terore-gore-kamu-binasi-nasil-olur
Teröre Göre Kamu Binası Nasıl Olur

Teröre Göre Kamu Binası Nasıl Olur

26 Ağustos 2016

Cizre’de polis binasına 26 Ağustos sabahı yapılan saldırı bir kez daha “kamu bina inşa kriterlerini” değerlendirmemize sebep oldu. Ama önce şehitlerimize rahmet, yaralılarımıza acil şifalar, yakınlarına sabır dileyelim. Benzer şekilde bundan yakın zaman önce Elazığ’da ve Diyarbakır Bölge Trafik İstasyonu’nda da bomba yüklü kamyon gelip binayı neredeyse yok etmişti. Bundan böyle terör böyle! Peki, yurt içinde ve yurt dışında kamu binası (büyük elçilikler, diğer hizmet binaları ve harekat merkezleri) yapılırken en azından neler dikkate alınır?

Aşağıdaki çizim olması gereken açıklar mahiyettedir. Çok ayrıntı var ama ben sadece temel konulara değineceğim. Tehdit değerlendirmesi yapılması ilk öncelikli konudur. İçişleri Bakanlığı bu konuda teröre müdahil olma sürecine yoğun biçimde girdiğine göre, en öncelikli şekilde binalarını gözden geçirmek durumundadır. Eski usul kamu binası değil, tehdide ve çatışmaya dönük akılla inşa yolunu seçmelidir.

Bakalım:

bina

Çizimde mevcut durum alt bölümde yer alıyor. Arsa veya imar sıkıntısı varmış gibi bina sıradan konut yapar gibi inşa ediliyor. Yola çok yakın, çok katlı ve tuğla kullanılmış bir bina yapma usulümüz var. Bomba yüklü araç veya canlı bomba yaklaşıyor ve mutlaka bir zarar veriyor.

Terör eylemini anlatanları dinleyin, “patlama çok şiddetliydi.. patlayıcı içinde başka etken madde vardı…” derler. O zaman inşaat ona göre yapılmalı, öyle değil mi? Zor mu? Hatta roketle saldırı menzili bile hesaba katılmalıdır. Sadece büyük düşünmek gerekiyor. Kaldı ki günümüzün çatışmaları terörle ilgili, harcanacak bütçe içinde bu tehdit şekli düşünülerek hesap edilmeli. Hedef teşkil edebilen bütün kamu binaları olması gereken şekilde inşa edilmeli.

Çizimde üst bölüme bakın. Temel özellik şu: Arazi geniş ve görüşe engel yok. Bina yoldan ve geri plandaki yüksekliklerden oldukça uzak (en az 600 m.) mesafede. Bina zemin üzerinde iki katlı, aslında gereken büyüklük için zemin altına doğru bir yapılanma söz konusu. İnşa şekli beton ve demir. Bir çok engel, sensor ve düzenek var, bunlar bilinen konular.

Eğer bu tip bir anlayış olmazsa, örneğin asıl mesele arsa diye düşünülürse, bu binaların bir hedef olduğu dikkate alınmazsa, gelecekte savaşların bu tip olacağı düşünülmezse, aynı acılar yaşanır, belki daha fazlası olur ve teröriste imkan verilmiş olur.

Yapılması gereken ise bellidir.

Görsel: DHA’dan.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

suriye-plani-el-babtan-sonrasi
ÖNCEKİ YAZI

Suriye Planı: El Bab’tan Sonrası

catismanin-tarihi-dogasi-ve-turkiye-icin-oneriler
DİĞER YAZI

Çatışmanın Tarihi Doğası ve Türkiye İçin Öneriler

Güvenlik 'ın son yazıları

Savaşta Teknoloji Kullanımı

Birincisinden dördüncüsüne kadar her nesil savaş biçiminde gördüklerimiz, sert güçten makine kullanım becerisine doğru bir değişimi gösterdi. Bugün yeni nesil savaşlar uygulanırken, artık beşinci nesil savaşlar oluyor, burada teknolojinin sahadaki taktik uygulama becerisini hesaba katmamız gerektiği açık. Konu şu, savaşta durumu değiştirme inisiyatifiyle hareket eden teknolojiyi kullanım bilinci yüksek askerleri düşünüyoruz. Bunlar bize yeni bir tariflerin yapılmasını gerektiriyor: Gelişen teknolojiye göre askerin sahadaki uygulamasını tam uyumlu hale getirmek, hatta askerin bu yeteneğine başvurarak savaşı kazanmayı bilmek.

Etki Ajanlığı Yasası

Bu çağda, etki ajanlarına karşı önlem almak ve ülke yararına çalışanların eline mücadele etmek adına imkan vermek gibi konularda aksi düşünülebilir mi? Bu gerekli, ülke güvenliği açısından yerinde bir hamle. En azında caydırıcılık çok önemli. Ajanlar ve etki ajanları öyle cirit atmasınlar... Gerekli önlemleri ve bu kapsamda belli yasal düzenleme imkanlarını yaratalım. Her türlü tehdit var. Onları caydıralım, caydırıcı nitelikte ülkenin somut eylemleri olsun. Türkiye'de istihbarat hizmetleri 2014'dan itibaren iyi bir seyirle gelişiyor. İlk olarak operasyon yapma imkanı oldu. Kötü mü? Operasyonel İstihbarat gayet başarılı. Teröristler ve bölgemizdeki hasım ülkeler bunu görüyorlar, dikkatleri çekildi. Şimdi de bu tür ilave yasalar olsun isterim. Doğru adım! Elbette ben bu konuyu istihbarat açısından ele alacağım, uzmanlığım bu yönde. Hukuk konusu ayrı.

Yeni Üstünlük Mücadelesi ve Savunma Anlayışı

Temel konumuz silahlanma ve polemoloji olacak. Bu alanda yeni anlayışları irdeleyeceğiz. Genel savunma ve silahlanma politikalarına, büyük güçlerin aldıkları pozisyonlara, örnek olarak ABD'nin savunma yöntemine ve son olarak yeni üstünlük mücadelesi kavramlarına değineceğim. Bahsedeceğim yeni üstünlük mücadelesi terimleri neler? Oyun değiştiricilik, sistemlerin sistemi mimarisi, otonom kor sistemler, tam baskılama veya üstünlük kurma (dominasyon), bütün yönleriyle nüfuz etme (penetrasyon), istihbaratın penetrasyonu ve caydırıcılık için silahlanmak, olacak. Bunları neyle yapabilirsiniz? Bu makalede size ipuçlarını vermiş olacağım.

Otonom Orduların Tartışması

Teknoloji geliştikçe otonom sistemler cephede yerlerini alıyorlar. Kara, hava, siber-uzay, deniz, derin ve geniş cepheler... Bu konu başka ülkelerde hem askeri hem sivil, çeşitli uzmanlarca tartışılıyorken, Türkiye'de henüz o noktaya gelinemedi. Savaşın bilim ve sanatı yönüyle ben size özgün bir tartışma başlatmak isterim.

İsrail’in İran Saldırısı ve Polemolojik Analizi

19 Nisan gecesi İsrail, İran-İsfahan'daki bir askeri hedefi vurdu. Önce alınan bilgiler ve geliş yöntemleri doğru mu yanlış mı tartışıldı. Ancak, olağanüstü denebilecek türden yeni bir süreçle ilgilendiğimiz gayet açıktı. Ben sizlere bir askeri analiz yaparak, eldeki bilgileri de kullanmak suretiyle, bazı poüemolojik sonuçlar çıkarıp sunmak istiyorum.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme