suriyede-cozum-icin-plan-gerekli
Suriye’de Çözüm İçin “Plan” Gerekli

Suriye’de Çözüm İçin “Plan” Gerekli

9 Mayıs 2020

Bu safhadan sonra Suriye’de kalıcı çözüm için kilit konumundaki konu bir başlayıcı-plan üzerine yürümektir. Sahada Esad rejimi, Rusya, İran, ABD, Türkiye, terör örgütleri, vs. güçler var, diğer tarafta ise Cenevre görüşmeleri; arası kopuk, birbirine bir plan ile bağlanmadan Suriye’ye kalıcı çözüm bulmak zordur.

Bir defa Esad’ın Suriye’yi korumak için Rusya’yı ve İran’ı davet etmesinin pratikte bir meşruiyeti kalmamıştır. Üstelik bu durum barışa engel olan bir konu haline dönüşmüştür. Esad’ın meşruiyetini sorgulamanın yanı sıra artık onun temin ettiği güvenlik anlaşmalarının da meşruiyetinin sorgulandığı bir noktadayız. Bu durumda Esad ve onunla beraber olan Rusya ve İran, mazlum Suriye halkını temsil etmemektedir ve iyilik bağlamından bir gelecek vaat etmemektedir. Barışa gidilecek yolda kesin olarak bu hususu işaret etmek ilk maddedir.

DAEŞ terör örgütü hakkında olup biten bellidir. Yine kesin olarak ortaya çıkan şudur ki, DAEŞ ile mücadele kapsamında kurulan Koalisyon’un da meşruiyeti sona ermiştir. Dolayısıyla, bu DAEŞ ile mücadele maksadıyla Suriye halkına yardım etme ve barışa giden yolu açma amaçlı bu ülkeye gelen yabancı tüm askeri kuvvet ve kuruluşların temsilcileri bugün gayrimeşru statüsüne düşmüştür. O halde DAEŞ ile mücadele kapsamında Koalisyon gereği Suriye’ye gelenlerin bugünkü şartlarda halka bir yararı yoktur.

Cenevre’de bulunan Anayasa Yazma Komisyonu aktif değildir. Birleşmiş Milletler (BM, UN) son durumu içeren bir rapor yazmalıdır. Bu hazırlanacak rapora göre Cenevre’deki çabanın sonuç vermeye yönelik elden geçirilmesi gerekecektir.

Bütün bunlarla birlikte, özellikle Suriye’den komşu ülkelere sığınmacı konumuyla göç edenlerin, Suriye topraklarında geçici kamplara sığınanların, yine Suriye içinde evinden barkından uzak noktalarda bulunanların, zor zahmet içinde yaşayanların, velhasıl Suriye’nin çoğunluk halkının durumu hayatidir.

Suriye toprakları, rejimin olumsuz politikaları asıl ama, öte yandan bölgesel meselelerin de etkisiyle, değişik güç odaklarının hatalı politikaları nedeniyle bir terör yuvası olmuştur. Terör neredeyse yerleşik hale dönüşmüştür. Bu terör örgütleri bulundukları yerlerde otoriteyi bir biçimde ele geçirme imkânı bulmuş ve halka rağmen kendi çıkarları doğrultusunda değişik yöntemlerle adeta sorunu kangren hale getirmiştir.

Eğer bu hususla ilgilenecek bir otorite var olacak ise aynı zamanda muktedir olmalıdır. Bu şartlarda gayrimeşru yapılarla işbirliği yapan, bu kadim toprakları istikrarsızlaştıran ve parçalayan düzenlerin ortadan kaldırması şarttır.

Bütün bu mülahazalar dahilinde atılması gereken adım, sahadan Cenevre’ye bağlanan somut meseleleri göz önünde bulunduran, Birleşmiş Milletler’in otoritesinde sağlam bir planın ihdası ve uygulanması şart görülmektedir. Suriye bu çıkmazdan kurtarılmalıdır. Aksi halde sorun daha da derinleşecek veya başka bir olumsuz yapıya dönüşecektir. Bu itibarla, insanlık meselesi en başta, diğer yandan uluslararası nizam ve güvenlik açısından, bölgesel ve küresel sorunlar da çıkmaza sürüklenmekten kurtarılmalıdır.

Suriye barışı için, sorunun kalıcı çözümünü yaklaşık dokuz yıldır bekleyen Suriye’nin gerçek sahipleri, mazlum halkı ve insan hakları için, bütün bu hususlarla ilgili, yukarıda ifade edilen şartlar gereği, süreci bağlayıcı bir planın ivedilikle hazırlanması aşamasına geçilmelidir. 

Taraflara, devlet ve hükümet başkanlarına, ilgililere ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, António Guterres’e saygıyla arz olunur.

Gürsel Tokmakoğlu

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

akilli-istihbarat-savaslari-cagi
ÖNCEKİ YAZI

Akıllı İstihbarat Savaşları Çağı

kovid-sonrasi-gerginlik
DİĞER YAZI

Kovid Sonrası Gerginlik

Güvenlik 'ın son yazıları

Savaşta Teknoloji Kullanımı

Birincisinden dördüncüsüne kadar her nesil savaş biçiminde gördüklerimiz, sert güçten makine kullanım becerisine doğru bir değişimi gösterdi. Bugün yeni nesil savaşlar uygulanırken, artık beşinci nesil savaşlar oluyor, burada teknolojinin sahadaki taktik uygulama becerisini hesaba katmamız gerektiği açık. Konu şu, savaşta durumu değiştirme inisiyatifiyle hareket eden teknolojiyi kullanım bilinci yüksek askerleri düşünüyoruz. Bunlar bize yeni bir tariflerin yapılmasını gerektiriyor: Gelişen teknolojiye göre askerin sahadaki uygulamasını tam uyumlu hale getirmek, hatta askerin bu yeteneğine başvurarak savaşı kazanmayı bilmek.

Etki Ajanlığı Yasası

Bu çağda, etki ajanlarına karşı önlem almak ve ülke yararına çalışanların eline mücadele etmek adına imkan vermek gibi konularda aksi düşünülebilir mi? Bu gerekli, ülke güvenliği açısından yerinde bir hamle. En azında caydırıcılık çok önemli. Ajanlar ve etki ajanları öyle cirit atmasınlar... Gerekli önlemleri ve bu kapsamda belli yasal düzenleme imkanlarını yaratalım. Her türlü tehdit var. Onları caydıralım, caydırıcı nitelikte ülkenin somut eylemleri olsun. Türkiye'de istihbarat hizmetleri 2014'dan itibaren iyi bir seyirle gelişiyor. İlk olarak operasyon yapma imkanı oldu. Kötü mü? Operasyonel İstihbarat gayet başarılı. Teröristler ve bölgemizdeki hasım ülkeler bunu görüyorlar, dikkatleri çekildi. Şimdi de bu tür ilave yasalar olsun isterim. Doğru adım! Elbette ben bu konuyu istihbarat açısından ele alacağım, uzmanlığım bu yönde. Hukuk konusu ayrı.

Yeni Üstünlük Mücadelesi ve Savunma Anlayışı

Temel konumuz silahlanma ve polemoloji olacak. Bu alanda yeni anlayışları irdeleyeceğiz. Genel savunma ve silahlanma politikalarına, büyük güçlerin aldıkları pozisyonlara, örnek olarak ABD'nin savunma yöntemine ve son olarak yeni üstünlük mücadelesi kavramlarına değineceğim. Bahsedeceğim yeni üstünlük mücadelesi terimleri neler? Oyun değiştiricilik, sistemlerin sistemi mimarisi, otonom kor sistemler, tam baskılama veya üstünlük kurma (dominasyon), bütün yönleriyle nüfuz etme (penetrasyon), istihbaratın penetrasyonu ve caydırıcılık için silahlanmak, olacak. Bunları neyle yapabilirsiniz? Bu makalede size ipuçlarını vermiş olacağım.

Otonom Orduların Tartışması

Teknoloji geliştikçe otonom sistemler cephede yerlerini alıyorlar. Kara, hava, siber-uzay, deniz, derin ve geniş cepheler... Bu konu başka ülkelerde hem askeri hem sivil, çeşitli uzmanlarca tartışılıyorken, Türkiye'de henüz o noktaya gelinemedi. Savaşın bilim ve sanatı yönüyle ben size özgün bir tartışma başlatmak isterim.

İsrail’in İran Saldırısı ve Polemolojik Analizi

19 Nisan gecesi İsrail, İran-İsfahan'daki bir askeri hedefi vurdu. Önce alınan bilgiler ve geliş yöntemleri doğru mu yanlış mı tartışıldı. Ancak, olağanüstü denebilecek türden yeni bir süreçle ilgilendiğimiz gayet açıktı. Ben sizlere bir askeri analiz yaparak, eldeki bilgileri de kullanmak suretiyle, bazı poüemolojik sonuçlar çıkarıp sunmak istiyorum.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme