Gara’da Pençe Kartal-2 Harekatı

13 Şubat 2021

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Irak Kuzeyi Gara Dağı bölgesindeki PKK terörist kapında kullandıkları hedeflere yönelik “Pençe Kartal-2 Harekatı” 10 Şubat 2021 günü başlatılmıştır ve halen planlandığı şekilde devam etmektedir. Bugün de Milli Savunma Bakanı (MSB) Hulusi Akar ve komutanlar harekatın sınırdaki komuta yerine ziyarette bulunmuşlardır. Demek ki harekat bir süre daha devam edecek.

Geçtiğimiz günlerde Irak Merkezi Yönetimi Başbakanı ve Savunma Bakanı ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) yetkilileriyle üst düzey görüşmeler yapılmış idi. 16 Aralık 2020’de Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi’nin ve peşinden 28 Aralık 2020’de Irak Savunma Bakanı Cuma Annad Sadun’un Ankara ziyareti gerçekleşmişti. 18 Ocak 2021 tarihinde MSB Akar’ın Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile birlikte Irak ziyareti vardı. Bağdat ile Erbil’de 8 görüşme yapıldı. Akar’ın bu ziyarete ilişkin açıklaması şöyleydi: “Önümüzdeki dönemde uygun mekanizmaları kurmak suretiyle Türkiye-Irak, Türkiye-Erbil arasındaki iş birliği, terörle mücadele konusunda çok önemli birtakım gelişmelere sebep olabilecek.”

Bu temaslardan sonra gözler Sincar’a çevrildi. Sincar meselesi öteden beri konuşulmaktaydı. Bağdat ile Erbil arasında Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde ve ABD, Almanya, İngiltere ile Türkiye’nin desteklediği Sincar Anlaşması 9 Ekim 2020 tarihinde imzalanmış ancak uygulanması mümkün olamamıştı. Bu anlaşmanın amacı, PKK terör örgütünün Sincar’daki varlığının sonlandırılması şeklindedir. Buna göre Irak Merkezi Hükümeti, Sincar’a 3 tabur askeri polis konuşlandırmıştı. Arazi ve yol kontrolü ve gözetleme yapmaktaydılar. Yerleşim yeri içlerinde etkileri yoktu. PKK terör örgütü ve Haşdi Şabi unsurları Sincar Anlaşmasının uygulanmaması ve başarısız olması için birlikte hareket etmekteydiler.

Bu konu bana sorulduğunda, eğer Türkiye Sincar’a bir harekat yapacak ise anlaşmada adı geçen ilgili ülkelerle, ABD, Almanya ve İngiltere ile mutabık kalması gerekiyor, bu süre alır, şeklinde cevap vermiş idim.

Ancak görüyorum ki çeşitli yorumcuların Gara Operasyonu ile ilgili yaptıkları değerlendirmelerde sürekli bir Sincar harekatı beklentisi yaratılmaktadır. Bu ne derece doğru, bilemiyorum. Ama başından beri bir milli mesele halinde Kandil önümüzde duruyor. Gara Operasyonu Kandil için önemlidir.

Bana göre Gara Operasyonu, tam ismiyle Pençe Kartal-2 TSK’nın kendi inisiyatifiyle, gördüğü lüzum üzerine, ancak stratejik kazanımları olan, derin ve önemli bir harekattır. Bu nedenle haritaya doğru bakılmalı ve öyle yorum yapılmalıdır.

Harekatın amaçları bakımından neler söylenebilir? 1) Türkiye’nin terörü sınırdan uzakta ve kaynağında yok etme stratejisinin uygulanmasına devam edilmektedir. Şu an Gara bu hedeflerden biridir. 2) PKK terör örgütünün Türkiye sınırına yakın kullandığı kamplara (Sinat Haftanin, Metina, Zap, Avaşin Basyan, Hakurk gibi yerlere) yeterince nüfuz edilmiş ve sonuç alınmıştır. Pençe serisi operasyonlar ile terör örgütünün (sözümona) üst düzey yöneticilerinin nerede olsa bulunup etkisiz kılınmış, lojistik, iletişim şebekelerinin işlemez kılınması temel bir sonuç yaratmıştır. Teröristlerin de başka tedbirler almaya zorlanmıştır. Sınırdan daha derinlere (Gara, Sincar, Kandil) yuvalanmaya başlamışlardır. Gara bu bakışla hedef seçilmeye uygun bir yerdir. 3) Türkiye’ye yakın kampların güneyinde, Gara Dağı silsilesi kuzeyinde sınıra paralel (Soran Bölgesinden Zaho bölgesine) uzanan stratejik yol vardır ve burayı PKK terör örgütü zaman zaman kullanmaktadır. Gara’da terör odakları etkisiz kılınırsa doğu-batı ve kuzey-güney boylamlarında Türkiye’nin terörle mücadele stratejisinde önemli bir kazanım elde edilmiş olunacaktır. Soran bölgesi ise Kandil yolundadır. 4) Gara Dağı silsilesi güneyinde petrol bölgeleri, boru hatları ve köyler vardır. PKK terör örgütü Gara güneyinde Sincar’a kadar uzanan alanda rahat hareket ediyor, buna hem Irak Merkezi Yönetimi hem de IKYB önlem almakta güçlük çekiyor ise TSK’nın bu bölgede genişleyen bir harekat yapması uygun bir hal tarzı olmaktadır.

İşte bu gerekçelerle TSK zaman ve mekan olarak çok yerinde bir hamle yaparak Sincar’ı destekleyen ABD’ye karşı da haklı bir hamle yapmaktadır.

Pençe Kartal-2 Harekatı kara (Komando ve Özel Birlikler) ve havadan (Hava Kuvvetleri Uçakları, Helikopterler, İHA ve SİHA’lar) başarıyla devam etmektedir. Bugün itibarıyla 40’tan fazla terörist etkisiz hale getirilmiştir. Ancak unutmamak gerekir, Gara Dağı zorlu bir coğrafyaya sahiptir ve PKK terör örgütü buraya 1996’dan bu yana tahkimat yapmaktadır. Kahraman askerimiz emin adımlarla terörü bitirmeye yönelik belirlediği stratejiyle ve seçilen hedefleri alarak sürdürülmektedir.

Hedef belli!

NOT: Fikri mülkiyet hakları gereği bu bilgileri referans vererek kullanabilirsiniz.

Gürsel Tokmakoğlu

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

ÖNCEKİ YAZI

Aşı Jeopolitiği

DİĞER YAZI

Güneyimizdeki İstikrarsızlık

Güvenlik 'ın son yazıları

Savaşta Teknoloji Kullanımı

Birincisinden dördüncüsüne kadar her nesil savaş biçiminde gördüklerimiz, sert güçten makine kullanım becerisine doğru bir değişimi gösterdi. Bugün yeni nesil savaşlar uygulanırken, artık beşinci nesil savaşlar oluyor, burada teknolojinin sahadaki taktik uygulama becerisini hesaba katmamız gerektiği açık. Konu şu, savaşta durumu değiştirme inisiyatifiyle hareket eden teknolojiyi kullanım bilinci yüksek askerleri düşünüyoruz. Bunlar bize yeni bir tariflerin yapılmasını gerektiriyor: Gelişen teknolojiye göre askerin sahadaki uygulamasını tam uyumlu hale getirmek, hatta askerin bu yeteneğine başvurarak savaşı kazanmayı bilmek.

Etki Ajanlığı Yasası

Bu çağda, etki ajanlarına karşı önlem almak ve ülke yararına çalışanların eline mücadele etmek adına imkan vermek gibi konularda aksi düşünülebilir mi? Bu gerekli, ülke güvenliği açısından yerinde bir hamle. En azında caydırıcılık çok önemli. Ajanlar ve etki ajanları öyle cirit atmasınlar... Gerekli önlemleri ve bu kapsamda belli yasal düzenleme imkanlarını yaratalım. Her türlü tehdit var. Onları caydıralım, caydırıcı nitelikte ülkenin somut eylemleri olsun. Türkiye'de istihbarat hizmetleri 2014'dan itibaren iyi bir seyirle gelişiyor. İlk olarak operasyon yapma imkanı oldu. Kötü mü? Operasyonel İstihbarat gayet başarılı. Teröristler ve bölgemizdeki hasım ülkeler bunu görüyorlar, dikkatleri çekildi. Şimdi de bu tür ilave yasalar olsun isterim. Doğru adım! Elbette ben bu konuyu istihbarat açısından ele alacağım, uzmanlığım bu yönde. Hukuk konusu ayrı.

Yeni Üstünlük Mücadelesi ve Savunma Anlayışı

Temel konumuz silahlanma ve polemoloji olacak. Bu alanda yeni anlayışları irdeleyeceğiz. Genel savunma ve silahlanma politikalarına, büyük güçlerin aldıkları pozisyonlara, örnek olarak ABD'nin savunma yöntemine ve son olarak yeni üstünlük mücadelesi kavramlarına değineceğim. Bahsedeceğim yeni üstünlük mücadelesi terimleri neler? Oyun değiştiricilik, sistemlerin sistemi mimarisi, otonom kor sistemler, tam baskılama veya üstünlük kurma (dominasyon), bütün yönleriyle nüfuz etme (penetrasyon), istihbaratın penetrasyonu ve caydırıcılık için silahlanmak, olacak. Bunları neyle yapabilirsiniz? Bu makalede size ipuçlarını vermiş olacağım.

Otonom Orduların Tartışması

Teknoloji geliştikçe otonom sistemler cephede yerlerini alıyorlar. Kara, hava, siber-uzay, deniz, derin ve geniş cepheler... Bu konu başka ülkelerde hem askeri hem sivil, çeşitli uzmanlarca tartışılıyorken, Türkiye'de henüz o noktaya gelinemedi. Savaşın bilim ve sanatı yönüyle ben size özgün bir tartışma başlatmak isterim.

İsrail’in İran Saldırısı ve Polemolojik Analizi

19 Nisan gecesi İsrail, İran-İsfahan'daki bir askeri hedefi vurdu. Önce alınan bilgiler ve geliş yöntemleri doğru mu yanlış mı tartışıldı. Ancak, olağanüstü denebilecek türden yeni bir süreçle ilgilendiğimiz gayet açıktı. Ben sizlere bir askeri analiz yaparak, eldeki bilgileri de kullanmak suretiyle, bazı poüemolojik sonuçlar çıkarıp sunmak istiyorum.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme