Doğu Akdeniz’de araştırma yapan Barbaros Hayreddin Paşa gemisini taciz eden Yunan fırkateyni, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı unsurlarınca engellendi. Türk resmi makamlarından, “Yunanistan bölgede gerilimi tırmandırmaya neden olacak davranışlardan uzak durmalı!” ortak açıklaması yapıldı.
Doğu Akdeniz’de tempo arttı. Bir uyandan ülkeler anlaşmalar yapıyor, diğer taraftan şirketler çalışmalarına başladı. Doğu Akdeniz yaklaşık 3 trilyon dolar olduğu söylenen doğalgaz yataklarının işletilmesinde ön alanın çıkarına hizmet edecek. ABD, İngiliz, Fransız, İtalyan, Rus, İsrail, Türk, Yunan, Mısır donanmaları bölgede cirit atıyor. Son olarak (19 Eylül) Afrodit sahasındaki gazın işletilmesi için GKRY-Mısır ile anlaşma yaptı ve çalışmalar başladı. İsrail çok aktif. çok taraflı ilişkilerin düzenleyicisi olarak çaba sarf ediyor. İsrail’den başlayıp Kıbrıs güneyinden Avrupa’ya uzanacak boru hattı projesi çalışmaları da başladı. Doğu Akdeniz’deki meseleyi geniş şekilde önceki yazımızdan inceleyebilirsiniz.
Türkiye arama gemisi Barbaros’u bölgeye gönderdi. Barbaros Hayrettin Paşa araştırma gemisi 18 Ekim’den itibaren Doğu Akdeniz’de önceden ilan edilen Türkiye’ye ait Güzelyurt Araştırma Sahası’nda çalışmalarına başladı. Gemi sabah saatlerindeki çalışmaları sırasında Yunanistan’a ait fırkateyn tarafından taciz edildi. Bunun üzerine bölgedeki Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı unsurlar, uluslararası hukuk ve teamüllere aykırı olarak araştırma gemisini taciz eden Yunan gemisini engelledi.
Dışişlerinin açıklaması şöyle: “Barbaros Hayreddin Paşa gemisi tarafından Akdeniz’deki kıta sahanlığımızda bu sabah (18 Ekim) itibariyle yeni bir sismik araştırma faaliyetine başlanmıştır. Yunan Dışişleri Bakanlığı tarafından bu hususta dün yapılan basın açıklaması uluslararası hukuk bakımından tamamen temelsizdir. Yunanistan’ın gerçekçi olmayan iddialarında ısrar etmesi ikili ilişkilere ve bölge istikrarına zarar vermekten başka bir sonuç doğurmayacaktır. Türkiye kıta sahanlığında uluslararası hukuktan kaynaklanan egemen hak ve yetkilerini kullanmaya devam edecektir. Bu vesileyle Yunanistan’a bölgede bir tırmanmaya neden olacak davranışlardan uzak durmasını salık veriyoruz.”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ise şunu kaydetti: “Türkiye’nin kendi münhasır ekonomik bölgesinde uluslararası hukuka uygun gerçekleştirdiği faaliyetlerin engellenmeye çalışılması uluslararası hukuk kurallarıyla hiçbir şekilde bağdaşmamaktadır.”
Barbaros Hayreddin Paşa araştırma gemisi, dün akşamdan itibaren, Doğu Akdeniz’de önceden ilan edilen Türkiye’ye ait Güzelyurt Araştırma Sahası’nda çalışmalarına başlamıştı.
Taciz veya başka engellemeler… Doğu Akdeniz’deki doğal gaz ve petrol Türkiye’nin ve KKTC’nin geleceğidir. Şu an en somut konu budur. Ülkeler çıkarları için çaba sarf ederler. Geç kalmayacak, Türkiye Münhasır Ekonomik Bölgelerinde çalışmalarını artan tempoyla sürdürecek, gerektiğinde ülkelerle işbirliği yapacaktır. Sonuç alana dek çeşitli haberler duyacağız. Hiçbiri mazeret değil!