edeceğini açıkladı.

Bu ziyaretle birlikte Trump NATO konusunu biraz daha yakından incelemiş oldu. Belki ilk ciddi testini Rakka ve Musul bölgelerinde başlatılacak IŞİD’e karşı harekatta görecek. Buralar için kullanılacak ağır silahlardan bir bölümünü PYD’ye geçen haftalarda gönderdiğine şahit olmuştuk, demek ki hazırlıklar sürüyor. Dolayısıyla Trump koalisyonu sahada test etmiş olacak.

Türkiye’nin haklılıkla savunduğu PYD/PKK hassasiyetiyle birlikte bu sahada nasıl bir tavır alınacağı konusu halen net bir biçimde cevaplanmış değil. Çalışmalar sürüyor deniyor. Hem Washington ziyaretiyle hem de Brüksel görüşmeleri ile anlaşılıyor ki Türkiye bu harekata katılma kararı verildi bile.

NATO görüşmeleri yanı sıra, Cumhurbaşkanı Erdoğan ziyaret programı içinde AB yetkilileri, yeni seçilmiş Fransa’nın genç Başkanı Macron ve Almanya’nın tecrübeli Şansölyesi Merkel ile görüşmeler yaptı. Mesaj netti: AB Türkiye’yi daha fazla oyalamasın, kararını versin.

Elbette bu toplantı Türkiye’nin AB’ye girmesi konusunu enine boyuna görüşüp çözme zamanını vermeyecekti. Ama bir temas fırsatı olmuştu. Zaman içinde irili ufaklı birçok sorun meydana gelmişti. Bu noktada asıl meselenin AB’nin Türkiye’ye bakışının netleşmesi olduğu gerçeği vurgulanmış oldu.

Bu bağlamda düşünülürse Cumhurbaşkanı Erdoğan da dost ve müttefiklerini yeniden gözden geçirme imkânı buldu. Bir kez daha taleplerini yineledi. Buna karşılık kendisine yöneltilen eleştirileri de dinledi. Ama asıl olarak Anayasa referandumundan sonra kendisinin muhatap kabul edilmesinin devam ettiği açıkça teyit edilmiş oldu.

Ne beklenebilir? Öncelikle söylemlerin değil olması gerekenlerin esas alınacağı bir sürece girilecektir. Trump NATO konusunda daha ılımlı düşünecektir. Türkiye Rakka harekâtına PYD ile farklı mevzilerde, sektörlerde olsa da saf tutacaktır. IŞİD’in Avrupa’ya yönelik terör saldırıları devam edebilir. Bu konuda Türkiye de gerekli tedbirleri sıkılaştırmak zorundadır. Bütün bunlar politik ve güvenlik konularını öne çıkaran bir süreci işaret edecektir. Üye ülkelerin iç politikaya yansımaları da bu merkezden devam edecektir. Sürüncemedeki asıl konular ötelenerek, acil olanlar gündemde yer tutacaktır.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

liderlerin-beyaz-saray-gorusmesi
ÖNCEKİ YAZI

Liderlerin Beyaz Saray Görüşmesi

isid-rakkayi-bosaltiyor-mu
DİĞER YAZI

IŞİD Rakka’yı boşaltıyor mu?

Politika 'ın son yazıları

24 views

Irak’ta Aydınlık Dönemin Başlangıcı

Türkiye, Bağdat'ta Irak ile tarihi bir süreci başlattı, atılan imzalar var, geliştirilen yeni stratejiyle birlikte yapılacak işler var. Bunlar ekonomiden, kültürden, güvenliğe uzanan işler. En önemlisi, inanmışlık, güven ve umut ışığı!..
39 views

Filistin-İsrail Politikası Hakkında

Ortadoğu'da, ABD'nin "kontrol bende" dediği bir ortamda, İsrail'in şımarıklıkları ve İran'ın anlamsız çabaları sürerken, Filistin konusunda nasıl ilerleme sağlanabilir? Bu dramatik konuyu aktörleri belirterek gözden geçirelim.
43 views

Stratejik Algı Yönetimi

Strateji ile algı yönetimi bahislerini, canlı örnek olduğu nedenle, Ortadoğu, ABD ve İsrail ile açıklayacağım. Buradaki amacım yaşamda ve çıkarları elde etmede dilin ve yaratılan algının kullanılmasının ne kadar etkili olduğunu göstermektir. Evet, temel olarak bu bir iletişim konusu olsa da görüldüğü üzere, ülkelerin mücadeleleri ve savaşların nedeni dahi olabilmektedir.
76 views

Yapay ve Doğal

Size analitik bir yöntemle, halen Ortadoğu'daki onca yapaylığa ve yürütülen negatif amaçlı algıya rağmen, Türkiye'nin ne denli doğallık içinde ve istikrar amaçlı politika yürüttüğünü açıklayacağım. ABD ve Rusya gibi büyük güçlerin yanısıra, bölgede İran ve İsrail arasında yaşananları kavramsal boyutta irdeleyeceğim. Analizin her bir basamağında belirginleşen kuralları açıklayacağım.
121 views

İsrail, İran ve Gazze

Genel bir değerlendirme yapalım, çünkü İsrail, 7 Ekim saldırısından 6 ay geçti ve "bugün Gazze'de üçüncü aşamaya geçtik" dedi. Bu ne demektir, bölgede başka ne gibi gelişebilir olabilir, hepsini inceleyelim.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme