politik-cozum
Politik Çözüm

Politik Çözüm

15 Haziran 2017
Okuyucu

Konumuz ülkenin güçlenmesi, istikrar, demokrasi, politika… Politikada çözüm belli değil mi? Ben gerekli terimleri kullanacağım, siz okurken içlerini doldurun lütfen.

Hemen her meselenin iki yönü vardır. İçeride istismar edilebilecek eksiklikler ve hatalar var; dışarıda istismar edebilecek çıkarcılar var. Bir ülke diğerine çıkarı için politik tedbirler alır. Sahip olduğu kapasiteye bağlı olarak, terör (ne yazık ki) ve ekonomi dahil bir çok yöntemle amaçlarına uygun hedefler belirler, bu hedeflerine uygun plan yapar, gizli ve açık faaliyetler yürütür. Kapasitenin objektif biçimde belirlenmesi şarttır. Bu paragrafın özeti şudur: Müsaitseniz istismar edilirsiniz.

Politika temel görüşlerle çerçevesi çizili yöntemlerin uygulanmasıdır. Görüşler partiler ve örgütler (yasal veya değil) üzerinden faaliyetlerini somutlaştırırlar. Demokrasiler her türlü faaliyetin icrasına imkan verir. Güçlü demokrasilerde teveccüh gören görüş sahipleri hukuk çerçevesinde politika yaparlar. Oy verenler ve alanlar üstün bir kültür oluşturmanın avantajını kullanırlar, bu üstünlüğe politik üstünlük denir. Politika halkın refah ve güvenliğini temin ve tesis etmek için çıkarlar doğrultusunda ülke dışındaki amaçları da kurgular, planlar yapar. Zayıf demokrasilerde teveccüh gören görüşler ileri politik kültürle kurumsallaşması söz konusuyken, bunun yerine dipteki meselelerin savunulmasına dayandırılır. Bu doğrultuda bir takım yapaylıkların ve kimlik çatışmalarının politikaya dahil edildiği gözlenir. Bu paragrafın özeti ise şöyledir: Zayıf yönetimler istismara müsait açıklıklar yaratır, güçlü demokrasi kültürü politikasını buna göre belirler.

Türkiye’de durum ne? Türkiye’de demokrasi kesintiler gördü mü? Evet. Demokrasiyi ve bunun gerektirdiği kültürü her toplum katmanı için yerli yerine oturtmak gerekir mi? Evet. İçerideki eksiklikler ve hatalar acilen giderilmeli mi? Evet. Hukuk devleti olmak şart mı? Evet. Geçmişten bu yana terör için uygun bir zemin var oldu mu? Evet. Bugün terör bir sorun bu? Evet. Terörü dışarıdan destekleyenler var mı? Evet. Ekonomik dengelerin istikrarı için şartların düzenlenmesine ihtiyaç var mı? Evet. Sosyo-ekonomik şartların ciddi bir kısmı dışarı ile irtibatlı mı? Evet. Parti ve örgütler yapaylıklara ve kimliklere yönelik politika yapıyorlar mı? Evet. Adı demokrasi olsa bile bu tip politikalar birer sorun sahası mı? Evet. Politikaya dışarıdan etkiler var mı? Evet…

Daha ne bekliyoruz o zaman, çözüm belli değil mi?

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

katar-katar
ÖNCEKİ YAZI

Katar Katar

ortadogu-diplomasisi
DİĞER YAZI

Ortadoğu Diplomasisi

Politika 'ın son yazıları

27 views

Irak’ta Aydınlık Dönemin Başlangıcı

Türkiye, Bağdat'ta Irak ile tarihi bir süreci başlattı, atılan imzalar var, geliştirilen yeni stratejiyle birlikte yapılacak işler var. Bunlar ekonomiden, kültürden, güvenliğe uzanan işler. En önemlisi, inanmışlık, güven ve umut ışığı!..
42 views

Filistin-İsrail Politikası Hakkında

Ortadoğu'da, ABD'nin "kontrol bende" dediği bir ortamda, İsrail'in şımarıklıkları ve İran'ın anlamsız çabaları sürerken, Filistin konusunda nasıl ilerleme sağlanabilir? Bu dramatik konuyu aktörleri belirterek gözden geçirelim.
44 views

Stratejik Algı Yönetimi

Strateji ile algı yönetimi bahislerini, canlı örnek olduğu nedenle, Ortadoğu, ABD ve İsrail ile açıklayacağım. Buradaki amacım yaşamda ve çıkarları elde etmede dilin ve yaratılan algının kullanılmasının ne kadar etkili olduğunu göstermektir. Evet, temel olarak bu bir iletişim konusu olsa da görüldüğü üzere, ülkelerin mücadeleleri ve savaşların nedeni dahi olabilmektedir.
78 views

Yapay ve Doğal

Size analitik bir yöntemle, halen Ortadoğu'daki onca yapaylığa ve yürütülen negatif amaçlı algıya rağmen, Türkiye'nin ne denli doğallık içinde ve istikrar amaçlı politika yürüttüğünü açıklayacağım. ABD ve Rusya gibi büyük güçlerin yanısıra, bölgede İran ve İsrail arasında yaşananları kavramsal boyutta irdeleyeceğim. Analizin her bir basamağında belirginleşen kuralları açıklayacağım.
124 views

İsrail, İran ve Gazze

Genel bir değerlendirme yapalım, çünkü İsrail, 7 Ekim saldırısından 6 ay geçti ve "bugün Gazze'de üçüncü aşamaya geçtik" dedi. Bu ne demektir, bölgede başka ne gibi gelişebilir olabilir, hepsini inceleyelim.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme