kasikcidan-pompeoya
Kaşıkçı'dan Pompeo'ya

Kaşıkçı’dan Pompeo’ya

17 Ekim 2018
Okuyucu

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo bugün Ankara’da, dün Suudi Arabistan’da idi. Konu Gazeteci Cemal Kaşıkçı davası. Bu kadar mı? Başkan Donald Trump bir şahsın vakıası sebebiyle mi, “Git bak, ne olmuş orada,” demek için mi Dışişleri Bakanı’na bölgeye gönderdi? Cemal Kaşıkçı davası üzerine resmi yetkililer çalışıyor. Dava sıradan insanlar için, “Neden bu denli önemli oldu?” dedirtecek bir konu haline dönüştü.

Devlet terörü mü?

Nedir Kaşıkçı davasının tanımı? Eğer öldürüldü ise (ki resmi açıklama gelene kadar bu sadece bir hipotezdir,) bu bir cinayet midir? Örneğin buna, “Suudi Krallığı’nda birileri veya bizatihi Veliaht Prensin yanıbaşında duranlar tarafından, Kraliyetin bilgisi dahilinde, sadece muhalifleri yok etmek amaçlı işlenen bir cinayettir,” mi denecek? Yoksa bu bir “devlet terörü” müdür?

Eğer cinayet ise Pompeo bu seyahatte başka amaç güder, devlet terörü ise daha başka. Zira cinayet ise hipotezlere bakın; ABD’nin bildiği var, durumu kontrol etmek istenebilir veya oraları düzenlemeye zorunlu bir durum var…” Fakat bu bir devlet terörü ise “Tamamen ABD kontrolünde olan bir Krallıkta bu olaya kimler, hangi politikalarla, nasıl sebebiyet verdiler?” sorusunun cevaplanması söz konusudur. İşte o zaman devlet terörü bahsi çok önemli oluyor, ABD yıllardır Suudiler üzerinde söz sahibidir, bu durumda bu olay bize, “Ortadoğu’da ABD politikaları iflas mı etti?” sorusunu sordurtur.

İstihbarat olayı mı?

Kimdir Kaşıkçı? Şu bizim dilimize dolandırdığımız “ajan” sözcüğü var ya, şimdi bu sözcük Kaşıkçı için söylenebilir mi? Şu an söylenemez. Çünkü Kaşıkçı bir gazeteci. Peki ne söylenebilir? Çok şey bilen bir adam! “Ama eskiden istihbarat işlerinde çalıştı!..” Çalışmış olabilir, şimdi bir bilendir, hepsi bu! Neyi bilir? İlişkileri, giden-gelen servetleri, vs.

Ya Pompeo? O zaten üç-beş ay önce CIA Başkanı idi, Trump onu Dışişleri Bakanı yaptı. Şimdi ajan, istihbaratçı değil!

Bu olay ABD’nin CIA operasyonu mu? Olur mu öyle birşey? ABD kontrol ettiği böylesi kritik bir bölgede, böylesi basit, cahilce ve acımasızca (yine hipotezlere istinaden söylüyorum,) bir olayın olmasını gerçekten istemez, izin bile vermez. Ya Suudi İstihbaratı? Olabilir. Çünkü onların kültüründe bu var.

İstihbarat tanımı nereden baktığınıza bağlı olan bir konudur.

Değerlendirme

Pompeo görüşmelerini tamamlayacak ve kendisini dinleyeceğiz; ne diyecek? Bu bakış açılarından hangine ait ipucu olacak, göreceğiz.

Eğer Prens Selman bir “kötü adam” ise Pompeo onun elini sıkmış ve dünya kamuoyuna poz vermiştir. Diplomaside bunu görmezden gelmek mümkün olabilir belki!.. Hem daha net bir sonuç yok, olayı “aydınlatmak” için çok taraflı bir şekilde çalışmalar sürüyor. Bazı işleri de ketumiyeti ve bilgi sızmalarını idare edenler düşünsünler…

Ama şahsen benim söyleyeceğim, Ortadoğu’yu bu denli uzaktan idare etmek zordur ve ABD yıllardır bunu yapagelmektedir. Soğuk Savaş zamanında ve Bilgi Çağı öncesindeki dönemlerde olaylar ve politika başka ceryan ederdi, şimdi çok başka! ABD bazı konularda kendine çekidüzen verecektir, bu geri adım atmak olamaz, ancak daha ince hesap yapma yönünde olabilir.

Türkiye nerede? Baştan sona duruşu yerinde oldu ve sonuçta her ne olduysa, bu durumdan insanlık adına ders çıkarılacak sonuçların önünü açtı.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

ÖNCEKİ YAZI

Cemal Kaşıkçı Olayı

diplomatik-misyonlar-teror-yuvasi-degildir
DİĞER YAZI

Diplomatik Misyonlar Terör Yuvası Değildir

Politika 'ın son yazıları

29 views

Irak’ta Aydınlık Dönemin Başlangıcı

Türkiye, Bağdat'ta Irak ile tarihi bir süreci başlattı, atılan imzalar var, geliştirilen yeni stratejiyle birlikte yapılacak işler var. Bunlar ekonomiden, kültürden, güvenliğe uzanan işler. En önemlisi, inanmışlık, güven ve umut ışığı!..
42 views

Filistin-İsrail Politikası Hakkında

Ortadoğu'da, ABD'nin "kontrol bende" dediği bir ortamda, İsrail'in şımarıklıkları ve İran'ın anlamsız çabaları sürerken, Filistin konusunda nasıl ilerleme sağlanabilir? Bu dramatik konuyu aktörleri belirterek gözden geçirelim.
44 views

Stratejik Algı Yönetimi

Strateji ile algı yönetimi bahislerini, canlı örnek olduğu nedenle, Ortadoğu, ABD ve İsrail ile açıklayacağım. Buradaki amacım yaşamda ve çıkarları elde etmede dilin ve yaratılan algının kullanılmasının ne kadar etkili olduğunu göstermektir. Evet, temel olarak bu bir iletişim konusu olsa da görüldüğü üzere, ülkelerin mücadeleleri ve savaşların nedeni dahi olabilmektedir.
78 views

Yapay ve Doğal

Size analitik bir yöntemle, halen Ortadoğu'daki onca yapaylığa ve yürütülen negatif amaçlı algıya rağmen, Türkiye'nin ne denli doğallık içinde ve istikrar amaçlı politika yürüttüğünü açıklayacağım. ABD ve Rusya gibi büyük güçlerin yanısıra, bölgede İran ve İsrail arasında yaşananları kavramsal boyutta irdeleyeceğim. Analizin her bir basamağında belirginleşen kuralları açıklayacağım.
124 views

İsrail, İran ve Gazze

Genel bir değerlendirme yapalım, çünkü İsrail, 7 Ekim saldırısından 6 ay geçti ve "bugün Gazze'de üçüncü aşamaya geçtik" dedi. Bu ne demektir, bölgede başka ne gibi gelişebilir olabilir, hepsini inceleyelim.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme