bm-kursusunde-abd-baskanindan-itiraflar
BM Kürsüsünde ABD Başkanı'ndan İtiraflar

BM Kürsüsünde ABD Başkanı’ndan İtiraflar

26 Eylül 2018

Birleşmiş Milletler (BM) 73. Genel Kurulu konuşmasında ABD Başkanı Donald Trump’ı dinleyenlerin bir kısmı, “İşte bu tam da Trumpvari bir konuşma,” derken, diğer bir kesim, “İkinci Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş sonrası dünya düzenini inşa edeceğim deyip ortaya çıkan Amerika’ya bu konuşma hiç yakışmadı, üstelik insanlığın geleceği adına endişe verici bir durum,” dedirtti.

ABD Başkanı Trump’ın söylediği konulara bir bakın: Düzensiz göç suç oranlarını arttırıyor. ABD küresel göç paktına katılmayacak. Uluslararası Ceza Mahkemesi meşruiyetini kaybetti. İran’da ABD ve İsrail’i yok etmeye çalışan bir rejim var. İran diktatörlüğü Suriye’de ölüm ve yıkımı destekledi. Esad kimyasal silah kullanırsa harekete geçeceğiz. Dünyanın bütün ülkeleri sosyalizme karşı durmalı.

Trump’ın sözlerine bakın: “Ben ABD ve ABD halkı için ayağa kalktım aynı zaman da dünya için de ayaktayız. Son iki yılda ABD daha güçlü ve daha güvenli bir hale geldi… Haziran’da Singapur’a gittim ve Kuzey Kore lideri ile görüştüm. Kore yarımadasındaki nükleer silahların kaldırılması için hemfikiriz. Kuzey Kore esirleri serbest bıraktı ve askerlerimizin kalıntılarını bize iade ettiler. Nükleer silahlar tamamen ortadan kalkana kadar görüşmeler devam edecek… Radikal İslami teröristlere tüm finansları kesmek için ortaklarımızla birlikte çalışmaya devam edeceğiz. DAEŞ kontrol altında tuttuğu tüm bölgelerden atıldı… İran halkı haklı olarak kendi liderlerine tepkilidir. İran diktatörlüğü Suriye’de ölüm ve yıkımı destekledi. Bölgedeki bir çok ülke İran’la yapılan nükleer anlaşmadan çekildiğimde yanımda oldu. Nükleer anlaşma yapıldığında İran’ın askeri gücü yüzde 40 oranında arttı. ABD ekonomik baskı oluşturarak, İran’ın Suriye’de kanlı eylemlerini finanse etmesini engellemeye başladı. İran nükleer anlaşmayı terörü desteklemek için kullandı. İran’da ABD, İsrail’i yok etmeye çalışan bir rejim var. Tüm ülkeleri İran’daki rejimi izole etmeye çağırıyoruz. İran diktatörlüğü Suriye’de ölüm ve yıkımı destekledi… Zenginliğimizin yağmalanmasına izin vermeyeceğiz. ABD şirketlerinin hırpalanmasına izin vermeyeceğiz. Dünya ticaret sistemi acilen değişmeli. Çin’le ticaret dengesizliğini kabul edemeyiz… OPEC ve benzeri ülkeler dünyayı kazıklamaya devam ediyor. Biz onlardan fiyatları artırıp, düşürmeye çağırıyoruz. Bundan sonra savunma bütçelerini artırmalarını istiyoruz.

Doları rezerv para yapan ve sürekli para basıp küresel sistemi işleten Amerika başka bir yerde mi? Tüm dünyada asker bulunduran Amerika değil de başka bir ülke mi? Tüm dünyaya jeo-politik, sosyo-politik, sosyo-ekonomik ve bilimsel-teknolojik açıdan yön gösteren Marslılar mı? Soğuk Savaş’a giden şartları hazırlayanlar neye soyundular, dünyada başarısız olmaya mı? Soğuk Savaş’tan sonra yeni dünya düzeni diye piyasa ekonomisine dayalı küresel sistem kuranlar neredeler? İkinci Dünya Savaşı sonrası bu uluslararası sistemi ve kurumları kuranlar kendileri değil mi? BM, NATO, IMF, WB, WTO… Bunları neden kurdular? İstedikleri zaman savaş çıkarıyorlar, istediklerinde de barış anlaşması yapıyorlar, daha ne? Küresel radikal terör örgütlerini ve terörle devlet inşası teorilerini ben mi attım ortaya? Ben mi söyledim “Medeniyetler Çatışması” diye?

Trump’ın sızlanmalarına bakılırsa ben şunu anladım, Amerika insanlık adına ve dünya liderliğinde gerçekten yanlış yaptığını kabul etmiş bile. Şimdi itirafları dinliyoruz. Ama biraz da çirkeflik var. Zeytinyağı gibi suyun üstüne çıkmaya devam ediyorlar. Bu dünyada neyi bozdularsa onu tamir edip bıraksınlar ve insanlıkla işbirliği yapsınlar. Bıraksınlar bu jandarma ve patronluk zihniyetini, önce karıştırıp sonra düzeltme yapıyormuş görünümünü. Zor geliyorsa çıksınlar uluslararası sitemlerden, kapansınlar içlerine, dövizdeki hesabı dünya ile ortak şekilde tutsunlar, başka bir para sistemine evet desinler.

Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) hukukunu ve işbirliği ruhunu öneriyorum Trump ve onun gibilere. Eğer bu dünyada böyle olamıyorlarsa hepsini ISS’de yaşamaya davet ediyorum, gidip gelmeleri zor olmaz kanısındayım!

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

teror-ve-mesruiyet
ÖNCEKİ YAZI

Terör ve Meşruiyet

cumhurbaskani-erdoganin-bmde-one-cikardiklari
DİĞER YAZI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM’de Öne Çıkardıkları

Politika 'ın son yazıları

Stratejik Derinleşme

Politikada "stratejik derinleşme" terimini ifade etmekle, beraberinde neleri söylemiş oluyorum: Aktif, nötür (yeni-izolasyonizm) ve karma politikalar, politik seçenek olarak aynı anda yapılması gerekenler.

İran’ı Konuşmak

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindekiler için dün, bugün cenaze töreni yapılıyor ve yarın toprağa verilecekler. Peki bu durumda bizler İran'ı nasıl konuşmalıyız?

Reisi’nin Olayı

Dün öğle saatlerinde İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Amirabdullahiyan'ın içinde olduğu bir helikopter, Azerbaycan sınırında İlham Aliyev ile açılışı yapılan barajların töreninden sonra dönüşte kötü hava şartlarında düştü ve sadece İran değil, herkes şokta. Enkazı Türkiye'den kalkan Akıncı İHA buldu. Ben bir havacı olarak burada kendi açımdan bazı hususlara değineceğim.

Rusya’nın Kharkiv Harekatı

Son günlerde Ukrayna-Rusya savaşında önemli bir gelişme var. Rusya için Kharkiv harekatı çok önemli bir koz olacak. Bu kez Rusya tarafı daha derli toplu harekat yapıyor, politikada daha akıllıca ifadeler seçiliyor. Zelensky ise endişeli görünüyor.

Politik Vizyona Göre Konumlanma Stratejisi

Ülkeler için sihirli kelimeler refah ve güvenlik, öyle değil mi? Peki 2030’lardan sonrasına bakın, dünyadaki gelişmeler ve Türkiye özelinde cevap arayın, vizyonumuz ve stratejimiz ne, refah ve güvenlik için neler düşünülmeli? Bu stratejik-vizyona esas olacak şekilde, politik anlayışımız, sosyo-politik ve sosyo-ekonomik etkileşimlerimiz ne durumda, neredeyiz, ne tarafa doğru gidiyoruz, riskler neler?
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme