Amerika’da Gazze Protestoları

26 Nisan 2024
Okuyucu

Gazze’deki yaşanan zalimce olayların gerçekliği ve Batılı politikacıların ikiyüzlü uygulamaları bugün Amerika’da tartışılıyor ve protesto ediliyor. Yarın bu protestolar Avrupa’da da yaygınlaşabilir. Öyleyse diyebiliriz: Gazze sınırlarını aştı!

Protestolar ve Savunular

George Washington üniversitesi kampüsündeki eyleme katılan 88 yaşındaki bir İsrail kökenli kadın şöyle haykırıyor: “Ben Holokosttan kurtulmuş biriyim, Gazzeli çocukların bugün yaşadıklarını yaşadım, onlara bunu yapmayın!”

Belki de konunun ruhunu açıklayan bir tablo ve sözcükler bunlar…

Üniversite kampüslerinde Amerikan entelektüelinin tepkisi gayet açık: “Soykırım yapan İsrail’e ABD bütçesinden para ayırarak silah yardımı yapmayın, çünkü bu silahlarla Netanyahu iktidarı çocukları öldürüyor.”

Netanyahu, İsrailli yazar çizerler, ABD’deki çeşitli çevreler ne diyorlar? “Bunlar, anti-Semitik ve anti-İsrail gösterileridir.”

Netanyahu bunu söylemekle kalmıyor, “anti-Semitistler ve anti-İsrailciler suç işliyorlar, terörü destekliyorlar, cezalandırılmalılar, çünkü bunlar bize düşmanlık yapıyorlar,” diyor.

Olaylarda 550’den fazla protestocu tutuklandı, güvenlikçiler aşırı güç kullandı. Ters kelepçeli profesörler, coplanan öğrenciler… Üniversitelere keskin nişancılar konuşlandırıldı.

Aşırı Tepki

ABD neden böylesi bir tepkiye sebep verdi? Çadırlı eylemler, gösteriler, konuşmalar yapılsaydı, herkes söyleyeceğini ifade edip dağılsaydı…

Başkan Joe Biden yönetimi seçimler yaklaşırken sokak eylemlerinin genişlemesinden büyük endişe duydu. Bu protesto gösterileri “henüz başlama aşamasındayken önü alınmalı” şeklinde tepkiye neden oldu.

Bu daha da başka bir soruyu belirginleştirdi: “İnsan hayatı politikacıların ikbalinden ne derecede önemli?”

Gerçek Direnişçi Profili

Bugün ABD’deki olaylar “direniş” kavramının gerçekçi şekilde yaygınlaşmasına temel oluşturmaktadır. Bugünden itibaren küresel ölçekte “direniş” ve “direnişçi profili” konulu tahliller felsefecilerin de üzerinde tekrar çalışacağı bir alan olacak. hatta bu Gazze’den çıkan bir olay ama yaygın kullanımıyla Batı kapitalizminin içine düştüğü sorunlara yine Batı içerisinden tepki geliştirilmesi halinde olacak.

Direnişçi profili ne şekilde tezahür etmekte:

  • İnsani konular,
  • Irkçı politikalara, neofaşizme ve buna imkan veren politikalara karşıtlık,
  • Silah ve zor kullanmaya engel olunması,
  • Gerçek adalet, özgürlük ve yaşam hakkı talebi,
  • Çelişkili Kapitalist çıkarlara tepki.

Derin Çelişki

Diğer taraftan dünyada;

  • toplumsal kutuplaşmaların, kıtlık ve göç hareketlerinin arttığı, gelir dağılımının bozulduğu, çatışmaların ve silahlanmanın korkutucu seviyelere geldiği bir evredeyiz, bu durum daha da olumsuz hale sürükleniyor;
  • buna karşılık sosyal medya başta olmak üzere teknolojinin yarattığı iklimde toplumsal mobilizasyon çok fazla düzeyde.

Burada fırsatçıları da işaret edelim. İran yanlısı bazı dezenformasyon noktaları durumu provoke etmek için girişimlerini yoğunlaştırdılar.

Günümüzün sorunları belli, şöyle:

  • “Dünya savaşına mı gidiliyor” sorusu gündemde.
  • İklim değişikliğinin olumsuz etkisi arttıkça paralel olarak sorunlar daha da artacak.
  • Gelişmiş ülkelerin ve özellikle Amerika’nın çifte standard dolu uygulamaları dikkatlerden kaçmıyor.
  • Son yaşanan masum Gazze halkına Netanyahu tarafından yöneltilen aşırı şiddet ve orantısız güç Batı’da eleştiri konusu ki entellektüel kesimler sokaklara çıkıp protestolara başladılar.
  • Özellikle de fikir özgürlüğü temelli politikaları kendi eliyle baskılayan demokrasiler arttıkça dünyada insanlar derin çelişkiyi daha net görmeye başlıyor.

Bu durumu yeni-ortaçağcılık (neomedievalizm) olarak uzun yıllardır işlemekteyim. Gidişat özellikle de gelişmiş ülkelerde “derin çelişkiye” dayalı gelişen toplumsal hareketler arttıkça bu zemin kaymasını daha fazla görecek.

Notlar

Bitirmeden önce notlarımı şöyle listeleyeyim:

1- Her protestonun öne çıkan bir simgesi olur. Sanırım Atlanta’daki ters kelepçe ile tutuklanan bu felsefe profesörü kadın simgeleşecek. Ben de onun görselini kullandım. Aslında bunu yapmamın bir nedeni de direnişin yaygınlaşan mantığını, direnişçi profilini ve derin çelişkiyi bu yolla tarif edebilmektir.

2- Gazze meselesi tamam, ama bir de şu anda başka bir cepheden tartışma başlatıldı, “bu bilinen Sorosçu eylem tarzı değil mi?” Takip edeceğiz. Benim ifade etmek istediğim burada derin bir çelişkinin varlığıdır.

3- Esas olan Gazzeli çocukların İsrail askerleri tarafından öldürülmesi, halen milyonları bulan Gazzeli sivilin ABD silah yardımlarıyla bombalanmasıdır. Gazze’de toplu mezarlar ortaya çıkmaktadır. Bu gerçek siyasi etkileşimlerle gölgelenmemelidir.

Türkiye

Türkiye’nin dış politika çabasında öne çıkan kavramlar; istikrarı oluşturmak, mazlumları korumak, neofaşistlerin zulmü, İslamofobi, terörün her türlüsüyle mücadele, gibi. Bu insani bir temanın tezahürü.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

ÖNCEKİ YAZI

Irak’ta Aydınlık Dönemin Başlangıcı

DİĞER YAZI

İkinci One Minute

Politika 'ın son yazıları

8 views

İsrail Gazze’de Ne Yapmak İstiyor? 

Hamas-İsrail çatışmasında 7 Ekim’den bu yana 212 gün geçti, Gazze konusunda ne noktadayız? Şurası net, 12 bini çocuk 35 bin Gazzeli öldürüldü, 1,5 milyon insan şu anda çok zor şartlarda yaşıyor, en son noktada Refah’a saldırı oldu olacak türü bir İsrail baskısı da sürüyor.
45 views

İkinci One Minute

Eğer dünya büyük bir krize doğru giriyorsa, Türkiye yaşadıklarının yaralarını büyük ölçüde sardı, geleceğe hazır gibi, ekonomik sorunlarla ilgilenmeyi bir yana koyuyorum, ama İsrail yeni ve kaotik dünya dönemine daha büyük bir sorunlarla gireceğe benziyor. Gazze konusu travmatik! Bu stratejik analizi, Türkiye merkezinde gerçekleşen olaylarla açıkladıktan sonra, 2024 itibariyle gelecekte bizi neler bekliyor, diye sorarak ele alıyorum.
58 views

Irak’ta Aydınlık Dönemin Başlangıcı

Türkiye, Bağdat'ta Irak ile tarihi bir süreci başlattı, atılan imzalar var, geliştirilen yeni stratejiyle birlikte yapılacak işler var. Bunlar ekonomiden, kültürden, güvenliğe uzanan işler. En önemlisi, inanmışlık, güven ve umut ışığı!..
73 views

Filistin-İsrail Politikası Hakkında

Ortadoğu'da, ABD'nin "kontrol bende" dediği bir ortamda, İsrail'in şımarıklıkları ve İran'ın anlamsız çabaları sürerken, Filistin konusunda nasıl ilerleme sağlanabilir? Bu dramatik konuyu aktörleri belirterek gözden geçirelim.
72 views

Stratejik Algı Yönetimi

Strateji ile algı yönetimi bahislerini, canlı örnek olduğu nedenle, Ortadoğu, ABD ve İsrail ile açıklayacağım. Buradaki amacım yaşamda ve çıkarları elde etmede dilin ve yaratılan algının kullanılmasının ne kadar etkili olduğunu göstermektir. Evet, temel olarak bu bir iletişim konusu olsa da görüldüğü üzere, ülkelerin mücadeleleri ve savaşların nedeni dahi olabilmektedir.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme