ben-kerkuk-derken
Ben Kerkük Derken

Ben Kerkük Derken

20 Haziran 2020

Kerkük önemlidir! Barzani’nin veya PKK’nın sigortası değildir Kerkük. Irak ise mesele, Irak ülkesinin toprak bütünlüğünedir saygımız. Ama kurda kuşa yem edilcekse projecilerce, durun orada, Türkiye var, tarih var, hatta coğrafya da! Irak’taki ve Suriye’deki Türkler (Türkmenler) yok sayılamaz. PKK’lılar ve onlarla birlikte bölücülük anlaşması yapan hainler, Türk kardeşlerimizi, soydaşlarımızı yok sayarak, şımarıkça, tıpkı Rumlar gibi, uluslararası hukuku bir tarafa koyarak hareket etmek istiyor olabilirler. Ancak hak ne ise o olacak! Cevabımdır…

Dersleri bir hatırlayalım:

Ben “Kerkük” derken sen neredeydin, neler diyordun? Ben “Kerkük” derken “Pe Ke Ke” sözcüsü gibi konuşuyordun, öyle değil mi? Bir tür algı yaratıyordun… PKK sözcüsü gibiydin. PKK senin üzerinden çalışıyordu, bazı açılımları hakkında Türk kamuoyunda verilmesi gereken algıyı yayıyordu. Gri Propaganda böyle bir şey işte… Kitapta okuduğun sözlerin uygulaması böyle gerçekleşiyor.

Bugüne dek 19 yazıda “Kerkük!” demişim. En son yazdığıma bak. Başlık: Neden Irak’tayız? Tarih: 15 Haziran 2020. Anlamışsındır herhalde, “Kerkük için Iraktayız” diyorum, ama sen?

Sen “çiya, miya” derken, ben net bir biçimde şöyle diyordum: “Eminim ki yarın Türkiye Kuzey Irak’ta Musul ve Kerkük’te hukuki hakları için bir uluslararası mahkeme yolunu açsın, bu tarz söylemleri yüksek sesle dillendirsin, derhal görürüz, hem içeriden hem de dışarıdan, ne işiniz var Irak’ta diye. İsterseniz deneyin!”

Sen “Türkiye’yi böleceklerini” anlatırken, ben şöyle demiştim: “Türkiye desteğiyle Irak kuzeyinde gelişme imkanı bulmuş, ama sonra ABD politikaları ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) ismiyle neredeyse özerk bir yapı halini almış Barzani güçleri (KDP), PKK, Talabani güçleri (KYB) ve Bağdat Yönetimi ile mücadele ediyorken, ilk olarak Kerkük’teki tapu dairesini ateşe vermiş idi. Neden? Türkler (Batı bu kesime kasıtla Türkmen dese de özbeöz Türk milletinden bahsediliyor, bu kardeşlerimizin Gaziantepli kardeşlerimizden hiçbir farkı yoktur,) ileride Barzani tarafına karşı hukuki anlamda hak ifade edemesinler diye. İleride denen o zaman ne zaman gelecek dersiniz? Hak yerini bulmayacak mı?”

Sen daha piyasada yokken ben 3 kez Barzani ile karşılıklı oturmuştum ve ayrıca Barzani istihbaratı ile Irak kuzeyinde neler yapılabilirin canlı tecrübelerini yaşadım. Asıl amaçlarını bilirim onların…

Ben yine de şöyle diyorum, bak iyi dinle ve anla: “PKK, yerel değil, bölgeselliği de aşmış, uluslararası bir terör örgütü olmuştur. Türkiye’yi bölme amaçları tükenmiştir… Türkiye, Irak toprakları dahil, bölgesinde (örneğin Suriye’de) uluslararası terör örgütleriyle ve bu örgütle doğrudan iltisaklı olan ülke ve güçlerle mücadele eden bir ülkedir. Türkiye, her ne olursa olsun, Irak’ta, Suriye’de ve başka yerlerde, bölgesel istikrar ve terörle mücadele için, hatta insan hak ve özgürlüklerini korumak için fedakarca görev üslenmektedir. Türklerin Musul ve Kerkük’te ejdadına ait miras kalmış mülkleri ve payı vardır.”

Aklın yeter mi bilmem? Geçmişi yaşın gereği bilemiyor olabilirsin. Geleceği tasavvur etmek için muhakeme etmen ve bazı kavramları bilmen gerekir. Ben “Yeniortaçağcılık” derken (Neomedievalism) sen bunu anlamadın bile! Yeniortaçağ Savaşı (Neomedyeval Savaş) dersi veriyorken bunu fantezi zannettin herhalde.

Şöyle verdim dersimi: “Hedef ülkeyi veya bölgeyi fetih değil, içini kemirmek, bozmak. İnsan ve lider bazlı sistemi zehirlemek, suçlamak, baskılamak, istismar etmek… Toplumsal algıda çarpıklıkların, çirkinliklerin, çatışmanın kabul edilebilir marjını geliştirmek. Anarşizmi yaymak. Kaotik ortamı yönetmek.”

Türkiye bu konuyu atlamasın diye de yazdım: “(Türkiye) Öncelikle Neomedyeval Savaş konusu üzerine çalışmalı. Neomedyeval Savaş’ın sonuçta çıkarı ön planda tuttuğu açık bir konu ise buna göre çıkar politikaları üzerinde kapsamlı bir plan yapılmalı… Küresel bir terör ve anarşizm planı, buna dayalı siber anlayışla bir psikolojik harp planı gerekli.”

Sen bugün ne görüyorsun? HDP kendine göre etkinlikler içinde, yürüyüş, partilere ve kamuoyuna belli mesajlar vermek, vs. “Bunlar Neomedyeval” desem sen yine anlamayacaksın! Sen “Roj, Moj…” diyeceksin.

Ayrıca ben (aynı tarihte) 15 Haziran 2020’de Demokrasinin Kökleşmesi bahsinde ders verirken, sen bunun ne demek olduğunu henüz anlamamıştın bile. Yeni kurulmaya başlamış partilerle Türkiye’de neler yapılmak istendiğini anlatıyordum. Onlara, demokrasi adı altında destek vermek isteyen diğer siyasi partilerle birlikte, “Siz Yeniortaçağ siyaseti yapıyorsunuz, amacınız ülkede kriz çıkarmak, anarşiyi körüklemek,” derken sen hiç bir şey anlamamıştın!

Zira benim gibiler söz başka türlü de sözlemeyi bilirler. Gerçek politikayla, felsefeyle, derinliği içinde! Anlayana…

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

demokrasinin-koklesmesi
ÖNCEKİ YAZI

Demokrasinin Kökleşmesi

boltona-cevaplar
DİĞER YAZI

Bolton’a Cevaplar

Politika 'ın son yazıları

Stratejik Derinleşme

Politikada "stratejik derinleşme" terimini ifade etmekle, beraberinde neleri söylemiş oluyorum: Aktif, nötür (yeni-izolasyonizm) ve karma politikalar, politik seçenek olarak aynı anda yapılması gerekenler.

İran’ı Konuşmak

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindekiler için dün, bugün cenaze töreni yapılıyor ve yarın toprağa verilecekler. Peki bu durumda bizler İran'ı nasıl konuşmalıyız?

Reisi’nin Olayı

Dün öğle saatlerinde İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Amirabdullahiyan'ın içinde olduğu bir helikopter, Azerbaycan sınırında İlham Aliyev ile açılışı yapılan barajların töreninden sonra dönüşte kötü hava şartlarında düştü ve sadece İran değil, herkes şokta. Enkazı Türkiye'den kalkan Akıncı İHA buldu. Ben bir havacı olarak burada kendi açımdan bazı hususlara değineceğim.

Rusya’nın Kharkiv Harekatı

Son günlerde Ukrayna-Rusya savaşında önemli bir gelişme var. Rusya için Kharkiv harekatı çok önemli bir koz olacak. Bu kez Rusya tarafı daha derli toplu harekat yapıyor, politikada daha akıllıca ifadeler seçiliyor. Zelensky ise endişeli görünüyor.

Politik Vizyona Göre Konumlanma Stratejisi

Ülkeler için sihirli kelimeler refah ve güvenlik, öyle değil mi? Peki 2030’lardan sonrasına bakın, dünyadaki gelişmeler ve Türkiye özelinde cevap arayın, vizyonumuz ve stratejimiz ne, refah ve güvenlik için neler düşünülmeli? Bu stratejik-vizyona esas olacak şekilde, politik anlayışımız, sosyo-politik ve sosyo-ekonomik etkileşimlerimiz ne durumda, neredeyiz, ne tarafa doğru gidiyoruz, riskler neler?
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme