rusya-ne-yapiyor
Rusya Ne Yapıyor?

Rusya Ne Yapıyor?

8 Ekim 2015
Okuyucu

Suriye ve Suriye-Türkiye bölgelerinde Rus Silahlı Kuvvetleri’nin faaliyetleri üzerine NATO Genel Sekreteri kararlılık ve caydırıcılık açıklamaları yaptı. Sürekli basına çıkan NATO Rusya’ya bir tür, bölgeden çekil, demek istiyor. ABD ve Avrupa’dan da Rusya’ya yönelik eleştiriler geliyor. Türkiye ise doğrudan Rusya’ya “orada dur” diyor ve ortak yatırımların sekteye uğrayabileceği türünden açıklamalarla konuya değişik boyutlar ekliyor.

Bu gelişmelere rağmen Rusya Suriye’deki faaliyetlerini henüz durdurmuş değildir. Bunun ötesinde bir şey daha yaparak adeta meydan okuyan br tavır içinde olmuştur. Hazar denizinden gemilerde konuşlu güdümlü füze sistemleri ile Suriye hedeflerini vurmuştur. Bunun anlamı nedir?

Rusya’nın kendine tepkili ülkelere fiili mesajı şudur: Sadece Suriye’de değil, her yerdeyim; istenen hedefleri oturduğum yerden de vurabilirim; hatta stratejik kuvvetlerimi işin içine sokabilirim…

Bütün bunların ışığında ne söyleyebiliriz? “Rusya’nın Hazar’dan Suriye’ye füze fırlatmasıyla konuyu Batı’ya bir tür göz dağı vermesi,” şekilinde okunabilir. Peki, Rusya bu hamlesi ile gerçekten birşey elde edebilir mi, zaman içinde göreceğiz.

Öyleyse sorun daha da derin okunması gereken bir hal haline gelmiş görülmektedir.

  • Esad, “Abiler işin içinde, ben biraz dinleneyim,” bile diyebilir.
  • Orta Doğu’daki üslerinden Rusya’nın çıkmak istememek istemesi bu şekilde anlatılmış olabilir.
  • Rusya, Batı’nın Ukrayna meselesine gösterilen tavrı “geri adım atın” mesajı vermiş olabilir.
  • Rusya Türkiye’yi “başka konularla meşgul edilen ülke” olarak görüyor olabilir.

ABD ve Avrupa için konuyu değerlendirelim: “Nihai amaç hasıl oluncaya dek Rusya gösterecekleri göstersin, sabırla izleyelim,” diye düşünebilirler.

NATO, Türkiye fiilen bir karşı koyma içine girerse, örneğin bir Rus hava vasıtasına karşı ateş açarsa, daha sıkı tedbirler aldığını gösterebilir. Örneğin birlik intikallerine başlayabilir. Değilse bu tür politik söylemleriyle kararlılık göstermeye devam edebilir.

Türkiye ise Suriye’den dolayı zaten zarardadır. Bir de Rusya ve Batı’nın arasındaki sürtüşmesi şeklinde görülebilecek bir gelişmeden dolayı olumsuzluk içine girebilir. Neler var? Seçimler var; PKK ile güvenlik sorunu var; ekonomik şartlar giderek “eksi” seviyelere dönmüş görünüyor, vs. Sorun uzarsa ve değişik boyutlarıyla gelişirse Türkiye bundan ne kazanır, ne kaybeder, zor bir denklemle karşı karşıyadır.

Görülecekler için meraklanıyoruz. Net çözüm oluşuncaya kadar zamanın uzaması demek olur? Bu, Türkiye’nin daha zor şartlara sürekleneceği anlamına gelecektir. Şimdilik bu noktaya bakmamız dahi yeterlidir.

Konu giderek bölgesel olmaktan çıkıp, küresel olmaya dönmeye başlamıştır.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

secimden-oncesi-ve-sonrasi
ÖNCEKİ YAZI

Seçimden Öncesi ve Sonrası

ben-siz-ve-o
DİĞER YAZI

Ben, Siz ve O

Politika 'ın son yazıları

80 views

Yerelde Yapısalcılık

Bir olaya bakış yöntemimde felsefe ve tarih olmaz ise ben bunu oldukça eksik görürüm. Hemen herkesin siyaset, seçim, belediye, vs. konuştuğu noktada ben, bu işte temel felsefe ve asıl stratejik açıklama nerede diye arıyorum. Dolayısıyla felsefi yaklaşım ve stratejik bakış tarzı siyaset üstüdür. Benim açıklamalarım bu noktada değerlidir; mevcut yapılanlar gibi değil, başka türlü tartışmaları kapsamaktadır. Açıkça yazayım: Kim kazanacak, iktidar veya muhalefet ne yapacak, türü ifadelerle değil; imar neye göre olmalı, altyapı ve üstyapı nasıl planlanmalı, ülke ekonomisine uyumluluk ne şekilde sağlanmalı, kanunlar ne içerikte olmalı, gibi piramidin üstündeki meseleler önemlidir.
126 views

Emperyalizm

Bugünün anlayışı, küresel imkanlar içinde sahip olunan alanları artırmak ve güçlenmek, değer üretimi rekabetinde gerilerde kalmamak fikri üzerinedir. Ruslar gibi sürekli “kahrolsun emperyalizm” diyeceğinize, “ben hangi değeri üretebiliyorum, hangi büyük pazarda kaça satıyorum,” diye bakın isterim. Bugün ülkeler bazında ABD, İngiltere, Çin, Japonya, Güney Kore, birlik bazında Avrupa Birliği, küresel şirketler bazında sürekli sayısı artan ve yenilik üretenler, esasen bunlar değerleri zorluyorlar ve muhatap alınıyorlar. Daha fazla muhatap alınabilmek için yapılması gerekenler belli! Olan şu: Muhatap alınanların ve değer üreticilerinin daha fazla yayılması fikri!..
136 views

Doku Bozumu

Bu makale Ortadoğu'da kangren olan meseleleri stratejik düzlemde incelemektedir. Mevcut dokuyu bozan yapay düşünceler ile gerçekte olanlar arasındaki farkı bütün çıplaklığıyla dile getirmektedir. Halen bölgede savaş, çatışma, suç, terör, işgal, soykırım, gibi pek çok olumsuzluk yaşanmaktadır. Uluslararası sistem bu olup bitene çare bulamamaktadır. Suriye, Irak, Lübnan, Yemen, Libya, gibi ülkelerin halkları harap ve bitap düşmüş durumdadırlar.
192 views

Devlet-dışı Aktörler

Burada gayet karmaşık, iç içe geçen ve masum insanların istismarına dönük olayları ihtiva eden, bütün gayrimeşru faaliyetleri, politikaları, planları ve operasyonları, terörizmden tutunuz, vekalet savaşlarına, buradan iç savaşlara, gri bölge operasyonlarına, meşru görünse de esasen çıkara hizmet edenlere, meşru siyaset yapmak ve bunu geliştirmek varken, siyaset alanını anti-demokratik yöntemlerle daraltanlara kadar, birçok durumu kısaca da olsa açıklama imkânımız oldu. Meşruluk ile gayrimeşruluk arasındaki perdeyi görmek veya belirlemek çok çok önemlidir. Ben de sizler de hep birlikte bu dünyada birer aktörüz, tıpkı devletler, hükümetler, liderler, şirketler, gibi. Politika, insana has bir yetenek, işlev ve özelliktir. Meşruiyet dahilinde kalabilmek çok önemlidir. İnsanlar, istikrar, barış ve esenlik içinde yaşamayı, gelişmeyi, evlatlarını refah ve güven içinde yetiştirmeyi istemektedir.
127 views

ABD ile Yeni Bir Sayfa mı?

Geleceğe bakıyoruz, öyle değil mi? Mesela NATO’nun genişlemesi yönüyle İsveç’e onay verildi, bunun karşısında F-16 modernizasyonu gerçekleşecek. Hatta şimdiden aradaki başka tıkanıklıkların giderilmesi açısından olumlu açıklamalar yapılıyor, kamuoylarına bilgiler veriliyor, bunların bir anlamı olmalı.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme