munbic-uzerinden-dersler
Münbiç Üzerinden Dersler

Münbiç Üzerinden Dersler

29 Aralık 2018

Bugün Türk heyeti Rus heyeti ile görüşecek, planı anlatacak. Neyin planı? Münbiç. Aslında basından Türk askerine ait kapıda bekleyen zırhlı araç konvoylarını görmüşsünüzdür. Yani harekat kapıda demektir. Tabi saha içerisindeki istihbarat ve bir kısım ÖSO unsurlarını saymıyorum. Asıl unsurlar, resmi emri bekliyorlar. Türk-Rus planı üzerinde mutabık kalındıktan sonra bugün yarın asıl unsurlar Münbiç’e doğru ilerleyecekler.

Öyle sanıldığı gibi Esad rejim kuvvetleri bölgede olmayacak. Teröristler ise deneyecekler. Neyi? Direnip direnemeyeceklerini. Ama fazla uzun sürmeyecek.

Bilindiği gibi ABD bölgeden çekileceğini, marjinal boyuttaki DEAŞ ile mücadeleyi Türkiye’nin yapacağını duyurmuştu.

Terör örgütü şaşkına döndü. Propaganda ve aldatma yoğunluklu bir süreci başlatırken kendine geri bölge inşa etmek üzere Irak, Sincar da ve İsrail destekli güçlerle, hatta DEAŞ ile güney-doğu Suriye’de yerel güçlerle anlaşma yolu aradı. Ama tutmadı, en azından Münbiç’i ÖSO’ya ve Türk askerine terk etmek durumundalar.

Fazla söze hacet kalmadı…

Ancak orada burada konuşmaya çalışanlara şu iki dersi verelim.

Ders-1: “Düşmanın faaliyeti , kabiliyeti ve niyeti hakkında alınan bilgilerin değerlendirilmesi yapılır.” Küçük bir tahlil yapalım:

  • Düşman kim? Terör örgütü. Meşru mu? Değil. DEAŞ için gelen ABD ve Koalisyon güçleri için kullanıldılar. DEAŞ marjinalleşti, ilanen ABD böyle dedi, o zaman meşru değil. Zira “Esad ile birlikteyim,” dese, “Ne için silahlandın, vergi topladın, bayrak açtın, ülkeyi bölmeye çabaladın,” denir; “Esad’a kaşı olanlarla birlikteyim,” dese, “Neden ÖSO veya diğer muhaliflerle değilsin o vakit,” denir.
  • Faaliyetleri ne? Aldatma, propaganda, saklanma, çukur kazma, kirli ittifaklar peşinde koşma…
  • Kabiliyeti ne? Terör yapmak, yani savaş alanında değildir kabiliyeti, canlı bomba olup kendini patlatmak, tuzaklama yapıp zarar vermek… Eğer Münbiç gibi bir yeri tuttu ve “ABD’den silah ve eğitim desteği aldı ise cephe savaşını biliyor kabul etmemiz lazım,” diyebilirsiniz. Ama iş öyle değildir. Bu tür savaşlar derinlik ve stratejik güç ister. Yani şansı yok!
  • Niyet ne? Terör örgütü için burada tutunabilmek, meşru güçlerden destek almak. Kim o meşru güçler?
    • ABD, DEAŞ dedi geldi ve çekilme kararı aldı (90-100 gün sonra bölgede olmayacak).
    • Rusya, Türkiye ile Stratejik Ortaklık Anlaşması imzaladı ve tatbik ediyor. Tahran, Soçi, İstanbul ve Cenevre’de Rusya, İran ve Türkiye Fırat’ın doğusu için amacını ortaya koydu ve hatta buna Fransa ile Almanya da iştirak etti.
    • Esad rejimi Rusya’nın söylediğinin dışında bir şey yapmaz, yapamaz.
    • Türkiye sınırına tecavüz eden teröristi kovalıyor (BM 51. Md. gereği) ve Esad’a muhalif ve Suriye’yi bölmeye kalkışan Suriye halkının güçleri olan ÖSO’ya destek veriyor.

Kim kaldı? Meşru olandan bahsediyoruz. Suriye sahasında terör örgütünün kendisi meşruiyetini kaybetti asıl.

Ders-2 şu: “Propagandanın aleti olmak zayıfların ve şaşkınların işidir.” Kısa söyleyelim, bu işleri bilmeyenler çok konuşmasınlar, konuşurken de terörün ekmeğine yağ sürmesinler!

(Dikkatinizi çekmiştir, ne PKK dedim ne de PYD/YPG. Zira bunlar kendilerine böyle diyorlar. Partiyiz, şuyuz buyuz, diyorlar. Bu bile bir propagandadır, kabul edilmesi için zorlamadır. Bunlar meşru olmayan birer örgüttür, hem de teröristtir, çocuk kaçırır, halkına zülüm yapar… Bunu dersten saymadım, bilinsin yeter.)

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

terorun-marjinallesmesi
ÖNCEKİ YAZI

Terörün Marjinalleşmesi

operatif-ve-taktik-zorlama-neyi-gerektirir
DİĞER YAZI

Operatif ve Taktik Zorlama Neyi Gerektirir?

Güvenlik 'ın son yazıları

Savaşta Teknoloji Kullanımı

Birincisinden dördüncüsüne kadar her nesil savaş biçiminde gördüklerimiz, sert güçten makine kullanım becerisine doğru bir değişimi gösterdi. Bugün yeni nesil savaşlar uygulanırken, artık beşinci nesil savaşlar oluyor, burada teknolojinin sahadaki taktik uygulama becerisini hesaba katmamız gerektiği açık. Konu şu, savaşta durumu değiştirme inisiyatifiyle hareket eden teknolojiyi kullanım bilinci yüksek askerleri düşünüyoruz. Bunlar bize yeni bir tariflerin yapılmasını gerektiriyor: Gelişen teknolojiye göre askerin sahadaki uygulamasını tam uyumlu hale getirmek, hatta askerin bu yeteneğine başvurarak savaşı kazanmayı bilmek.

Etki Ajanlığı Yasası

Bu çağda, etki ajanlarına karşı önlem almak ve ülke yararına çalışanların eline mücadele etmek adına imkan vermek gibi konularda aksi düşünülebilir mi? Bu gerekli, ülke güvenliği açısından yerinde bir hamle. En azında caydırıcılık çok önemli. Ajanlar ve etki ajanları öyle cirit atmasınlar... Gerekli önlemleri ve bu kapsamda belli yasal düzenleme imkanlarını yaratalım. Her türlü tehdit var. Onları caydıralım, caydırıcı nitelikte ülkenin somut eylemleri olsun. Türkiye'de istihbarat hizmetleri 2014'dan itibaren iyi bir seyirle gelişiyor. İlk olarak operasyon yapma imkanı oldu. Kötü mü? Operasyonel İstihbarat gayet başarılı. Teröristler ve bölgemizdeki hasım ülkeler bunu görüyorlar, dikkatleri çekildi. Şimdi de bu tür ilave yasalar olsun isterim. Doğru adım! Elbette ben bu konuyu istihbarat açısından ele alacağım, uzmanlığım bu yönde. Hukuk konusu ayrı.

Yeni Üstünlük Mücadelesi ve Savunma Anlayışı

Temel konumuz silahlanma ve polemoloji olacak. Bu alanda yeni anlayışları irdeleyeceğiz. Genel savunma ve silahlanma politikalarına, büyük güçlerin aldıkları pozisyonlara, örnek olarak ABD'nin savunma yöntemine ve son olarak yeni üstünlük mücadelesi kavramlarına değineceğim. Bahsedeceğim yeni üstünlük mücadelesi terimleri neler? Oyun değiştiricilik, sistemlerin sistemi mimarisi, otonom kor sistemler, tam baskılama veya üstünlük kurma (dominasyon), bütün yönleriyle nüfuz etme (penetrasyon), istihbaratın penetrasyonu ve caydırıcılık için silahlanmak, olacak. Bunları neyle yapabilirsiniz? Bu makalede size ipuçlarını vermiş olacağım.

Otonom Orduların Tartışması

Teknoloji geliştikçe otonom sistemler cephede yerlerini alıyorlar. Kara, hava, siber-uzay, deniz, derin ve geniş cepheler... Bu konu başka ülkelerde hem askeri hem sivil, çeşitli uzmanlarca tartışılıyorken, Türkiye'de henüz o noktaya gelinemedi. Savaşın bilim ve sanatı yönüyle ben size özgün bir tartışma başlatmak isterim.

İsrail’in İran Saldırısı ve Polemolojik Analizi

19 Nisan gecesi İsrail, İran-İsfahan'daki bir askeri hedefi vurdu. Önce alınan bilgiler ve geliş yöntemleri doğru mu yanlış mı tartışıldı. Ancak, olağanüstü denebilecek türden yeni bir süreçle ilgilendiğimiz gayet açıktı. Ben sizlere bir askeri analiz yaparak, eldeki bilgileri de kullanmak suretiyle, bazı poüemolojik sonuçlar çıkarıp sunmak istiyorum.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme