abd-ekonomik-degerlendirmeleri-ve-turkiye
ABD Ekonomik Değerlendirmeleri ve Türkiye

ABD Ekonomik Değerlendirmeleri ve Türkiye

6 Mayıs 2018
Okuyucu

Yakın dönem ABD ekonomisinin durumunu yansıtan değerlendirmeleri görelim. Buradan Türkiye’ye ilişkin sonuçlar çıkaralım. Geçtiğimiz günlerde ABD Merkez Bankası (FED) yetkilileri peşi sıra ülke ekonomisi ve bankanın faiz politikaları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Yetkililer şunları söylediler:

  • New York FED Başkanı William Dudley:ABD’de enflasyon oranının FED’in hedefi olan %2’lik seviyeye yaklaştığını söyledi. Bu oran henüz yakalanamadığı nedenle zafer ilan edilmesinin erken olduğunu belirten Dudley, enflasyonun %2’nin biraz üzerine çıkması durumunda, zaferin geleceğini dile getirdi. Dudley, mevcut ekonomik görünümü olumlu olarak değerlendiriyor. ABD’nin ticaret duvarları oluşturması ve/veya bir ticaret savaşına girmesi durumunda, ekonomik büyüme için risklerin ortaya çıkacağını vurguluyor.
  • Bir sonraki ay New York’a atanacak ve halen San Francisco FED Başkanı John Williams:Enflasyonun %2’nin biraz üzerine çıkmasının muhtemel olduğu ve bunun sorun teşkil etmeyeceği değerlendirdi. ABD’de cuma günü açıklanan nisan ayı işsizlik seviyesinin %3,9’a düşmesi hakkında Williams, ülkede işsizliğin %3,5’e kadar düşmesini öngörüyor.
  • Bankalardan sorumlu FED Başkan Yardımcısı Randal Quarles:Güvenli ve verimli bir finansal sistemin FED’in yönetim kurulu için önemli olduğunu ve bunun para politikasına da katkıda bulunacağını kaydetti. Quarles, finansal sistemin verimliliğinin artmasının para politikasının ekonomiye yayılmasını da ilerleteceğini sözlerine ekledi.

Buradan Doland Trump yönetiminin çeşitli çevrelerin amaçlarına uygun hareket ettiği değerlendirilebilir. ABD’de iç politik anlaşmazlıklar çözülmüş demektir. Janet Yellen’den sonra Trump tarafından FED Başkanlığına getirilen Jerome Powell  yönetimi de ne yapacakları konusunda hemfikir olduğu görünmektedirler. ABD bir yandan teknoloji ile üretimi yönlendirirken diğer taraftan enerji politikaları ile küresel kontrolü yürütmektedir. Para politikalarında faiz getirileri bir miktar para girişi sağlamış ve yatırımlar için gerekli kaynak yaratılmış gözükmektedir. Trump ülke içi üretimi canlandırarak işsizliğe de çare bulmakla ilgilenmektedir.

Dünya bugün önemli bir ticari savaşın eşiğindedir, bazılarına göre içindedir. Ülkeler nispi para bolluğu içinde bir yarış halinde mevcut ticari duvarları yıkma ve kendi lehine düzenlemeler yapma savaşı vermektedir. Bu savaş ABD kadar, daha ziyade, Japonya, Çin, Almanya, İngiltere, G. Kore gibi üretim üzerine odaklanmış ülkeleri ilgilendirmektedir. Bu ülkeler doların maliyeti üzerinde yakinen durmaktadır. Dolar değerlendikçe ülkeler arasındaki kavga da artmaktadır. Bu mücadeleye bir de ABD ticaret politikaları ile yön verilmektedir.

Brezilya gibi gelişmekte olan ülkeler kendilerini bu mücadeleden korurlarken, Türkiye gibi ülkeler zarar görmektedir. Türkiye’nin ekonomik açıdan dünyadaki ticaret savaşı, oluşan risklere göre tedbir alma ve para politikaları konusunda yapısal olduğu kadar cari belirsizliklerle de iç içe sorunlar yaşadığı ortaya çıkmaktadır. İşsizlik, enflasyon ve döviz fiyatları gibi temel göstergeler aleyhte gelişmektedir. Büyüme oranındaki göreceli artış rakamları ile bu aleyhte gelişen göstergeler uluslararası çevrelerce politik risklerle açıklanmaktadır.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

ekonomik-buyume-ve-cari-acik
ÖNCEKİ YAZI

Ekonomik Büyüme ve Cari Açık

DİĞER YAZI

Ayakkabı, Gömlek, Ekonomi…

Ekonomi 'ın son yazıları

424 views

Küresel Kapitalizmin Vizyonu İçinde

Keşifler, sanayi devrimleri, Aydınlanma, Rönesans ve Reform Hareketleri, Fransız İhtilali, ulus devletler ve derken hızla bugünlere gelen insanın serüvenine çok farklı yaklaşımlarda bulunanlar var. Bugünden Sömürgeciliği, Emperyalizmi ve Orta Çağı yeniden hatırlatan yazarlar var. Her şey bir yana, her yaşanan gün, hatta saniye, 8 milyarlık dünya için çok değerli!
467 views

Kapitalizmin Kritiği

Güncel konulara ve kavramlara bakarak, kapitalizm gerçeğini, yaşananları, ülkelerin, politikacıların ve entelektüelin durumunu irdeleyelim. Gerçekleri, yanılmaları ve kritikleri gözden geçirelim.
554 views

BRICS Hakkında

Güney Afrika'da 22-24 Ağustos tarihlerinde BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) liderler zirvesi 15nci toplantısı gerçekleşiyor. Şimdi önemli soru ortak para birimi olacak mı? Bunu göreceğiz. Ancak böyle bir karar olsa nasıl mümkün olabilir, tarifini yapalım.
1.3K views

ABD’nin Jeo-politikası ve Küresel Ekonomideki Baskısı

Küresel ekonomik şartların aşırı derecede değişiklik göstermesinin mantıklı bir açıklaması olmalıdır. Rastgele gelişmelerin yaşanması şeklinde açıklamalar ve büyük ekonomilerin bunun üzerine politika üretmeleri pek kabul edilebilir değildir. 2008’de başlayan olumsuz dalga Covid-19'dan sonra, bugün Ukrayna’daki savaşın getirdiği olumsuz ekonomik şartları da geçti, gelişmeler salt politika deyip bakılamaz noktada, bugün Ukrayna'da bir savaş oluyorken, Hint-Pasifik’te hemen her an bir provokasyon ile şartlar gerginleştirilmektedir. Normal ekonomi yaklaşımlarıyla "normal, birbirini tetikliyor," şeklinde açıklanabilecek olumsuz ekonomik gelişmelerle, özellikle ABD kaynaklı jeopolitik ve jeostratejik girişimlerle, daha da derin sorunlar olmaya dönüştürülmektedir.
1K views

Global Inflation and Geopolitical Situation

Today we focused on the Ukraine issue. On the other hand, we have a big global problem, related to the economy. We do not talk about the relevance of these negative economic developments to the sanctions imposed on Russia, because the world wants this war to end. So who is making sacrifices or will make more, how will the atmosphere of Post-Ukraine develop?
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme