teror-ve-mesruiyet
Terör ve Meşruiyet

Terör ve Meşruiyet

24 Eylül 2018
Okuyucu

Terör ve meşruiyet kavramlarını doğru anlamamız gerekiyor. Yaratılan yeni gerçeklik ile ortaya atılan politik argümanların etkisi altında kalmamamız gerekiyor. Bu baskın atmosferde görüşlerimizde kaymaların olmaması gerekiyor. Bütün bu hususlarda temeli sağlam olan ve bir insan olarak değerlerimizi savunmamız için sürekli aklımızda durması gereken noktaları bir kez daha gözden geçirmek ister misiniz?

Bir kere şu noktada anlaşalım: Meşruiyet, insanlığın bugüne kadarki birikimine istinaden belli bir medeni kültürle anlaşılabilen bir tanımlamadır ve esasta hukukilik, hak ve adalet arar.

Meşru devletler ile terör devletleri arasındaki fark, bakış açısına göre değil, insani değerlere göre ve beli bir doğruluk payı aranarak bulunur. Örneğin, “Suriye’de Esad rejimi meşrudur,” dendiğinde belli çevrelerce çıkar amaçlı olarak belli bir doğruluktan bahsedilebilir, ama esasta yanlış vardır. Neden? Çünkü bu bir terör devletidir. Neye göre? Kendi halkına zulmettiğinden. Kendi halkına kimyasal silah kullanır, işkence eder, katleder, göçe zorlar ve bütün bunlar uluslararası camiada, yani insanlığın topyekûn değerleri bakımından bir hukuksuzluk konusudur. Öyleyse “hem meşru hem de değil,” demenin bir anlamı olmaz.

Terör konusu bellidir. “Senin teröristin, benim teröristim,” bahsi akıl karıştırmak ve çıkarları meşrulaştırmak için ortaya atılan bir argümandan öte değildir. PKK bir terör örgütüdür. Bebek katilidir, uyuşturucu ve silah ticareti yapar, yasadışı para toplar, gençleri zorla dağa kaçırır, halka zulmeder, onlara baskı kurar, masum insanlara ateşle saldırır, tanımlı olan “terör yolu ile eylemler” yapar, başka terör örgütleriyle işbirliği yapar, kendine göre uydurma bir hukuk işletir. Buna Suriye’deki menfaatleri gereği ABD, “Suriye Demokratik Güçler” derse ve alıp ellerine kendi envanterinden veya başka sahalardan temin ettiği ağır/hafif silahları verirse, onları eğitirse, elbise giydirirse, sembollerle kurumsallaştırırsa, meşruiyet vermiş olur mu?

ABD, “yeni gerçeklik” ile bir dış politika alanı açmaya kalkarak insanlığın bunca birikmiş erdemine bir kara leke sürmenin peşine düşmüştür. Bu itibarla sadece terör konusu değil, başka alanlarda da çıkarı öne çıkaran ve insanlığın birikimine karşı duran bir tutum içindedir. Örneğin ekonomideki bu kural bilmez davranışlar, rezerv para olan doları bir silah gibi kullanması, insanlığa karşı bir meydan okumadan öte davranışlar değildir. Bu fütursuzca davranışlar insanlığı daha da kötümser bir hale sokmaktadır. Bu bile terörize olan toplumların meşruiyetini zorlamakla alakalı yeni bir tartışma alanı açmaktadır.

Türkiye, bekli klasik manada görülecektir ama sağlam olan budur aslında, terörü en aza indirmekle ilgili bütün çabalara yeşil ışık yakan, daha ahlaklı ve erdemli bir politika ile insanlığa örnek olan davranışlar sergilemektedir. Suriye’de PKK, PYD/YPG, SDG gibi matruşkalara bu gözle bakmaktadır. Esad rejiminde böyle bakmaktadır. Neden? Hak, hukuk, adalet, insanlığın vicdani birikimi vs. değerlerle belirginleşmiş olan ortak anlayıştan dolayı.

Şöyle deniyor: “Esad bir devlet başkanıdır, BM’de temsilcisi vardır. DAEŞ veya muhalifler, ılımlı veya radikal, hepsi Esad tarafından terörist olarak tanımlanmaktadır. O halde Esad’a göre olan sana göre olanla mukayese ediliyorsa, ben de senin bakımından olana kendimce tanım getiririm ve senin terörist dediğine ben demem.”

Bu nasıl bir mantık, nasıl bir anlayış? İnsanlık böylesi yaklaşımlarla geleceğini doğru düzgün nasıl inşa eder?

Benim halkımdan bir kesim de bu kıyaslamalar içinde aklı karışıyor (veya çıkarı olanlar bilerek yapıyor,) sonra kendi devletinin politikalarını görmezden gelmeye kalkışıyor. Hatta, “FETÖ için bile “terörist mi ki…” diyenler çıkabiliyor! Bütüne bakmak, doğru yolu görmek, konjonktürü ve ideolojileri başka başka görmek, politikaları anlayabilmek gerekiyor. Bazıları kendince ilkeliyim derken, aslında teröristle işbirliği halinde hareket ediyor. İnsanlık tarihi üzerine bu “yaratılan yeni gerçeklik” ile saldıranların oyuncağı oluyor.

Şu akla bakın! DAEŞ ve PKK ile yola çık, ilave silahlı paralı askerleri (istihbarat ve özel harekat yapabilen şirketler) sahaya sür, kendi halkına demokrasi ve insan hakları derken, başka coğrafyalardaki toplumları kendi içindeki zaaflarla birbirine düşür, durumdan istifade ile siyasi coğrafya haritalarında değişiklik yap, buna meşruiyet de. Oldu!.. Sen ölen masumları görmüyor musun ki? Esasa bak, esasa…

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

guneyimizde-ne-oluyor-ve-ne-olabilir
ÖNCEKİ YAZI

Güneyimizde Ne Oluyor ve Ne Olabilir?

bm-kursusunde-abd-baskanindan-itiraflar
DİĞER YAZI

BM Kürsüsünde ABD Başkanı’ndan İtiraflar

Politika 'ın son yazıları

25 views

Politikada Gri Kavramlar

Size politika amaçlı yapılan propaganda konusu içinde yer alan kavramsal bir temayı sunuyorum, grilik. Gri kavramların dış ve iç politika yansımalarına bakacağım. Özellikle ABD dış politikasında kendi çıkarına yaklaşımlar sergilemesi neticesinde görülen gri kavramlar konusunu işleyeceğim. Buna örnek olarak Filistin-İsrail, terörle mücadele, sözde soykırım tasarısı gibi konular da yer alacak.
102 views

Yerelde Yapısalcılık

Bir olaya bakış yöntemimde felsefe ve tarih olmaz ise ben bunu oldukça eksik görürüm. Hemen herkesin siyaset, seçim, belediye, vs. konuştuğu noktada ben, bu işte temel felsefe ve asıl stratejik açıklama nerede diye arıyorum. Dolayısıyla felsefi yaklaşım ve stratejik bakış tarzı siyaset üstüdür. Benim açıklamalarım bu noktada değerlidir; mevcut yapılanlar gibi değil, başka türlü tartışmaları kapsamaktadır. Açıkça yazayım: Kim kazanacak, iktidar veya muhalefet ne yapacak, türü ifadelerle değil; imar neye göre olmalı, altyapı ve üstyapı nasıl planlanmalı, ülke ekonomisine uyumluluk ne şekilde sağlanmalı, kanunlar ne içerikte olmalı, gibi piramidin üstündeki meseleler önemlidir.
153 views

Emperyalizm

Bugünün anlayışı, küresel imkanlar içinde sahip olunan alanları artırmak ve güçlenmek, değer üretimi rekabetinde gerilerde kalmamak fikri üzerinedir. Ruslar gibi sürekli “kahrolsun emperyalizm” diyeceğinize, “ben hangi değeri üretebiliyorum, hangi büyük pazarda kaça satıyorum,” diye bakın isterim. Bugün ülkeler bazında ABD, İngiltere, Çin, Japonya, Güney Kore, birlik bazında Avrupa Birliği, küresel şirketler bazında sürekli sayısı artan ve yenilik üretenler, esasen bunlar değerleri zorluyorlar ve muhatap alınıyorlar. Daha fazla muhatap alınabilmek için yapılması gerekenler belli! Olan şu: Muhatap alınanların ve değer üreticilerinin daha fazla yayılması fikri!..
161 views

Doku Bozumu

Bu makale Ortadoğu'da kangren olan meseleleri stratejik düzlemde incelemektedir. Mevcut dokuyu bozan yapay düşünceler ile gerçekte olanlar arasındaki farkı bütün çıplaklığıyla dile getirmektedir. Halen bölgede savaş, çatışma, suç, terör, işgal, soykırım, gibi pek çok olumsuzluk yaşanmaktadır. Uluslararası sistem bu olup bitene çare bulamamaktadır. Suriye, Irak, Lübnan, Yemen, Libya, gibi ülkelerin halkları harap ve bitap düşmüş durumdadırlar.
226 views

Devlet-dışı Aktörler

Burada gayet karmaşık, iç içe geçen ve masum insanların istismarına dönük olayları ihtiva eden, bütün gayrimeşru faaliyetleri, politikaları, planları ve operasyonları, terörizmden tutunuz, vekalet savaşlarına, buradan iç savaşlara, gri bölge operasyonlarına, meşru görünse de esasen çıkara hizmet edenlere, meşru siyaset yapmak ve bunu geliştirmek varken, siyaset alanını anti-demokratik yöntemlerle daraltanlara kadar, birçok durumu kısaca da olsa açıklama imkânımız oldu. Meşruluk ile gayrimeşruluk arasındaki perdeyi görmek veya belirlemek çok çok önemlidir. Ben de sizler de hep birlikte bu dünyada birer aktörüz, tıpkı devletler, hükümetler, liderler, şirketler, gibi. Politika, insana has bir yetenek, işlev ve özelliktir. Meşruiyet dahilinde kalabilmek çok önemlidir. İnsanlar, istikrar, barış ve esenlik içinde yaşamayı, gelişmeyi, evlatlarını refah ve güven içinde yetiştirmeyi istemektedir.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme