piyasalarda-son-3-gun
Piyasalarda Son 3 Gün

Piyasalarda Son 3 Gün

13 Ağustos 2018

Piyasalarda ne oldu? Ne yapılmalı? Bu tür bir savaşı bilmeyenler için rehberdir. “Ekonomik Savaş mı?” yoksa, “Batıyor muyuz?” Okurların kafası karışık. Ben çok özet halinde son durumu şöyle açıklamak isterim.

Bu dünyada 800 milyar Dolar civarı GSMH’ya sahip bir ekonomide döviz karşısında bu kadar kısa bir zamanda yüzde 28 gibi bir değişim görülmesi, uzmanlarca, “Bu bir savaş!” denmesine yol açmaktaydı. Diğer yandan istihbarat kanallarından alınan bilgiye göre saldırı bekleniyordu. FETÖ dahil Türkiye’ye bir baskı uygulaması içinde olanlar, son zamanda ilişkilerin bozulduğu ABD ve İsrail baştadır, geçen hafta ortasında sinyallerini verdiler. Sosyal medya ağırlıklı bir süreç başlattılar. Basında makaleler, twit atmalar, internet televizyonlarından videoların üretilmesi boşuna değildi. FETÖ yanlıları Türkiye’ye yapılacak hamleler için (teyide muhtaç bilgilere göre) bir ay önce Osaka, Seul, Singapur’da toplantılar yaptı. Söylenenlere bakılırsa bu hafta sonu kurun 7.40 olacağı ve enflasyonun ise yüzde 40’a yükseleceğini duyurmalarının ilk ayağı zaten gerçekleşmiş oldu. Bu da göstermişti ki karşı taraf Türk ekonomisine planlı bir şekilde saldırıda bulunacaktı. Nereden ve ne yöntemle olacağı bilinmiyordu. Bakanlık bekledi ve durumu gördükten sonra karşı önlemlerini açıkladı.

Ekonomik Savaş’ın basamakları:

  • Temel neden: Politik ilişkilerin bozulması ve/veya stratejik olayın meydana gelmesi
  • Teknik faktör: Piyasalardaki teknik tepkiler ve müdahaleler
  • Spekülatif etki: Panik havası estirilmesi

Uygulama nasıl oldu?

  • Temel-Politik: ABD-Türkiye ilişkilerinin bozulması, küresel Ekonomik Savaş’ın başlatılması
  • Teknik-Piyasalar: OTC (tezgahüstü piyasa) fiyatlamasına, kotasyonların konmasına ve forex (fx) piyasalarda fiyat oluşumuna etki
  • Spekülasyon-Propaganda: Sosyal medya, fısıltı ile panik havası estirilmesi

Kurda değişim ne oldu?

  • 10 Ağustos 2018, Cuma gecesi: Dolar 6.41 TL
  • 12 Ağustos 2018, Pazar gecesi: Asya piyasaları açılmasıyla Dolar 7.24 TL
  • 13 Ağustos 2018, Pazartesi sabahı: BDDK ve MB önlemlerinin açıklanması sonrası Dolar 6.63 TL

Teknik önlemler:

  • BDDK: SWAP (takas) düzenlemesi
  • Merkez Bankası (MB): TL ve Dövizde likidite düzenlemesi, zorunlu karşılık uygulamasında düzenleme

Beklentiler:

  • Dış Politika: İlişkilerde toparlanma veya başka bir avantajlı durum açıklaması
  • MB Para Kurulu: Faizde hamle
  • T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı: Yapısal reformlar, makro kırılganlıklara (en önemlisi cari açık) önlemler
  • Zamanlama: Bayram tatili öncesi ilave hamleler ve açıklamalarla piyasaya güveni artırıcı önlemler alınması

Öğüt:

Güven ve kötümserliği satın alma!

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

bu-savasi-kazanmak-sart
ÖNCEKİ YAZI

Bu Savaşı Kazanmak Şart

ekonomi-politika-ve-algi
DİĞER YAZI

Ekonomi, Politika ve Algı

Ekonomi 'ın son yazıları

Küresel Kapitalizmin Vizyonu İçinde

Keşifler, sanayi devrimleri, Aydınlanma, Rönesans ve Reform Hareketleri, Fransız İhtilali, ulus devletler ve derken hızla bugünlere gelen insanın serüvenine çok farklı yaklaşımlarda bulunanlar var. Bugünden Sömürgeciliği, Emperyalizmi ve Orta Çağı yeniden hatırlatan yazarlar var. Her şey bir yana, her yaşanan gün, hatta saniye, 8 milyarlık dünya için çok değerli!

Kapitalizmin Kritiği

Güncel konulara ve kavramlara bakarak, kapitalizm gerçeğini, yaşananları, ülkelerin, politikacıların ve entelektüelin durumunu irdeleyelim. Gerçekleri, yanılmaları ve kritikleri gözden geçirelim.

BRICS Hakkında

Güney Afrika'da 22-24 Ağustos tarihlerinde BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) liderler zirvesi 15nci toplantısı gerçekleşiyor. Şimdi önemli soru ortak para birimi olacak mı? Bunu göreceğiz. Ancak böyle bir karar olsa nasıl mümkün olabilir, tarifini yapalım.

ABD’nin Jeo-politikası ve Küresel Ekonomideki Baskısı

Küresel ekonomik şartların aşırı derecede değişiklik göstermesinin mantıklı bir açıklaması olmalıdır. Rastgele gelişmelerin yaşanması şeklinde açıklamalar ve büyük ekonomilerin bunun üzerine politika üretmeleri pek kabul edilebilir değildir. 2008’de başlayan olumsuz dalga Covid-19'dan sonra, bugün Ukrayna’daki savaşın getirdiği olumsuz ekonomik şartları da geçti, gelişmeler salt politika deyip bakılamaz noktada, bugün Ukrayna'da bir savaş oluyorken, Hint-Pasifik’te hemen her an bir provokasyon ile şartlar gerginleştirilmektedir. Normal ekonomi yaklaşımlarıyla "normal, birbirini tetikliyor," şeklinde açıklanabilecek olumsuz ekonomik gelişmelerle, özellikle ABD kaynaklı jeopolitik ve jeostratejik girişimlerle, daha da derin sorunlar olmaya dönüştürülmektedir.

Global Inflation and Geopolitical Situation

Today we focused on the Ukraine issue. On the other hand, we have a big global problem, related to the economy. We do not talk about the relevance of these negative economic developments to the sanctions imposed on Russia, because the world wants this war to end. So who is making sacrifices or will make more, how will the atmosphere of Post-Ukraine develop?
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme