hdp-ile-nereye
HDP ile nereye?

HDP ile nereye?

1 Ekim 2015
Okuyucu

Seçimlerin devre arasındayız.

Mevcut iktidarın güç kazandığı pozisyonunu tek başına iktidar olmakla muhafaza etmek, anayasayı kendi istediği şekilde yazmak ve onaylatmak, Türkiye’yi daha uzun yıllar yönetmek arzusu ve planı alenen ortadadır.

Muhalefettekilerden HDP sürekli evrilerek bugünkü kazanım noktasına gelmiştir. Çıkış noktasında itibaren bir “Kürt partisi” olma hüviyetiyle politika yaptı. Bu dönemde, örneğin 1990’lı yıllarda seçim kampanyaları esnasında Diyarbakır’da herhangi birine, “Kime oy vereceksin?” şeklinde sorulduğunda, şuna veya buna değil, “Tabi ki Kürt partisine,” cevabı alınırdı. “Bu bir Kürt partisi ise diğerleri ne?” diye sorulduğunda, “Onlar Türk partisi,” demekteydiler. Güney Doğu’da yıllarca yapılan propaganda bir anlayış geliştirmiş idi; politik yelpaze Kürt ve Türk parti (kaç parti olursa olsun ve genelde ne kadar oy alırsa alsın,) şeklinde idrak edilmiş haldeydi. Bugün bu durum değişti mi? Bölgeyi bilenler cevap vereceklerdir; hayır!

Yeterli kazanımlarını elde ettikten sonra Türkiye çapında belli ayrılıkçı, muhalif, karşıt, ideolojik ve kimlik siyasetiyle bir açılım yolu arayanların temsilcisi olacak şekilde çeşitli zümrelerin birleşimiyle HDP’ye dönüşüm sağlandı. Ben bu duruma “karşıtların muhalefeti” adını taktım.

İşte bu kanat Türkiye üzerine masum veya kötü planları olan uluslararası kesimlerin, Batı’nın ve iç dinamiklerin bir fırsatına dönüştü. Karşıtların muhalefeti Türkiye üzerinde düşüncesi olanların her türlü biçimde işbirliği yapabileceği bir mecra halinde görülmekte ve destek bulmaktaydı. Başka bir anlamda bakılırsa, “Kürt meselesinde” yeterli bir kazanım sağlandı, şimdi bir üst basamağa adım atmak suretiyle politik kapsayıcılık hüviyetine dahil olundu, bu sayede eldeki “mikro milliyetçi” kazanım seviyesinden geri düşülmemesi garantilenmiş oldu.

Böylece her ne kadar iktidar olamasa ve nihai amaçlarına yakın zamanda ulaşamasalar da bugünkü iktidarın karşısındaki temel muhalefet HDP ile belirginleşmiş oldu. Bu argüman çoğu olup bitene karşıt kişi, kesim ve çıkar gurubu açısından önemli bir hamle olarak kabul gördü.

Politik muhalefet cephesinde başka kimler var? CHP, MHP ve son seçimlerde yeterli oyu alamayan irili ufaklı diğer partiler.

Türk Siyaseti için hangi formül neyi sağlar? İktidarın tek başına seçim kazanması ihtimali vardır. Değilse AK Parti’nin CHP veya MHP ile koalisyonu söz konusu olabilir. Eğer barajı aşarsa, ki açma ihtimali yine vardır, HDP bundan böyle Türk siyasi arenasında temel muhalif kanattır.

HDP Türkiye’yi nereye taşır? Kabul gören ölçülerle HDP tarafından Türkiye Cumhuriyeti’nin refah ve güven veren bir ülke halinde bütünlüğünü tesis etmeyi esas alan parti olarak muhalefet yapacağını düşünmek safdillik olur. İçlerinden belli kesimler bunu isteseler de başlangıçtan beri kültürlenen maya bir engel niteliğindedir. Söylemleri elbette barışçı dilden olmaktadır. Sürekli bilinen özgürlük, eşitlik, temel insan haklarını ve hürriyetlerini savunurlar. Orta Doğu’da çözüm için kendilerinin önemli bir fırsat olduklarını savunarak siyaset yapmaktalar ve yapmaya devam edeceklerdir. Bu tür konulara hassasiyetleri olanlar kendileri için bir “sözcü” bulmuş gibi düşüneceklerdir. HDP Türkiye’yi daha ileriye, ileri demokrasiye değil, karışıklıkların dinmeyeceği ve çatışmaların bitmeyeceği bir Orta Doğu ülkesi halinde tutacaktır.

Acaba bu kimin işine gelir?

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

suriye-krizi-ve-turkiye
ÖNCEKİ YAZI

Suriye Krizi ve Türkiye

rus-tarzi
DİĞER YAZI

Rus Tarzı

Politika 'ın son yazıları

31 views

Irak’ta Aydınlık Dönemin Başlangıcı

Türkiye, Bağdat'ta Irak ile tarihi bir süreci başlattı, atılan imzalar var, geliştirilen yeni stratejiyle birlikte yapılacak işler var. Bunlar ekonomiden, kültürden, güvenliğe uzanan işler. En önemlisi, inanmışlık, güven ve umut ışığı!..
42 views

Filistin-İsrail Politikası Hakkında

Ortadoğu'da, ABD'nin "kontrol bende" dediği bir ortamda, İsrail'in şımarıklıkları ve İran'ın anlamsız çabaları sürerken, Filistin konusunda nasıl ilerleme sağlanabilir? Bu dramatik konuyu aktörleri belirterek gözden geçirelim.
46 views

Stratejik Algı Yönetimi

Strateji ile algı yönetimi bahislerini, canlı örnek olduğu nedenle, Ortadoğu, ABD ve İsrail ile açıklayacağım. Buradaki amacım yaşamda ve çıkarları elde etmede dilin ve yaratılan algının kullanılmasının ne kadar etkili olduğunu göstermektir. Evet, temel olarak bu bir iletişim konusu olsa da görüldüğü üzere, ülkelerin mücadeleleri ve savaşların nedeni dahi olabilmektedir.
79 views

Yapay ve Doğal

Size analitik bir yöntemle, halen Ortadoğu'daki onca yapaylığa ve yürütülen negatif amaçlı algıya rağmen, Türkiye'nin ne denli doğallık içinde ve istikrar amaçlı politika yürüttüğünü açıklayacağım. ABD ve Rusya gibi büyük güçlerin yanısıra, bölgede İran ve İsrail arasında yaşananları kavramsal boyutta irdeleyeceğim. Analizin her bir basamağında belirginleşen kuralları açıklayacağım.
124 views

İsrail, İran ve Gazze

Genel bir değerlendirme yapalım, çünkü İsrail, 7 Ekim saldırısından 6 ay geçti ve "bugün Gazze'de üçüncü aşamaya geçtik" dedi. Bu ne demektir, bölgede başka ne gibi gelişebilir olabilir, hepsini inceleyelim.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme