kasikcidan-pompeoya
Kaşıkçı'dan Pompeo'ya

Kaşıkçı’dan Pompeo’ya

17 Ekim 2018
Okuyucu

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo bugün Ankara’da, dün Suudi Arabistan’da idi. Konu Gazeteci Cemal Kaşıkçı davası. Bu kadar mı? Başkan Donald Trump bir şahsın vakıası sebebiyle mi, “Git bak, ne olmuş orada,” demek için mi Dışişleri Bakanı’na bölgeye gönderdi? Cemal Kaşıkçı davası üzerine resmi yetkililer çalışıyor. Dava sıradan insanlar için, “Neden bu denli önemli oldu?” dedirtecek bir konu haline dönüştü.

Devlet terörü mü?

Nedir Kaşıkçı davasının tanımı? Eğer öldürüldü ise (ki resmi açıklama gelene kadar bu sadece bir hipotezdir,) bu bir cinayet midir? Örneğin buna, “Suudi Krallığı’nda birileri veya bizatihi Veliaht Prensin yanıbaşında duranlar tarafından, Kraliyetin bilgisi dahilinde, sadece muhalifleri yok etmek amaçlı işlenen bir cinayettir,” mi denecek? Yoksa bu bir “devlet terörü” müdür?

Eğer cinayet ise Pompeo bu seyahatte başka amaç güder, devlet terörü ise daha başka. Zira cinayet ise hipotezlere bakın; ABD’nin bildiği var, durumu kontrol etmek istenebilir veya oraları düzenlemeye zorunlu bir durum var…” Fakat bu bir devlet terörü ise “Tamamen ABD kontrolünde olan bir Krallıkta bu olaya kimler, hangi politikalarla, nasıl sebebiyet verdiler?” sorusunun cevaplanması söz konusudur. İşte o zaman devlet terörü bahsi çok önemli oluyor, ABD yıllardır Suudiler üzerinde söz sahibidir, bu durumda bu olay bize, “Ortadoğu’da ABD politikaları iflas mı etti?” sorusunu sordurtur.

İstihbarat olayı mı?

Kimdir Kaşıkçı? Şu bizim dilimize dolandırdığımız “ajan” sözcüğü var ya, şimdi bu sözcük Kaşıkçı için söylenebilir mi? Şu an söylenemez. Çünkü Kaşıkçı bir gazeteci. Peki ne söylenebilir? Çok şey bilen bir adam! “Ama eskiden istihbarat işlerinde çalıştı!..” Çalışmış olabilir, şimdi bir bilendir, hepsi bu! Neyi bilir? İlişkileri, giden-gelen servetleri, vs.

Ya Pompeo? O zaten üç-beş ay önce CIA Başkanı idi, Trump onu Dışişleri Bakanı yaptı. Şimdi ajan, istihbaratçı değil!

Bu olay ABD’nin CIA operasyonu mu? Olur mu öyle birşey? ABD kontrol ettiği böylesi kritik bir bölgede, böylesi basit, cahilce ve acımasızca (yine hipotezlere istinaden söylüyorum,) bir olayın olmasını gerçekten istemez, izin bile vermez. Ya Suudi İstihbaratı? Olabilir. Çünkü onların kültüründe bu var.

İstihbarat tanımı nereden baktığınıza bağlı olan bir konudur.

Değerlendirme

Pompeo görüşmelerini tamamlayacak ve kendisini dinleyeceğiz; ne diyecek? Bu bakış açılarından hangine ait ipucu olacak, göreceğiz.

Eğer Prens Selman bir “kötü adam” ise Pompeo onun elini sıkmış ve dünya kamuoyuna poz vermiştir. Diplomaside bunu görmezden gelmek mümkün olabilir belki!.. Hem daha net bir sonuç yok, olayı “aydınlatmak” için çok taraflı bir şekilde çalışmalar sürüyor. Bazı işleri de ketumiyeti ve bilgi sızmalarını idare edenler düşünsünler…

Ama şahsen benim söyleyeceğim, Ortadoğu’yu bu denli uzaktan idare etmek zordur ve ABD yıllardır bunu yapagelmektedir. Soğuk Savaş zamanında ve Bilgi Çağı öncesindeki dönemlerde olaylar ve politika başka ceryan ederdi, şimdi çok başka! ABD bazı konularda kendine çekidüzen verecektir, bu geri adım atmak olamaz, ancak daha ince hesap yapma yönünde olabilir.

Türkiye nerede? Baştan sona duruşu yerinde oldu ve sonuçta her ne olduysa, bu durumdan insanlık adına ders çıkarılacak sonuçların önünü açtı.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

ÖNCEKİ YAZI

Cemal Kaşıkçı Olayı

diplomatik-misyonlar-teror-yuvasi-degildir
DİĞER YAZI

Diplomatik Misyonlar Terör Yuvası Değildir

Politika 'ın son yazıları

14 views

Rusya’nın Kharkiv Harekatı

Son günlerde Ukrayna-Rusya savaşında önemli bir gelişme var. Rusya için Kharkiv harekatı çok önemli bir koz olacak. Bu kez Rusya tarafı daha derli toplu harekat yapıyor, politikada daha akıllıca ifadeler seçiliyor. Zelensky ise endişeli görünüyor.
67 views

Politik Vizyona Göre Konumlanma Stratejisi

Ülkeler için sihirli kelimeler refah ve güvenlik, öyle değil mi? Peki 2030’lardan sonrasına bakın, dünyadaki gelişmeler ve Türkiye özelinde cevap arayın, vizyonumuz ve stratejimiz ne, refah ve güvenlik için neler düşünülmeli? Bu stratejik-vizyona esas olacak şekilde, politik anlayışımız, sosyo-politik ve sosyo-ekonomik etkileşimlerimiz ne durumda, neredeyiz, ne tarafa doğru gidiyoruz, riskler neler?
63 views

İsrail Gazze’de Ne Yapmak İstiyor? 

Hamas-İsrail çatışmasında 7 Ekim’den bu yana 212 gün geçti, Gazze konusunda ne noktadayız? Şurası net, 12 bini çocuk 35 bin Gazzeli öldürüldü, 1,5 milyon insan şu anda çok zor şartlarda yaşıyor, en son noktada Refah’a saldırı oldu olacak türü bir İsrail baskısı da sürüyor.
87 views

İkinci One Minute

Eğer dünya büyük bir krize doğru giriyorsa, Türkiye yaşadıklarının yaralarını büyük ölçüde sardı, geleceğe hazır gibi, ekonomik sorunlarla ilgilenmeyi bir yana koyuyorum, ama İsrail yeni ve kaotik dünya dönemine daha büyük bir sorunlarla gireceğe benziyor. Gazze konusu travmatik! Bu stratejik analizi, Türkiye merkezinde gerçekleşen olaylarla açıkladıktan sonra, 2024 itibariyle gelecekte bizi neler bekliyor, diye sorarak ele alıyorum.
74 views

Amerika’da Gazze Protestoları

Gazze'deki yaşanan zalimce olayların gerçekliği ve Batılı politikacıların ikiyüzlü uygulamaları bugün Amerika'da tartışılıyor ve protesto ediliyor. Yarın bu protestolar Avrupa'da da yaygınlaşabilir. Öyleyse diyebiliriz: Gazze sınırlarını aştı!
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme