turk-f-35leri-hakkinda-gelisme
Türk F-35'leri Hakkında Gelişme

Türk F-35’leri Hakkında Gelişme

2 Ekim 2018
Okuyucu

Bugün haberlere beşinci nesil F-35 Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) Programı Direktör Yardımcısı Koramiral Mat Winter’in, “2 adet F-35 savaş uçağı daha Mart 2019’da Türkiye’ye teslim edilecek, 100 uçağın teslimatında bir değişiklik olduğuna dair herhangi bir işaret yok,” bilgisi düştü ve oldukça heyecan yarattı. Bunun anlamı şöyle: Proje program ofisi faaliyetlerini devam ettiriyor ama politik sebeplerle teslim edilen uçakların ABD’den Türkiye’ye uçmalarına izin verilip verilmeyeceği henüz net değil. Bu konuyu bir kez daha gözden geçirelim.

Projenin bütçesi bakımından verilen bilgiler de var. ABD Savunma Bakanlığı projenin bütçesi için ilgili birimlerin 90 gün içinde Türkiye ile ilgili Kongre’ye rapor sunması gerekiyor. Winter, proje ofisi olarak biz çalışmamızı yapıyoruz ve zamanında bilgileri ulaştıracağız, şeklinde bir bilgi veriyor. Bakın bunlar teknik konular, politik değil.

Türkiye 21 Haziran 2018’de Ford Worth’ta 2 uçak teslim aldı ve pilotlarımız teknik ekiplerle birlikteler ve Arizona’da eğitimlerini sürdürüyorlar. Halen 12 personel Arizona’dadır.

28 Ağustos 2018’de bir ABD Kongre heyeti Türkiye’ye gelmiş ve temaslarda bulunmuşlardır. Kendileri proje ortaklığı gereği TAI tesislerinde üretilen F-35 parçaları da gösterildi. Verilen mesaj, bu bizim hakkımız, Washington bunu böyle bilsin, oldu.

Küresel çapta kullanılan müşterek silahlarla, ki bu F-35’ler de bunun bir parçasıdır, bir savunma sistemi kurmaya çalışan ABD’ye ilave olarak katılımcı ülkeler; Kanada, İngiltere, İtalya, Avustralya, Hollanda, Danimarka, Norveç, Japonya, Güney Kore ve Türkiye.

İsrail bu katılımcı ülkelerden değil ama ilk ABD dışında uçağın gönderildiği ve uçmaya başladığı ülke İsrail’dir. Demek ki projede ABD ile İsrail’i birlikte okumak gerekmektedir. Halen İsrail’in teslim aldığı F-35’ler test ve eğitimlerini Ortadoğu’da sürdürmektedir. Suriye’de düşürülen IL-20 uçağından sonra bu hafta Ruslar bölgeye S-400’leri intikal ettirdiler ve böylece taarruz-savunma bağlamında karşılıklı bir konumlanma söz konusu oldu.

Amerikalılar Türkiye’ye dönüp, siz de S-400 alırsanız F-35’lerin ülkenize uçması için kapıyı açmayız, diyorlar.

Öte yandan Çin, F-35’lere yakın bir savaş uçağı projesi olan J-20’leri geliştirmekle ilgili çalışmalarını sürdürüyor.

Biz bu konuları daha çok konuşacağız görülüyor.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

rus-israil-satranc-turnuvasi
ÖNCEKİ YAZI

Rus-İsrail Satranç Turnuvası

siber-savas-hazirligi
DİĞER YAZI

Siber Savaş Hazırlığı

Güvenlik 'ın son yazıları

150 views

Etki Ajanlığı Yasası

Bu çağda, etki ajanlarına karşı önlem almak ve ülke yararına çalışanların eline mücadele etmek adına imkan vermek gibi konularda aksi düşünülebilir mi? Bu gerekli, ülke güvenliği açısından yerinde bir hamle. En azında caydırıcılık çok önemli. Ajanlar ve etki ajanları öyle cirit atmasınlar... Gerekli önlemleri ve bu kapsamda belli yasal düzenleme imkanlarını yaratalım. Her türlü tehdit var. Onları caydıralım, caydırıcı nitelikte ülkenin somut eylemleri olsun. Türkiye'de istihbarat hizmetleri 2014'dan itibaren iyi bir seyirle gelişiyor. İlk olarak operasyon yapma imkanı oldu. Kötü mü? Operasyonel İstihbarat gayet başarılı. Teröristler ve bölgemizdeki hasım ülkeler bunu görüyorlar, dikkatleri çekildi. Şimdi de bu tür ilave yasalar olsun isterim. Doğru adım! Elbette ben bu konuyu istihbarat açısından ele alacağım, uzmanlığım bu yönde. Hukuk konusu ayrı.
69 views

Yeni Üstünlük Mücadelesi ve Savunma Anlayışı

Temel konumuz silahlanma ve polemoloji olacak. Bu alanda yeni anlayışları irdeleyeceğiz. Genel savunma ve silahlanma politikalarına, büyük güçlerin aldıkları pozisyonlara, örnek olarak ABD'nin savunma yöntemine ve son olarak yeni üstünlük mücadelesi kavramlarına değineceğim. Bahsedeceğim yeni üstünlük mücadelesi terimleri neler? Oyun değiştiricilik, sistemlerin sistemi mimarisi, otonom kor sistemler, tam baskılama veya üstünlük kurma (dominasyon), bütün yönleriyle nüfuz etme (penetrasyon), istihbaratın penetrasyonu ve caydırıcılık için silahlanmak, olacak. Bunları neyle yapabilirsiniz? Bu makalede size ipuçlarını vermiş olacağım.
63 views

Otonom Orduların Tartışması

Teknoloji geliştikçe otonom sistemler cephede yerlerini alıyorlar. Kara, hava, siber-uzay, deniz, derin ve geniş cepheler... Bu konu başka ülkelerde hem askeri hem sivil, çeşitli uzmanlarca tartışılıyorken, Türkiye'de henüz o noktaya gelinemedi. Savaşın bilim ve sanatı yönüyle ben size özgün bir tartışma başlatmak isterim.
99 views

İsrail’in İran Saldırısı ve Polemolojik Analizi

19 Nisan gecesi İsrail, İran-İsfahan'daki bir askeri hedefi vurdu. Önce alınan bilgiler ve geliş yöntemleri doğru mu yanlış mı tartışıldı. Ancak, olağanüstü denebilecek türden yeni bir süreçle ilgilendiğimiz gayet açıktı. Ben sizlere bir askeri analiz yaparak, eldeki bilgileri de kullanmak suretiyle, bazı poüemolojik sonuçlar çıkarıp sunmak istiyorum.
139 views

İran Yine İsrail’e mi Çalıştı?

1 Nisan'da İsrail, İran'ın Şam elçiliğine saldırdı. 13 Nisan'da İran, İsrail'e günü-saati belli bir misilleme operasyonu yaptı, adı: Operation True Promise! 15 Nisan itibariyle durumu gözden geçirelim.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme