irakta-kargasa-buyuyor
Irak’ta Kargaşa Büyüyor

Irak’ta Kargaşa Büyüyor

3 Ekim 2019

Irak’ta Hükümetin uygulamalarına, yolsuzluklara ve işsizliğe dayalı Bağdat ve Basra’da başlayan protesto eylemleri giderek genişliyor. Gösteriler her ne kadar orta ve güneyde başladıysa da bu durumu fırsat bilen taraflarca kuzey bölgelerde de eylem yapmaya başladı. Fiilen üçe bölünmüş Irak için merkezi yönetimin ipleri ele alma girişimleri yönünden bakılırsa bu ortaya çıkan durum her ne kadar konu sosyo-ekonomik bağlamda olsa da başka ayrılıkçı tarafları da etkileyebilecek potansiyele yükseliyor.

Daha geniş çerçevede salı günü Bağdat’ta başlayan protesto eylemleri bugün itibarıyla (üçüncü günde) diğer alanlara sıçrayarak ve etkisini artırarak Basra, Necef, Zikar, Nasıriye, Kerkük, Misan, Vasıt ve Babil’de görüldü. Şu ana kadar ölü sayısı 18, yaralı 250’den fazla olarak açıklandı. Ölü ve yaralıların büyük kısmı Bağdat’ta ve Zikar vilayetine bağlı Nasıriye’de gerçekleşti. Yaralıların içinde polisler de var. Göstericiler, “Bizim elimizde silah yok, telefon var,” diyorlar. Bir başkası, “Hükümet’in ve militanların Daeş’ten farkı yok!” diyor. Sosyal medya yoluyla bir araya gelen işsiz ve daha çok genç kitleler protestolar için sokağa çıktılar. Göstericiler bazı binaları ateşe verdiler. Bunların içinde parti binaları, kaymakamlık ve belediye binaları var. Bunlara yolsuzlukları sebep gösteren diğer bütün kesimler de katıldılar. Bütünüyle protestolar Hükümete karşı olarak cereyan ediyor.

Merkezi yönetim bu eylemleri ortadan kaldırmak için orantısız güç ve hakiki mühimmat kullandı. İnternete engel ve sokağa çıkma yasağı koydu. Sosyal medya sitelerine erişim engeli kondu. Buna rağmen Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) içinde internete erişim devam ediyor. Başbakan Adil Abdülmehdi kamu düzeninden bahsetti ve sokağa çıkma kararını ilan etti. Bağdat’ta Yeşil Bölge olarak bilinen hükümet binalarının ve ABD Büyükelçiliğinin de bulunduğu bölgeye de giriş-çıkış imkanları kapatıldı. Zırhlı birlikler Yeşil Bölge içindeler. Ayrıca Bağdat’ta tatil ilan edildi. Bağdat’ta göstericilerin havaalanı yönüne gitmelerini engellemek amacıyla tedbirler alınmaktadır. Ülke genelinde trafiğe engeller konuyor, kontroller sıklaştırıldı. Mevcut halde uçuşlar devam etmektedir.

Buna karşılık değişik ülkeler tedbir almaya başladı. Değişik ülkelerce diplomatik misyonların güvenliği ve Irak’a yapılacak seyahatler bakımından tedbirler düşünülmeye başlandı. Bu yönde Türk Dışişleri Bakanlığı seyahatler için vatandaşları uyardı. İran iki sınır kapısını kapattı. Doğrulanmamış bilgilere göre İran Irak’a destek amaçlı asker gönderebileceği yönünde bir açıklama yaptı.

Gösterilerin Kerkük’e sıçramasının başka bir yönü daha var. Irak’ta “tartışmalı bölgeler” hakkında bazı olumsuz gelişmelerin fırsatçılar tarafından kullanılmasından endişe duyuluyor. Sosyo-ekonomik karakterli bu başlayan olayın Irak’ta tartışmalı konulardan dolayı siyasi yönde gelişmesi tehlikesi söz konusudur.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

guvenli-bolge-kime-guvenli
ÖNCEKİ YAZI

Güvenli Bölge Kime Güvenli?

bagdadi
DİĞER YAZI

Bağdadi

Güvenlik 'ın son yazıları

Savaşta Teknoloji Kullanımı

Birincisinden dördüncüsüne kadar her nesil savaş biçiminde gördüklerimiz, sert güçten makine kullanım becerisine doğru bir değişimi gösterdi. Bugün yeni nesil savaşlar uygulanırken, artık beşinci nesil savaşlar oluyor, burada teknolojinin sahadaki taktik uygulama becerisini hesaba katmamız gerektiği açık. Konu şu, savaşta durumu değiştirme inisiyatifiyle hareket eden teknolojiyi kullanım bilinci yüksek askerleri düşünüyoruz. Bunlar bize yeni bir tariflerin yapılmasını gerektiriyor: Gelişen teknolojiye göre askerin sahadaki uygulamasını tam uyumlu hale getirmek, hatta askerin bu yeteneğine başvurarak savaşı kazanmayı bilmek.

Etki Ajanlığı Yasası

Bu çağda, etki ajanlarına karşı önlem almak ve ülke yararına çalışanların eline mücadele etmek adına imkan vermek gibi konularda aksi düşünülebilir mi? Bu gerekli, ülke güvenliği açısından yerinde bir hamle. En azında caydırıcılık çok önemli. Ajanlar ve etki ajanları öyle cirit atmasınlar... Gerekli önlemleri ve bu kapsamda belli yasal düzenleme imkanlarını yaratalım. Her türlü tehdit var. Onları caydıralım, caydırıcı nitelikte ülkenin somut eylemleri olsun. Türkiye'de istihbarat hizmetleri 2014'dan itibaren iyi bir seyirle gelişiyor. İlk olarak operasyon yapma imkanı oldu. Kötü mü? Operasyonel İstihbarat gayet başarılı. Teröristler ve bölgemizdeki hasım ülkeler bunu görüyorlar, dikkatleri çekildi. Şimdi de bu tür ilave yasalar olsun isterim. Doğru adım! Elbette ben bu konuyu istihbarat açısından ele alacağım, uzmanlığım bu yönde. Hukuk konusu ayrı.

Yeni Üstünlük Mücadelesi ve Savunma Anlayışı

Temel konumuz silahlanma ve polemoloji olacak. Bu alanda yeni anlayışları irdeleyeceğiz. Genel savunma ve silahlanma politikalarına, büyük güçlerin aldıkları pozisyonlara, örnek olarak ABD'nin savunma yöntemine ve son olarak yeni üstünlük mücadelesi kavramlarına değineceğim. Bahsedeceğim yeni üstünlük mücadelesi terimleri neler? Oyun değiştiricilik, sistemlerin sistemi mimarisi, otonom kor sistemler, tam baskılama veya üstünlük kurma (dominasyon), bütün yönleriyle nüfuz etme (penetrasyon), istihbaratın penetrasyonu ve caydırıcılık için silahlanmak, olacak. Bunları neyle yapabilirsiniz? Bu makalede size ipuçlarını vermiş olacağım.

Otonom Orduların Tartışması

Teknoloji geliştikçe otonom sistemler cephede yerlerini alıyorlar. Kara, hava, siber-uzay, deniz, derin ve geniş cepheler... Bu konu başka ülkelerde hem askeri hem sivil, çeşitli uzmanlarca tartışılıyorken, Türkiye'de henüz o noktaya gelinemedi. Savaşın bilim ve sanatı yönüyle ben size özgün bir tartışma başlatmak isterim.

İsrail’in İran Saldırısı ve Polemolojik Analizi

19 Nisan gecesi İsrail, İran-İsfahan'daki bir askeri hedefi vurdu. Önce alınan bilgiler ve geliş yöntemleri doğru mu yanlış mı tartışıldı. Ancak, olağanüstü denebilecek türden yeni bir süreçle ilgilendiğimiz gayet açıktı. Ben sizlere bir askeri analiz yaparak, eldeki bilgileri de kullanmak suretiyle, bazı poüemolojik sonuçlar çıkarıp sunmak istiyorum.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme