israil-turkiye-iliskisi
İsrail Türkiye İlişkisi

İsrail Türkiye İlişkisi

11 Haziran 2020
Okuyucu

İsrail’de üç seçim sonrasında nihayet Binyamin Netanyahu ve Benny Gantz anlaştılar ve yeni bir hükümet kurdular. Bu hükümet daha yemin etmeden ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Tel Aviv’e ziyaret gerçekleştirdi ve özellikle Netanyahu ile hem ‘Yüzyılın Anlaşması’ adını verdikleri o garabetin devreye konması süreci üzerine görüştüler hem de İsrail’in Çin ile ilişkilerinde dikkatli olması konusunda ABD tembihte bulundu. Biz de Doğu Akdeniz’deki gelişmeler çerçevesinde konuları gözden geçirelim.

Türkiye ve İsrail arasındaki meseleler bir süredir neredeyse askıda duruyor. Birbirini her yönü ile en iyi tanıyan iki toplum ve ülke olarak Türkiye ve İsrail tam tabiriyle bölgesel dinamikler açısından belirleyici özelliklere sahip iki güçlü devlettir. Bölgesel bu denli mesele varken ve her geçen gün yenilerinin ekleneceği bir potansiyelden söz ediliyorken, diplomasinin ilk atabileceği adımlar; 1) mevcut meselelere çözüm bulması, 2) bunun ilerisinde bölgesel istikrar ve 3) kaynakların hakkaniyetle paylaşılması ilkesinden hareketle kullanılmasını sağlamak, başlıkları altında toplanabilir. 

Diplomatik açılımın ilk adımını hangi konudan başlayarak atmak gerekir? Ümit vaat eden bir konu daha elverişli olacaktır ve diğer meselelerin görüşülmesi üzerine motivasyon sağlayacaktır.

COVID-19 sonrası dünyadaki ve bölgedeki yeni dengeler açısından bu tür temel ilkelere dayalı belirgin ilerlemeler için gerekli iradenin olduğunu ve konjonktürel altyapıya sahip bulunulduğunu taraflar teyit edeceklerdir. Öyleyse ilk adımı atanın yeni kurulan İsrail Hükümeti’nin yapıcı bir konuyu Türkiye’ye hatırlatarak bir kapı aralama niyetinde olması beklenebilir. Örneğin Türkiye ve İsrail arasında tıpkı Libya’daki gibi bir Münhasır Ekonomik Bölge sınırı anlaşması çalışmaları başlatılabilir. 

Böylesi bir adım ile ilişkilerin trafiğinin artması süreci de mümkün olacaktır. Bu tip bir deniz sınırı belirlenmesi konusunun somutlaşmasının üzerine hem iki ülke ilişkilerinde bir ivmelenme gerçekleşecek hem de bölgede kendini şu an çıkmazda gören ve ne yapacağını arayan diğer devletlerin kendini bulmaları sağlanabilecektir.

Gürsel Tokmakoğlu

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

zorlanan-yunanistan
ÖNCEKİ YAZI

Zorlanan Yunanistan

demokrasinin-koklesmesi
DİĞER YAZI

Demokrasinin Kökleşmesi

Politika 'ın son yazıları

16 views

Rusya’nın Kharkiv Harekatı

Son günlerde Ukrayna-Rusya savaşında önemli bir gelişme var. Rusya için Kharkiv harekatı çok önemli bir koz olacak. Bu kez Rusya tarafı daha derli toplu harekat yapıyor, politikada daha akıllıca ifadeler seçiliyor. Zelensky ise endişeli görünüyor.
67 views

Politik Vizyona Göre Konumlanma Stratejisi

Ülkeler için sihirli kelimeler refah ve güvenlik, öyle değil mi? Peki 2030’lardan sonrasına bakın, dünyadaki gelişmeler ve Türkiye özelinde cevap arayın, vizyonumuz ve stratejimiz ne, refah ve güvenlik için neler düşünülmeli? Bu stratejik-vizyona esas olacak şekilde, politik anlayışımız, sosyo-politik ve sosyo-ekonomik etkileşimlerimiz ne durumda, neredeyiz, ne tarafa doğru gidiyoruz, riskler neler?
65 views

İsrail Gazze’de Ne Yapmak İstiyor? 

Hamas-İsrail çatışmasında 7 Ekim’den bu yana 212 gün geçti, Gazze konusunda ne noktadayız? Şurası net, 12 bini çocuk 35 bin Gazzeli öldürüldü, 1,5 milyon insan şu anda çok zor şartlarda yaşıyor, en son noktada Refah’a saldırı oldu olacak türü bir İsrail baskısı da sürüyor.
87 views

İkinci One Minute

Eğer dünya büyük bir krize doğru giriyorsa, Türkiye yaşadıklarının yaralarını büyük ölçüde sardı, geleceğe hazır gibi, ekonomik sorunlarla ilgilenmeyi bir yana koyuyorum, ama İsrail yeni ve kaotik dünya dönemine daha büyük bir sorunlarla gireceğe benziyor. Gazze konusu travmatik! Bu stratejik analizi, Türkiye merkezinde gerçekleşen olaylarla açıkladıktan sonra, 2024 itibariyle gelecekte bizi neler bekliyor, diye sorarak ele alıyorum.
74 views

Amerika’da Gazze Protestoları

Gazze'deki yaşanan zalimce olayların gerçekliği ve Batılı politikacıların ikiyüzlü uygulamaları bugün Amerika'da tartışılıyor ve protesto ediliyor. Yarın bu protestolar Avrupa'da da yaygınlaşabilir. Öyleyse diyebiliriz: Gazze sınırlarını aştı!
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme