politik-cozum
Politik Çözüm

Politik Çözüm

15 Haziran 2017

Konumuz ülkenin güçlenmesi, istikrar, demokrasi, politika… Politikada çözüm belli değil mi? Ben gerekli terimleri kullanacağım, siz okurken içlerini doldurun lütfen.

Hemen her meselenin iki yönü vardır. İçeride istismar edilebilecek eksiklikler ve hatalar var; dışarıda istismar edebilecek çıkarcılar var. Bir ülke diğerine çıkarı için politik tedbirler alır. Sahip olduğu kapasiteye bağlı olarak, terör (ne yazık ki) ve ekonomi dahil bir çok yöntemle amaçlarına uygun hedefler belirler, bu hedeflerine uygun plan yapar, gizli ve açık faaliyetler yürütür. Kapasitenin objektif biçimde belirlenmesi şarttır. Bu paragrafın özeti şudur: Müsaitseniz istismar edilirsiniz.

Politika temel görüşlerle çerçevesi çizili yöntemlerin uygulanmasıdır. Görüşler partiler ve örgütler (yasal veya değil) üzerinden faaliyetlerini somutlaştırırlar. Demokrasiler her türlü faaliyetin icrasına imkan verir. Güçlü demokrasilerde teveccüh gören görüş sahipleri hukuk çerçevesinde politika yaparlar. Oy verenler ve alanlar üstün bir kültür oluşturmanın avantajını kullanırlar, bu üstünlüğe politik üstünlük denir. Politika halkın refah ve güvenliğini temin ve tesis etmek için çıkarlar doğrultusunda ülke dışındaki amaçları da kurgular, planlar yapar. Zayıf demokrasilerde teveccüh gören görüşler ileri politik kültürle kurumsallaşması söz konusuyken, bunun yerine dipteki meselelerin savunulmasına dayandırılır. Bu doğrultuda bir takım yapaylıkların ve kimlik çatışmalarının politikaya dahil edildiği gözlenir. Bu paragrafın özeti ise şöyledir: Zayıf yönetimler istismara müsait açıklıklar yaratır, güçlü demokrasi kültürü politikasını buna göre belirler.

Türkiye’de durum ne? Türkiye’de demokrasi kesintiler gördü mü? Evet. Demokrasiyi ve bunun gerektirdiği kültürü her toplum katmanı için yerli yerine oturtmak gerekir mi? Evet. İçerideki eksiklikler ve hatalar acilen giderilmeli mi? Evet. Hukuk devleti olmak şart mı? Evet. Geçmişten bu yana terör için uygun bir zemin var oldu mu? Evet. Bugün terör bir sorun bu? Evet. Terörü dışarıdan destekleyenler var mı? Evet. Ekonomik dengelerin istikrarı için şartların düzenlenmesine ihtiyaç var mı? Evet. Sosyo-ekonomik şartların ciddi bir kısmı dışarı ile irtibatlı mı? Evet. Parti ve örgütler yapaylıklara ve kimliklere yönelik politika yapıyorlar mı? Evet. Adı demokrasi olsa bile bu tip politikalar birer sorun sahası mı? Evet. Politikaya dışarıdan etkiler var mı? Evet…

Daha ne bekliyoruz o zaman, çözüm belli değil mi?

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

katar-katar
ÖNCEKİ YAZI

Katar Katar

ortadogu-diplomasisi
DİĞER YAZI

Ortadoğu Diplomasisi

Politika 'ın son yazıları

Stratejik Derinleşme

Politikada "stratejik derinleşme" terimini ifade etmekle, beraberinde neleri söylemiş oluyorum: Aktif, nötür (yeni-izolasyonizm) ve karma politikalar, politik seçenek olarak aynı anda yapılması gerekenler.

İran’ı Konuşmak

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindekiler için dün, bugün cenaze töreni yapılıyor ve yarın toprağa verilecekler. Peki bu durumda bizler İran'ı nasıl konuşmalıyız?

Reisi’nin Olayı

Dün öğle saatlerinde İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Amirabdullahiyan'ın içinde olduğu bir helikopter, Azerbaycan sınırında İlham Aliyev ile açılışı yapılan barajların töreninden sonra dönüşte kötü hava şartlarında düştü ve sadece İran değil, herkes şokta. Enkazı Türkiye'den kalkan Akıncı İHA buldu. Ben bir havacı olarak burada kendi açımdan bazı hususlara değineceğim.

Rusya’nın Kharkiv Harekatı

Son günlerde Ukrayna-Rusya savaşında önemli bir gelişme var. Rusya için Kharkiv harekatı çok önemli bir koz olacak. Bu kez Rusya tarafı daha derli toplu harekat yapıyor, politikada daha akıllıca ifadeler seçiliyor. Zelensky ise endişeli görünüyor.

Politik Vizyona Göre Konumlanma Stratejisi

Ülkeler için sihirli kelimeler refah ve güvenlik, öyle değil mi? Peki 2030’lardan sonrasına bakın, dünyadaki gelişmeler ve Türkiye özelinde cevap arayın, vizyonumuz ve stratejimiz ne, refah ve güvenlik için neler düşünülmeli? Bu stratejik-vizyona esas olacak şekilde, politik anlayışımız, sosyo-politik ve sosyo-ekonomik etkileşimlerimiz ne durumda, neredeyiz, ne tarafa doğru gidiyoruz, riskler neler?
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme