israil-turkiye-iliskisi
İsrail Türkiye İlişkisi

İsrail Türkiye İlişkisi

11 Haziran 2020
Okuyucu

İsrail’de üç seçim sonrasında nihayet Binyamin Netanyahu ve Benny Gantz anlaştılar ve yeni bir hükümet kurdular. Bu hükümet daha yemin etmeden ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Tel Aviv’e ziyaret gerçekleştirdi ve özellikle Netanyahu ile hem ‘Yüzyılın Anlaşması’ adını verdikleri o garabetin devreye konması süreci üzerine görüştüler hem de İsrail’in Çin ile ilişkilerinde dikkatli olması konusunda ABD tembihte bulundu. Biz de Doğu Akdeniz’deki gelişmeler çerçevesinde konuları gözden geçirelim.

Türkiye ve İsrail arasındaki meseleler bir süredir neredeyse askıda duruyor. Birbirini her yönü ile en iyi tanıyan iki toplum ve ülke olarak Türkiye ve İsrail tam tabiriyle bölgesel dinamikler açısından belirleyici özelliklere sahip iki güçlü devlettir. Bölgesel bu denli mesele varken ve her geçen gün yenilerinin ekleneceği bir potansiyelden söz ediliyorken, diplomasinin ilk atabileceği adımlar; 1) mevcut meselelere çözüm bulması, 2) bunun ilerisinde bölgesel istikrar ve 3) kaynakların hakkaniyetle paylaşılması ilkesinden hareketle kullanılmasını sağlamak, başlıkları altında toplanabilir. 

Diplomatik açılımın ilk adımını hangi konudan başlayarak atmak gerekir? Ümit vaat eden bir konu daha elverişli olacaktır ve diğer meselelerin görüşülmesi üzerine motivasyon sağlayacaktır.

COVID-19 sonrası dünyadaki ve bölgedeki yeni dengeler açısından bu tür temel ilkelere dayalı belirgin ilerlemeler için gerekli iradenin olduğunu ve konjonktürel altyapıya sahip bulunulduğunu taraflar teyit edeceklerdir. Öyleyse ilk adımı atanın yeni kurulan İsrail Hükümeti’nin yapıcı bir konuyu Türkiye’ye hatırlatarak bir kapı aralama niyetinde olması beklenebilir. Örneğin Türkiye ve İsrail arasında tıpkı Libya’daki gibi bir Münhasır Ekonomik Bölge sınırı anlaşması çalışmaları başlatılabilir. 

Böylesi bir adım ile ilişkilerin trafiğinin artması süreci de mümkün olacaktır. Bu tip bir deniz sınırı belirlenmesi konusunun somutlaşmasının üzerine hem iki ülke ilişkilerinde bir ivmelenme gerçekleşecek hem de bölgede kendini şu an çıkmazda gören ve ne yapacağını arayan diğer devletlerin kendini bulmaları sağlanabilecektir.

Gürsel Tokmakoğlu

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

zorlanan-yunanistan
ÖNCEKİ YAZI

Zorlanan Yunanistan

demokrasinin-koklesmesi
DİĞER YAZI

Demokrasinin Kökleşmesi

Politika 'ın son yazıları

27 views

Irak’ta Aydınlık Dönemin Başlangıcı

Türkiye, Bağdat'ta Irak ile tarihi bir süreci başlattı, atılan imzalar var, geliştirilen yeni stratejiyle birlikte yapılacak işler var. Bunlar ekonomiden, kültürden, güvenliğe uzanan işler. En önemlisi, inanmışlık, güven ve umut ışığı!..
42 views

Filistin-İsrail Politikası Hakkında

Ortadoğu'da, ABD'nin "kontrol bende" dediği bir ortamda, İsrail'in şımarıklıkları ve İran'ın anlamsız çabaları sürerken, Filistin konusunda nasıl ilerleme sağlanabilir? Bu dramatik konuyu aktörleri belirterek gözden geçirelim.
43 views

Stratejik Algı Yönetimi

Strateji ile algı yönetimi bahislerini, canlı örnek olduğu nedenle, Ortadoğu, ABD ve İsrail ile açıklayacağım. Buradaki amacım yaşamda ve çıkarları elde etmede dilin ve yaratılan algının kullanılmasının ne kadar etkili olduğunu göstermektir. Evet, temel olarak bu bir iletişim konusu olsa da görüldüğü üzere, ülkelerin mücadeleleri ve savaşların nedeni dahi olabilmektedir.
78 views

Yapay ve Doğal

Size analitik bir yöntemle, halen Ortadoğu'daki onca yapaylığa ve yürütülen negatif amaçlı algıya rağmen, Türkiye'nin ne denli doğallık içinde ve istikrar amaçlı politika yürüttüğünü açıklayacağım. ABD ve Rusya gibi büyük güçlerin yanısıra, bölgede İran ve İsrail arasında yaşananları kavramsal boyutta irdeleyeceğim. Analizin her bir basamağında belirginleşen kuralları açıklayacağım.
122 views

İsrail, İran ve Gazze

Genel bir değerlendirme yapalım, çünkü İsrail, 7 Ekim saldırısından 6 ay geçti ve "bugün Gazze'de üçüncü aşamaya geçtik" dedi. Bu ne demektir, bölgede başka ne gibi gelişebilir olabilir, hepsini inceleyelim.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme