guneyimizde-ne-oluyor-ve-ne-olabilir
Güneyimizde Ne Oluyor ve Ne Olabilir?

Güneyimizde Ne Oluyor ve Ne Olabilir?

20 Eylül 2018
Okuyucu

Suriye, Doğu Akdeniz ve Irak coğrafyasında Rusya ve Türkiye tarafından neler planlanmış olabilceğini veya durumun ne tür okunması gerektiğini özet halinde sunacağım. Kısa ve öz bir jeo-politik açıklama olacak ki akıllar karışmasın!

Gelin şu güneyimizde olupbiteni netleştirelim:

  • Türkiye İdlib’de inisiyatif aldı. Olacakların kendi içinde, terörle mücadele ve gayrı nizami harp olduğundan, teknik manada zorluğu var ama başarılamaz değil. Okurlar şunu hatırlamalıdır, Amerika Rakka’dan çıkardığı DAEŞ militanlarını otobüslere bindirip Libya’ya nasıl taşımıştı? İdlib’de HTŞ de benzeri bir şekilde çözülecek. Çözülemezse kendileri bilirler!
  • Türkiye ve Rusya “Stratejik Ortaklık” kurdu. Bazı konular kamuoyuna söylendiği kadar biliniyor veya söylendiği zamanda oluyor zannediliyor. Halbuki bir plan var, koordinasyon ve işbirliği ile plan uygulanıyor. Konu sadece İdlib değil, Suriye, Irak ve Doğu Akdeniz genelinde ve esasen karşı tarafın (başta ABD’nin, İsrail’in ve İngiltere’nin) yaptıklarına karşı hamlelerle mücadeleyi belli bir düzeyde sürdürmek. Bakın bir mücadeleden bahsettim. Yani bunun başarısı kendi yapacaklarınızla ve karşı tarafın direnciyle alakalıdır.
  • Bu kapsamda Almanya ve Fransa’nın gerçekleştirilcek dörtlü zirve sonunda ne kadarıyla ilgileneceklerine bakılacak. Yani yeni oyuncular konuya daha yakından girerse seyir haritaları revize edilecek.
  • Suriye konusu esasen çok gecikmez, eğer gecikecekse karşı karşıya gelen güçlerin kendi aralarındaki mücadele ile Esad’a ve radikal teröristlere ABD ve İsrail tarafından sahada verilen destekle uzar.
  • Türkiye ve Rusya İdlib’de uygulayacağı planı başardıktan sonra benzer biçimde Fırat’ın doğusuna da uygulayacak. Bu durum şimdiden ABD ve İsrail’i endişelendiriyor ve süreçleri provoke ediyorlar. ABD ve İsrail halen bölgeyi bu nedenle takviye etmeye devam ediyorlar.
  • Türkiye ne yaptığını biliyor ve esasında bunları yapmak zorunda. Aksi mümkün değil gibi.
  • Eğer Türkiye Sincar’dan, Rusya ve Esad Suriye tarafından yakında Deir ez Zor’a baskı kurarlarsa şaşırmayın. Bu veya benzeri başka çatışma alanları olabilir.
  • Eğer Rusya ve Türkiye birlikte Doğu Akdeniz’de petrol ve gaz ararsa da şaşırmayın. Bu veya benzeri başka stratejik yatırım alanları olabilir.
  • Bugün İran konusu ikinci planda. ABD, Uluslararası camia (BM’den tutun Suriye konusundaki Cenevre görüşmelerine dek,) İran konusunda hassas ve Türkiye ile Rusya işbirliği bakımından bir süreliğine bu birlikteliği rafa kaldırmak istiyor. İran bunu hissediyor ve huzursuzluk yapıyor. Üstelik 6 Kasım, ABD ambargosu sonrası ne tür bir durum olacak, görülecek.

Kısaca yazdım ki olanlar ve olacaklar bu ana çerçeve üzerine düşünülsün.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

turk-rus-isbirligi-ve-idlib
ÖNCEKİ YAZI

Türk-Rus İşbirliği ve İdlib

teror-ve-mesruiyet
DİĞER YAZI

Terör ve Meşruiyet

Politika 'ın son yazıları

54 views

Yapay ve Doğal

Size analitik bir yöntemle, halen Ortadoğu'daki onca yapaylığa ve yürütülen negatif amaçlı algıya rağmen, Türkiye'nin ne denli doğallık içinde ve istikrar amaçlı politika yürüttüğünü açıklayacağım. ABD ve Rusya gibi büyük güçlerin yanısıra, bölgede İran ve İsrail arasında yaşananları kavramsal boyutta irdeleyeceğim. Analizin her bir basamağında belirginleşen kuralları açıklayacağım.
98 views

İsrail, İran ve Gazze

Genel bir değerlendirme yapalım, çünkü İsrail, 7 Ekim saldırısından 6 ay geçti ve "bugün Gazze'de üçüncü aşamaya geçtik" dedi. Bu ne demektir, bölgede başka ne gibi gelişebilir olabilir, hepsini inceleyelim.
73 views

Modern Rekabet

Burada modern rekabetin küreselleşmesi öyküsünü kendi içindeki kavramlarını tartışarak, Rusya ve Çin örnekleri üzerinden otoriter yönetimlerin eleştirisini yaparak açıklayacağım. Kavramsal olarak "modern rekabet" anlayışını bu şekilde açıklama imkanı bulacağım. Sonlara doğru kapitalizmin yozlaşmasını açıklayacağım. Bu kısımda da Anglo-Sakson yapıyı ve Kıta Avrupa'sını işaret edeceğim. Burada anlaşılması gereken şu olacak: Demokrasi ve insanlığın gelişimi kimsenin insafına kalmamalı, rekabetin yapılma amacı değer üretmek esaslı olmalı.
68 views

Seçimler ve Beka

31 Mart Yerel Seçimleri gerçekleştirildi ve Türk demokrasisi kazandı diyoruz. Ben ise size bu seçimleri örnekleyerek bir "beka seçimi" ne demek oluyor, bunu açıklayacağım. Buradan hareketle yapılması gerekenleri de gözden geçirmiş olacağım.
92 views

Politikada Gri Kavramlar

Size politika amaçlı yapılan propaganda konusu içinde yer alan kavramsal bir temayı sunuyorum, grilik. Gri kavramların dış ve iç politika yansımalarına bakacağım. Özellikle ABD dış politikasında kendi çıkarına yaklaşımlar sergilemesi neticesinde görülen gri kavramlar konusunu işleyeceğim. Buna örnek olarak Filistin-İsrail, terörle mücadele, sözde soykırım tasarısı gibi konular da yer alacak.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme