duhokta-provokasyon
Duhok’ta Provokasyon

Duhok’ta Provokasyon

27 Ocak 2019

Duhok’ta olan provokasyonu ve gerisindeki asıl sorunları iyi anlamamız gerekmektedir. Asıl soru şudur, Suriye ve Irak’ta neler oluyor? Sorunu sahaya bütünsel bakarak okursak, daha iyi tahlil etme imkanımız olacaktır.

Türkiye için güneyindeki cephe Irak ve Suriye topraklarının tamamını içine alır. Buralarda yıllardır, kaplar içinde ve uyuşturucu insan trafiği, silah kaçakçılığı gibi pis işlerle, yerel halk üzerindeki baskıyla, topladıkları vergilerle ve kendilerini destekleyen bazı ülkelerin nüfuzunu kullanmak suretiyle kampların dışında, kendilerine yaşama imkanı bulan teröristler sorun teşkil etmeye devam etmekteler.

Son olarak Duhok’ta kışkırttığı halkın içine giren teröristler çeşitli maddi zararlara sebep olmuşlardır. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bizzat ifade ettiği üzere, üzerlerine uçak ve İHA’lar gönderilince dağılmışlardır. Bölgede teröriste nefes alma imkanı verilmeyecektir.

Irak ve Suriye tamamen istikrardan uzak alanlar olmuştur. Ortada iki ülke var görünüyor, ancak otorite yok, terör cirit atıyor, yerel makamların buraları kontrol etmesi söz konusu değil ve halkları çok zor şartlarda. Suriye zaten bir savaş içinde. Irak ise sorunlu halde. Bütün bunlara sebep olanları biliyoruz. Ama şimdi konu bu değil.

Türkiye’nin Irak merkezi hükümetle ilişkisi iyi durumdadır. Bu yönde atılmış adımlar vardır. Ancak son günlerde Kuzey Irak’ta yerel gruplarca bir güç savaşı ortaya çıkmıştır. Türkiye’nin burada olması bu çöpten beslenenlerin işine gelmemektedir.

Stratejik bağlamda önce şunu söyleyelim, bölgenin istikrarsızlığından medet umanlar ve Türkiye’nin burada giderek elini güçlendirmesinden zarar görenler, sorunları arttırmak ve dikkatleri dağıtmakla meşguller.

İkinci hususu da netleştirelim, Türkiye’nin güneyiyle alakası nedir dersek; ilk konu bölgenin tamamında Türk nüfusu yaşıyor, Türklerin (Türkmenlerin) burnunun kanaması halinde Ankara bu duruma kayıtsız kalamaz; diğer husus Türkiye bölgede barış, istikrar, esenlik, huzur olsun, terör olmasın istiyor, ülkelerin toprak bütünlüğü içinde halklarının saygın ve müreffeh yaşamasından yanadır. Neden? Bölgede sorun olmaz ise her şey kendi lehine gelişecektir. Türkiye’nin bu ülkelerle sınırı var, akrabalık ilişkileri var, vs. Buna karşılık bölgede çıkardan başka bir şeyi olmayanlar sorunun asıl kaynağıdır. Bunun gibi karmaşık ve devasa meselelere ise Birleşmiş Milletler’in, Uluslararası Güvenlik Örgütleri’nin falan bakması gerekir, ama nerede!.. Bu durumda iş başa düşüyor. Neye rağmen? İç cephede ne olup bittiğinden bihaber kesimlere rağmen.

İlginç gelişmeler oluyor. Geçen hafta Suriye, Rakka’da şehir merkezinde bir gösteri oldu. Halk, “PKK’yı bölgede istemiyorum,” dedi. Biz bu konuya pek eğilmedik. Oysa PKK zor duruma düşmüştü. Göstericiler PKK mevzilerini ateşe vermişlerdi. Bu önemliydi! PKK’ın en istemeyeceği şey, sivil halkın desteğini kaybetmesidir.

Irak’taki sahaya dönelim. Son olay Duhok, Şiladiza ilçesi, Suri köyünde gerçekleşti. Saldıranlar sivil görünümlü terörist (PKK). Sözüm ona siviller ne diyerek kampta gösteri yapıyorlar? “Geçen Salı günü hava saldırısında bulunan Türk savaş uçakları bundan böyle gelip saldırmasınlar…” İfadelerine göre dört kişi hayatını kaybetmiş. Bir provokasyon tertip ediliyor, cenazedeki görüntüler vs. Biz buna benzer provokasyonları Diyarbakır’da yıllar önce çok görmüştük. Elbette ölenler PKK’lıdır ve eğer sivil halk teröristi evinde barındırıyorsa bu onun bileceği iştir. Terörist kadar teröriste yataklık yapmak bir bedel ister. Öyle “sivil halk” deyip geçmek mümkün değildir. Ancak bu olayda durum açıktır, ölenler PKK’lıdır.

Benzer olaylar Sincar bölgesinde başka yerlerde de görülebilir. Zira dikkatleri dağıtmak isteyeceklerdir. “Sivil” sözcüğünün işe karıştırılması ise tamamen taktikseldir. Irak’ta buna benzer olayları engellemek için önce merkezi kuvvetler, sonra kuzeyde olduğu cihetle IKBY üstüne düşeni yapmalıdır. Güvenlik tedbiri almak bir yana, uluslararası topluma açıklama yaparken, taraflı davranmadan beyanatta bulunmalıdırlar.

Zaten ABD Irak’tan asker çektiğinden dolayı pişman oldu, bugün Irak’ı (görece) kaybetmenin telaşı içinde, bu bölgeye tekrar asker yığmaya başladı, meşruiyet için sebep arıyor, DEAŞ’ı bile sebep göstermeyi düşünüyor, şimdi de bu tür PKK provokasyonlarını sebep göstermeye başlamasın!

Irak savaşı sonrasında Barzani Aşireti (KDP), petrol gelirlerinden daha fazla pay alır oldu. Anayasal adı ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) oldu. Bu aşiretin köklü rakiplerinden olan Talabani Aşireti (KYB, Irak Cumhurbaşkanlığı yapan Celal Talabani rahmetli oldu), IKBY gibi bir hükümranlık alanına sahip değildir. Irak’ta otorite giderek zayıflıyor. Bu durumu fırsat bilen KYB taraftarları tekrar oyuna girmek istiyorlar. Şimdi her ikisi de, KDP ve KYB, PKK’yı ve yerel halkı kullanmak istiyorlar. Yani eski çatışma haline geri dönme potansiyelleri var.

Bu bakımdan petrol bölgesi ve aslen Türk yurdu olan Kerkük’te değişik oyunlar dönmeye başladı. Örneğin bölgeden söylentiler çıkararak PKK’nın çekildiğini gösteriyorlar ve ardından merkezi hükümetin bir tugayı (61. Tugay) Kerkük’e kaydırma karar alınıyor. Ancak bu tugay, içinde Kürtlerin çoğunlukta olduğu bir birliktir. KDP, Irak Başbakanı’na bizzat baskı yapıyor. PKK ise bu durumdan nasıl yararlanabilirim, onu planlıyor.

Bunları neden anlatıyorum, Irak eskiye dönüyor ve PKK da eski sürtüşmelerden yararlandığı gibi, hakim güçlerin aralarından bir fırsat bulup ayakta kalma imkanı arıyor. Her iki istikrarsız ülke, Suriye ve Irak, boylu boyunca çok geniş bir cephede sorun olmaya doğru dönüşüyor. Yani Türkiye bölgenin tamamında istikrar ararken, sorun daha da genişleyeceğinden dolayı, bir sıklet merkezi oluşturmak da güçleşiyor. Şimdi bunu görmemiz gerekiyor.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

abd-iraka-mi-donuyor
ÖNCEKİ YAZI

ABD Irak’a mı Dönüyor?

abd-milli-istihbarat-stratejisi-ve-bir-ozelestiri
DİĞER YAZI

ABD Milli İstihbarat Stratejisi ve Bir Özeleştiri

Güvenlik 'ın son yazıları

Savaşta Teknoloji Kullanımı

Birincisinden dördüncüsüne kadar her nesil savaş biçiminde gördüklerimiz, sert güçten makine kullanım becerisine doğru bir değişimi gösterdi. Bugün yeni nesil savaşlar uygulanırken, artık beşinci nesil savaşlar oluyor, burada teknolojinin sahadaki taktik uygulama becerisini hesaba katmamız gerektiği açık. Konu şu, savaşta durumu değiştirme inisiyatifiyle hareket eden teknolojiyi kullanım bilinci yüksek askerleri düşünüyoruz. Bunlar bize yeni bir tariflerin yapılmasını gerektiriyor: Gelişen teknolojiye göre askerin sahadaki uygulamasını tam uyumlu hale getirmek, hatta askerin bu yeteneğine başvurarak savaşı kazanmayı bilmek.

Etki Ajanlığı Yasası

Bu çağda, etki ajanlarına karşı önlem almak ve ülke yararına çalışanların eline mücadele etmek adına imkan vermek gibi konularda aksi düşünülebilir mi? Bu gerekli, ülke güvenliği açısından yerinde bir hamle. En azında caydırıcılık çok önemli. Ajanlar ve etki ajanları öyle cirit atmasınlar... Gerekli önlemleri ve bu kapsamda belli yasal düzenleme imkanlarını yaratalım. Her türlü tehdit var. Onları caydıralım, caydırıcı nitelikte ülkenin somut eylemleri olsun. Türkiye'de istihbarat hizmetleri 2014'dan itibaren iyi bir seyirle gelişiyor. İlk olarak operasyon yapma imkanı oldu. Kötü mü? Operasyonel İstihbarat gayet başarılı. Teröristler ve bölgemizdeki hasım ülkeler bunu görüyorlar, dikkatleri çekildi. Şimdi de bu tür ilave yasalar olsun isterim. Doğru adım! Elbette ben bu konuyu istihbarat açısından ele alacağım, uzmanlığım bu yönde. Hukuk konusu ayrı.

Yeni Üstünlük Mücadelesi ve Savunma Anlayışı

Temel konumuz silahlanma ve polemoloji olacak. Bu alanda yeni anlayışları irdeleyeceğiz. Genel savunma ve silahlanma politikalarına, büyük güçlerin aldıkları pozisyonlara, örnek olarak ABD'nin savunma yöntemine ve son olarak yeni üstünlük mücadelesi kavramlarına değineceğim. Bahsedeceğim yeni üstünlük mücadelesi terimleri neler? Oyun değiştiricilik, sistemlerin sistemi mimarisi, otonom kor sistemler, tam baskılama veya üstünlük kurma (dominasyon), bütün yönleriyle nüfuz etme (penetrasyon), istihbaratın penetrasyonu ve caydırıcılık için silahlanmak, olacak. Bunları neyle yapabilirsiniz? Bu makalede size ipuçlarını vermiş olacağım.

Otonom Orduların Tartışması

Teknoloji geliştikçe otonom sistemler cephede yerlerini alıyorlar. Kara, hava, siber-uzay, deniz, derin ve geniş cepheler... Bu konu başka ülkelerde hem askeri hem sivil, çeşitli uzmanlarca tartışılıyorken, Türkiye'de henüz o noktaya gelinemedi. Savaşın bilim ve sanatı yönüyle ben size özgün bir tartışma başlatmak isterim.

İsrail’in İran Saldırısı ve Polemolojik Analizi

19 Nisan gecesi İsrail, İran-İsfahan'daki bir askeri hedefi vurdu. Önce alınan bilgiler ve geliş yöntemleri doğru mu yanlış mı tartışıldı. Ancak, olağanüstü denebilecek türden yeni bir süreçle ilgilendiğimiz gayet açıktı. Ben sizlere bir askeri analiz yaparak, eldeki bilgileri de kullanmak suretiyle, bazı poüemolojik sonuçlar çıkarıp sunmak istiyorum.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme